Dünya Mezarı açtıklarında inanamadılar! Rus-Ukrayna çatışmasını Prens'in kemikleri çözecek

Mezarı açtıklarında inanamadılar! Rus-Ukrayna çatışmasını Prens'in kemikleri çözecek

02.01.2022 - 11:49 | Son Güncellenme:

ABD'li Wall Street Journal'ın özel haberine göre, 11. yüzyılda Wise Yaroslav (Bilge Yaroslav) adlı bir prens, Baltık ve Karadeniz arasında uzanan prenslikleri birleştirdi, yasaları oluşturdu ve doğu Slavların ilk siyasi devletini kurdu. Hem Rusya hem de Ukrayna, onun kendi atası olduğunu iddia ediyor. Ukrayna, Yaroslav'ın kayıp kemiklerinin peşine düşerken, hayret verici bir bulguyla karşılaştı.

Mezarı açtıklarında inanamadılar Rus-Ukrayna çatışmasını Prensin kemikleri çözecek

Kemikleri bulmak, Ukrayna'nın komşusu ile yaşadığı gerilimli süreçte, sembolik de olsa dikkate değer bir zafer anlamına gelecek. Yaroslav'ın mirası tartışmalı bir konu ve Rusya'nın Ukrayna yakınlarındaki mevcut askeri yığınağına tarihsel bir dayanak oluşturuyor.

Haberin Devamı

İki ülke de Yaroslav'ın kurduğu Kiev Rus federasyonunun siyasi mirasçısı olduklarını iddia ediyor. Ukrayna, devlete hizmet ödüllerine Prens Yaroslav'ın ismini verdi.

Rusya'nın prensin adını taşıyan firkateyni Baltık Denizi'nde devriye geziyor. Yaroslav'ın resmi, her iki ülkenin de banknotlarında bulunuyor.

PUTİN: UKRAYNA EGEMEN DEVLET OLAMAZ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için Kiev Rus federasyonu, Rusya ve Ukrayna'nın 'tarihi ve manevi tek bir ortak alanı' olduğu için, Ukrayna'nın egemen bir devlet olmasının hiçbir temeli olmadığının bir kanıtı.

Putin, ortak ortaçağ dilsel köklerine, ortak bir Ortodoks Hıristiyan inancına ve dokuzuncu yüzyılda Yaroslav'ın da bir parçası olduğu Rurikid hanedanı tarafından başlayan egemenliğine işaret etti.

Haberin Devamı

Mezarı açtıklarında inanamadılar Rus-Ukrayna çatışmasını Prensin kemikleri çözecek

Ukrayna için, Yaroslav'ın adı, Başkan Volodymyr Zelensky tarafından bağımsızlık günü konuşmasında anıldı. Ukrayna hükümeti, Yaroslav'ın kalıntılarını somut bir egemenlik işareti olarak takip etti ve Avrupa'dan Amerika'ya kadar izini sürdü. 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, "Eski Rusya'nın doğrudan torunları olarak, modern Belarus ve Rusya'nın, onunla tarihi bağlarını onurlandırma hakkını inkar etmiyoruz. Kategorik olarak karşı çıktığımız şey, Putin'in mitlerine ve gayri meşru toprak iddialarına hizmet etmek, için Rus tarihini araçsallaştırmaya yönelik mevcut Rus girişimleridir" dedi.

İSMİNİ AYASOFYA'DAN ALAN KATEDRALE GÖMÜLDÜ

Kiev'in büyük prensi Yaroslav, Fransa, Norveç ve İran ile ticaret yaptı. Çocuklarından birisi olan Anna, daha sonra Fransa kraliçesi oldu.

1054'te öldükten sonra, Yaroslav'ın kalıntıları Kiev'deki, ismini İstanbul'daki Ayasofya Cami'nden alan Ayasofya Katedrali'ndeki oymalı beyaz mermer bir lahite yerleştirildi.

ŞOKE EDİCİ BULUŞ

Bir mimar ve tarihçi olan Nelia Kukovalska ve meslektaşları, kalıntıları incelemek için Yaroslav'ın mezarını 2009 yılında açmayı planladılar.

Kiev'deki bir laboratuvarda Kukovalska ve meslektaşları, kutunun içinde, Yaroslav'ın ikinci karısı Ingegerd olduğu tahmin edilen ve 1939'da Leningrad'a götürülen kadın iskeletinin tarifine uyan, neredeyse tam bir iskelet keşfettiler.

Haberin Devamı

Mezarı açtıklarında inanamadılar Rus-Ukrayna çatışmasını Prensin kemikleri çözecek

Ancak Kukovalska, hiç beklemediği bir manzarayla karşılaştı: Yaroslav'ın kalıntıları ortadan kaybolmuştu.

Kukovalska, “Tamamen şoke oldum” dedi ve devam etti: "Gerçeği bulmak ve tüm Ukraynalılara açıklamak için elimden gelen her şeyi yapacağıma kendime söz verdim."

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski de ayrıca, hükümetinin Washington ve ABD'deki ve başka yerlerdeki Ukraynalı topluluklarla temas halinde olması ve Yaroslav'ın kemiklerinin aranması için baskı yapmaya devam ediyor.