Dünya Rusya da Ermenistan’a rest çekti

Rusya da Ermenistan’a rest çekti

13.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son dönemde Ermenistan ile Rusya arasında yaşanan gerginlik, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova’nın açıklamalarıyla daha da belirginleşti. Zaharova, Dağlık Karabağ anlaşmazlığına ilişkin Azerbaycan’la yürütülen barış görüşmelerinin başarısızlığa uğramasından Ermenistan’ı sorumlu tuttu.

Rusya da Ermenistan’a rest çekti

DW Türkçe’nin haberine göre Sözcü, geçen Aralık ayında Moskova’da planlanan buluşma için Erivan’dan ret yanıtı aldıklarına işaret ederek, Ermenistan’ın kararının Azerbaycan’la yürütülen barış görüşmelerini sekteye uğrattığını söyledi. Ermenistan’ı tutarsız davranmakla suçlayan Zaharova, Erivan’ın tavrının değerlendirme yapmayı zorlaşırdığını belirterek “Ermeni ortaklarımız soruna gerçekten bir çözüm bulmakla ilgileniyorsa, birlikte çalışmaya devam etmemiz önemli” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Zaharova’nın açıklamaları, Ukrayna savaşı sırasında Moskova-Erivan ilişkilerinin çatırdamaya başladığınının göstergesi olarak yorumlandı. Ermenistan, son açıklamalarında Azerbaycan’la yaşanan anlaşmazlıkta Moskova’dan yeterince destek alamamaktan şikayet etmiş, kısa süre önce de Rusya’nın liderliğindeki Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nün (KGAÖ) 2023’te topraklarında yapılması planlanan askeri tatbikatından geri çekileceğini bildirmişti. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, bu kararını “mevcut durumda uygunsuz bulunması” ile gerekçelendirmiş ancak ayrıntıya girmemişti.