28.05.2025 - 18:51 | Son Güncellenme:
AA
Lavrov, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye, ABD ve Suudi Arabistan’ın desteğiyle Ukrayna ile doğrudan müzakerelere tekrar başlandığını belirtti. Müzakerelerin ilk turunun, İstanbul’da 16 Mayıs’ta gerçekleştiğini anımsatan Lavrov, orada varılan anlaşmalarla 1000 kişiye karşılık 1000 kişilik esir takasının yapıldığını ifade etti.
Rusya’nın, müzakereler sonucunda sürdürebilir bir çözüme ulaşılması için memorandum hazırladığına işaret eden Lavrov, "Vladimir Medinskiy başkanlığındaki heyetimiz, bu memorandumu Ukrayna heyetine sunmaya ve önümüzdeki 2 Haziran Pazartesi günü İstanbul'da yeniden başlayan doğrudan müzakerelerin ikinci turunda gerekli açıklamaları yapmaya hazırdır." bilgisini verdi.
Türkiye’ye sürece verdiği katkıdan ötürü teşekkür eden Lavrov, "Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın dün Moskova ziyareti sırasında onayladığı gibi misafirperver bir Türk platformu sağladığı için Türk ortaklarımıza şükranlarımı bir kez daha ifade etmek istiyorum." ifadesini kullandı.
Lavrov, barış sürecinin başarısıyla ilgilenen herkesin, İstanbul'da yeni bir doğrudan Rusya-Ukrayna müzakeresini desteklemesi gerektiğinin altını çizdi.
HEYET BAŞKANI'DAN AÇIKLAMA
Rusya Müzakere Heyeti Başkanı Vladimir Medinski "Ukrayna'ya ikinci tur görüşmeleri için kesin tarih ve yer teklif ettik, en kısa sürede cevap bekliyoruz." açıklamasında bulundu.
UKRAYNA'DAN İSTANBUL TEKLİFİ İÇİN AÇIKLAMA
Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Rusya'nın, yeni tur müzakerelerin 2 Haziran'da İstanbul’da yapılması konusundaki teklifine ilişkin, "Sadece iyi hazırlanmış bir toplantı somut sonuçlar üretme potansiyeline sahiptir." ifadesini kullandı.
Sybiha X hesabı üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Ukrayna'ya, yeni tur müzakerelerin 2 Haziran’da İstanbul’da yapılmasını teklif etmesini değerlendirdi.
Rusya'dan önce, ateşkesin sağlanmasına yönelik hazırlanacak memorandumu beklediklerini vurgulayan Sybiha şu ifadeleri kullandı:
"Pazartesiye kadar neden bekleyelim? Ruslar nihayet, on günlük düşünme ve Ukrayna'ya karşı darbelerden sonra 'memorandumlarını' hazırladılarsa, hemen bize teslim edilebilirler. Rus tarafının bir sonraki toplantıyı aksatmayacağını ve daha önce kararlaştırıldığı gibi önerilerini derhal sunacağını umuyoruz. Sadece iyi hazırlanmış bir toplantı somut sonuçlar üretme potansiyeline sahiptir."
RUSYA'YA, MEMORANDUM İÇİN UKRAYNA'NIN TUTUMUNU YANSITAN BELGEYİ İLETTİK
Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, ateşkesin sağlanması yönünde hazırlanacak memorandumla ilgili Rusya'ya Ukrayna tarafının tutumunu yansıtan bir belge ilettiklerini bildirdi.
Umerov, X hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul'da 16 Mayıs'ta düzenlenen barış müzakereleri sonucunda Rusya tarafından ateşkesle ilgili bir memorandumun hazırlanmasını beklediklerini belirtti.
Rusya'nın süreci uzatmaya çalıştığını ifade eden Umerov, "Maalesef Rus tarafı bu süreci uzatmaya çalıştı ancak baskı etkili oldu." değerlendirmesinde bulundu.
Umerov, ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve bazı Avrupalı liderlerin "sert açıklamaları" sonrasında Rusya'nın söz konusu belge üzerindeki çalışmalarını tamamladığını bildirdiğini belirterek, "Ancak belgenin iletilmesini geciktiriyorlar." ifadesini kullandı.
Söz konusu memoranduma ilişkin Ukrayna tarafının tutumunu yansıtan belgeyi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Müşaviri ve İstanbul'daki müzakerelerde Rus heyetine başkanlık eden Vladimir Medinskiy'e ilettiklerini kaydeden Umerov, "Onlar bu belgeyi teslim aldı." dedi.
Rusya ile görüşmeye hazır olduklarını vurgulayan Umerov, şunları ifade etti:
"Ukrayna'nın tam ve koşulsuz bir ateşkese ve daha fazla diplomatik çabaya hazır olduğunu teyit ediyoruz. Ruslarla görüşmelere karşı değiliz ancak bu görüşmenin boş geçmemesi ve gerçekten savaşın sonunu yakınlaştırabilmesi için onların da memorandumu iletmesini bekliyoruz. Rus tarafının, seyahatten önce belgelerini işlemeye alınmak üzere bize teslim etmesi için en az 4 günü daha var."
Ukrayna'nın her zaman mümkün olduğunca yapıcı olmaya çalıştığını belirten Umerov, "Tarafların toplantıları sonuç vermelidir. Bu nedenle her toplantı uygun şekilde hazırlanmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.
Rus tarafının, esir takaslarının hemen ardından söz konusu memorandumu Ukrayna'ya teslim edeceğine dair söz verdiğini belirten Umerov, "Rus tarafını bu sözü derhal yerine getirmeye ve toplantıyı yıkıcı hale getirmeye çalışmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz. Diplomasi anlamlı olmalı ve yeni toplantı verimli olmalı." ifadesini kullandı.
KREMLİN'DEN AÇIKLAMA
Kremlin'den yapılan açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ve ABD Başkanı Donald Trump arasında bir görüşmenin ancak Kiev ile Moskova'nın "somut anlaşmalara" varmasının ardından mümkün olabileceği belirtildi.
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, "böyle bir görüşmenin (Ukrayna ve Rusya) heyetleri arasında varılacak somut anlaşmaların sonucu olması gerektiğini" kaydetti.
İSTANBUL AÇIKLAMASI!
Kremlin Sözcüsü Peskov ayrıca, "İstanbul, bir sonraki Rusya-Ukrayna müzakerelerinin yeri olabilir" dedi.
ZELENSKIY 3 ÜLKEYİ İŞARET ETTİ
Bugün yaptığı açıklamada Rusya ile muhtemel barış görüşmelerine değinen Zelenskiy, herhangi bir formatta daha fazla barış görüşmesine hazır olduklarını ifade etti. Zelenskiy, bir sonraki turun teknik düzeyde olmasını beklediğini, ancak ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile üçlü bir toplantıya hazır olduğunu da dile getirdi.
Zelenskiy, "Putin ikili bir toplantıdan rahatsızsa veya herkes bunun üçlü bir toplantı olmasını istiyorsa benim için sorun değil. Herhangi bir formata hazırım" dedi.
'ÜÇLÜ GÖRÜŞMEYE HAZIRIM'
Ukrayna lideri, üçlü görüşmeye "hazır" olduğunu söylerken, ABD’den Rusya’ya bankacılık ve enerji sektörlerine yönelik sert yaptırımlar paketi uygulamasını da istedi. Zelenskiy, "ABD'nin yaptırımlarını bekliyoruz. Trump, Rusya durmazsa yaptırımlar uygulanacağını doğruladı. Kendisiyle iki ana konuyu görüştük, enerji ve bankacılık sistemi. ABD bu iki sektöre yaptırım uygulayabilecek mi? Bunu çok isterim" şeklinde konuştu. ABD'nin barış sürecinden çekilmesini istemediğini söyleyen Zelenskiy, Washington'ın ilerleme kaydedilmemesi halinde bunu yapmakla tehdit ettiğini hatırlattı.
Zelenskiy, Rusya ile daha fazla müzakere için en gerçekçi yerlerin Türkiye, Vatikan ve İsviçre olduğunu kaydetti. Zelenskiy ayrıca Malta'nın yanı sıra bazı Afrika ülkelerinin de görüşmelere ev sahipliği yapma isteğinin olduğunu aktardı. Rusya'nın Belarus'ta görüşmeler yapılmasını istediğini belirten Zelenskiy, bu önerinin "ciddiyetsiz ve imkansız" olduğunu vurguladı.
Ukrayna'nın yerli silah üretimine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Zelenskiy, hızla büyüyen sektörün mevcut kapasitesinin tamamının finanse edilmesi için bu yıl Ukrayna'ya 30 milyar dolar kaynak ayrılmasını istediklerini söyledi.
RUSYA VE ABD DIŞİŞLERİ BAKANLARI, UKRAYNA KRİZİNİ GÖRÜŞTÜ
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'li mevkidaşı Marco Rubio ile Ukrayna krizini telefonda ele aldı.
Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Lavrov ile Rubio arasında telefon görüşmesi gerçekleşti.
Ukrayna krizinin ele alındığı görüşmede Lavrov, Rubio'ya, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasında 19 Mayıs'ta sağlanan anlaşmaların uygulanması ve Rus tarafının, Ukrayna ile İstanbul'da yeni tur müzakereler için hazırladığı teklifler hakkında bilgi verdi.
Rubio da Trump'ın Ukrayna krizini sonlandırmayı hedeflediğini, Washington'ın tarafların pozisyonlarını yakınlaştırma konusunda destek sağlamaya hazır olduğunu belirtti.
İkili, gündemdeki konuların da ele alındığı görüşmede, Rusya ve ABD dışişleri bakanlıkları arasında yapıcı ve karşılıklı saygıya dayalı diyaloğun sürdürülmesi konusunda kararlı olduğunu teyit etti.
Rusya, Ukrayna'ya yeni tur müzakereleri 2 Haziran'da İstanbul'da yapmayı teklif etmişti.