Dünya Rusya içinde rahatsızlık

Rusya içinde rahatsızlık

25.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna'da kaybedilen Rus askerlerinin sayısı açıklanmazken, 7 bin ila 15 bin asker kaybının ülke içindeki sonuçlarının nasıl olacağı merak konusu.

Rusya içinde rahatsızlık

Rusya, Ukrayna'ya yönelik işgal harekatına devam ederken, sahada yaşanan başarısızlık ve Rus askeri kayıpları nedeniyle ülke içindeki rahatsızlığın büyüdüğü belirtiliyor. 

Haberin Devamı

Rusya içinde Ukrayna savaşına ilişkin büyük bir propaganda yapılırken, savaşta kaç Rus askerin kaybedildiği pek açıklanmıyor. Ukrayna'dan yapılan açıklamalar 15 binin üzerinde Rus askerinin öldürüldüğü yönünde. ABD ve NATO yetkilileri de bu sayının 7 bin ila 15 bin arasında olduğunu tahmin ediyor. Geçtiğimiz günlerde Rus basınında yer alan ve 'korsan saldırı' olduğu açıklanarak kaldırılan bir haberde ise, bu sayı, yaklaşık 10 bin olarak verildi.

En düşük tahmin esas alınsa dahi, bu, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'da 10 yılda kaybettiği asker sayısının yarısına denk geliyor. Bir ay içinde Rus ordusunun bu denli büyük kayıp vermesinin, ülke içinde yaşanan rahatsızlığın önümüzde günlerde daha da artmasına sebep olacağı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Hissiyat değişiyor

Bu ölümler, şu ana kadar Ruslardan bir şekilde saklandı. Hatta Ukrayna yönetimi, Rusların, yanlarında mobil krematoryum getirdiğini ve ölen askerleri yaktıklarını, böylece, ailelere askerlerin naaşının verilmeyeceğini iddia etti. Bununla birlikte Rusya'nın hala Ukrayna yönetiminden ölen askerlerin naaşlarının iadesini istemediği öğrenildi. Hatta “Kiev Independent” muhabirleri, başkentin dışında Rus askerlerinin toplu halde gömüldüğü bir mezar keşfetti.

Bu yaşananların Rus toplumuna etkisinin ne olacağı ise merak konusu. Ukrayna'daki savaştan haberi olmayan Rus halkı, Kremlin'in deyimiyle, düzenlenen 'operasyonda' suçun Batı dünyasında olduğunu düşünüyor. Ancak son anketler, Rusların fikirlerinin değişmeye başladığını ve kendi hükümetlerini suçlu görenlerin oranının arttığını gösteriyor. Özellikle genç kesimde bu oranın çok daha yüksek olması dikkat çekiyor.

Çatışmalar sürüyor

Rusya ve Ukrayna orduları arasında çatışmalar birçok noktada devam ediyor. Ukrayna’nın Azov Taburu, Rus ordusuna ait tank ve bazı askeri araçların imha edildiği anlara ait görüntüler yayınladı. Ukrayna ordusunun başkent Kiev çevresindeki ‘karşı saldırıları’ da sürüyor. Kiev’e 20 kilometre mesafede bulunan Irpin şehrinin yüzde 80’inin Ukrayna ordusu tarafından geri alındığı ifade ediliyor. Bombalamanın sürdüğü Belarus sınırındaki Çernihiv şehrinin Belediye Başkanı Vladislav Atroşenko ise, “Hayatını kaybedenlerin sayısını netleştiremiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Zelenskiy’den Ruslara çağrı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının 1’inci ayında tüm ülkelere protesto çağrısında bulunurken, Rus halkına da seslendi ve ülkelerini terk etmelerini istedi. “Eminim aranızda devletinizin politikasından iğrenen çok kişi vardır” diyen Zelenskiy, “Kiminiz zaten televizyonda gördüklerinizden, kendi propagandacılarınızın internette size nasıl yalan söylediğinden bıkmış durumda. Ödediğiniz vergilerle yapılan savaşla ilgili size yalan söylüyorlar. Bu da Rusya’nın tüm halkını her gün daha da yoksullaştırıyor. Bu aptalca değil mi? Devletiniz sizi daha da yoksullaştırmak için sizden vergi topluyor. Sizi dünyadan izole etmek için...” ifadelerini kullandı. Zelenskiy, “Siz Rusya vatandaşları, barış istiyorsanız evlatlarınızı savaştan çıkarın” dedi.

Haberin Devamı

‘Putin’e darbe ihtimali artıyor!’

Rusya istihbaratının içinden dışarıya bilgi gönderen bir muhbir, iç istihbarat kurumu Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) Devlet Başkanı Vladimir Putin’e darbe yapma ihtimalinin her geçen hafta arttığını öne sürdü. İsmi açıklanmayan muhbir, işgalin beklendiği gibi ilerlememesinin ardından güvenlik servislerinde kaos ve tedirginlik olduğunu ifade etti.

4.3 milyon çocuk yerinden oldu

Rusya içinde rahatsızlık

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 24 Şubat’ta Moskova’nın Kiev’e savaş açmasından bu yana Ukrayna’daki 7.5 milyonluk çocuk nüfusun yaklaşık 4.3 milyonunun yerinden edildiğini açıkladı. BBC’nin haberine göre, yerinden edilen 4.3 milyonun çocuğun 1.8 milyonu komşu ülkelere sığındı.  2.5 milyondan fazla çocuksa Ukrayna’da geçici olarak sığınaklara gönderildi.

Rus gemisi böyle imha oldu

Rusya içinde rahatsızlık

Ukrayna Donanması, güneydeki liman kenti Berdyansk yakınlarında Rus Donanması’na ait büyük bir geminin imha edildiğini açıkladı. Açıklamada, Azak Denizi’nde “Orsk” adlı büyük bir çıkarma gemisinin vurulduğunu ve ateşe verildiğini söyledi. Ukrayna basını, bir Rus gemisinin battığını ve diğer ikisinin yandığını, bir mühimmat deposu ile bir yakıt deposunun vurulduğunu bildirdi. Rusya Berdyansk’ı ele geçirmiş, limanı yakıt ikmali için kullanmaya başlamıştı.