Dünya Rusya resmen açıkladı: "Plan hazır"

Rusya resmen açıkladı: "Plan hazır"

24.12.2012 - 15:29 | Son Güncellenme:

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Suriye’de bulunan Rusya vatandaşlarının tahliyesi ile ilgili planın hazır olduğunu, dışişleri bakanlığının da tahliye çalışmalarına destek vereceği belirtildi.

Rusya resmen açıkladı: Plan hazır

Bakanlık açıklamasında, “Çeşitli ülkelerde acil durumlar için planların olduğu biliniyor. Doğal olarak, Suriye’de bulunan vatandaşlarımız için de böyle bir protokol var. Özellikle tahliye süreci başlaması durumunda, çalışanlarımız her türlü desteği vermekten memnuniyet duyar.” denildi.

Açıklamada Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın çalışmalarını Acil Durum Bakanlığı ve diğer federal ilgili kurumlarla koordineli olarak sürdürdüğü, Rusya vatandaşlarının güvenliğinin öncelikleri olduğu belirtildi.

RUS SAVAŞ GEMİLERİ TARTUS’A DOĞRU YOLA ÇIKTI

Haberin Devamı

Diğer taraftan Interfax’a açıklamada bulunan askeri kaynak, Azov ve Nikolay Filçenkov adlı iki savaş gemisinin askeri donanımla birlikte Novorossiysk limanından Suriye’de bulunan Tartus deniz üssüne doğru yola çıktığını kaydetti. 26-27 Aralık’ta İstanbul ve Çanakkale boğazlarını kullanacak gemilerin gerekmesi durumunda tahliye operasyonuna destek vermesi planlanıyor. İzvestia gazetesi Suriye’de bulunan 25 bin civarında Rusya vatandaşının Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne getirilmesi, oradan da Rusya’ya taşınması yönünde bir plan olduğunu yazmıştı. Rusya’nın Tartus’da bulunan deniz üssünü tahliye operasyonunda kullanması planlanıyor.

RUSYA, SURİYE'DEKİ DİPLOMATLARINI ÖZEL TİMLE ÇIKARACAK

Rusya’nın Suriye’deki diplomatlarını özel timle çıkarmayı planladığı belirtildi. Kommersant gazetesine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı yurt dışında vatandaşlarına yardım etmek için Ocak ayında Kriz Merkezi kurdu. Kriz merkezi, acil durumlarda Rusya vatandaşlarına yardım etmek için ilgili kurumlar arasında irtibat sağlayacak. 24 saat görev yapacak kriz merkezinde sıcak hat da kurulacak.

Haberin Devamı

Rusya Dışişleri Bakanlığı kaynakları,Moskova’nın Şam Büyükelçiliği görevlilerine tehditler yapıldığını belirtti. Rusya güvenlik görevlileri, Suriye’de durumun daha da gerginleşmesi olasılığında diplomatları özel timle çıkarmayı planlıyor. Basına bilgi veren Rusya Genelkurmay Başkanlığı’ndaki yetkili, “Talimat gelir gelmez oraya GRU’ya (askeri istihbarat) ait özel tim ekibini aktaracağız. Amaç, diplomatlarımızın Suriye’den güvenli şekilde tahliye edilmesini sağlamak.” dedi. Kommersant’a göre, özel operasyonda Rusya Dış İstihbarat Servisi’ne (SVR) ait Zaslon özel timinin 100 komandosu da görev alacak.