Dünya Rusya şüphesi...

Rusya şüphesi...

30.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsveç’teki Kur’an yakma eylemlerinde Rusya’nın parmağı olabileceğine ilişkin şüpheleri, bu kez de Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto gündeme getirdi. Haavisto, “Bu affedilemez bir durum” dedi.

Rusya şüphesi...

İRFAN KURTULMUŞ Kopenhag - İsveç’te aşırı sağcı parti lideri Rasmus Paludan’ın Kur’an-ı Kerim yakma eylemlerinin arkasında Rusya’nın olduğu yönündeki iddiaları, bu kez de, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto gündeme getirdi.

Haberin Devamı

Rusya şüphesi...

PEKKA HAAVİSTO

Haavisto, İsveç’in NATO’ya katılımını engellemek isteyen Moskova’nın, Kur’an yakma eyleminin arkasında olabileceğini ima etti. Fin Bakan Haavisto, “YLE TV1” televizyonuna verdiği röportajda, Kur’an yakan aşırı sağcı lider Rasmus Paludan’ın Rusya ile potansiyel bağlantılarının “araştırıldığını” kaydederken, önemli bağlantı delilleri bulunduğunu öne sürdü. Haavisto, eylemle ilgili olarak “Örneğin Rusya ya da NATO üyeliğini istemeyen üçüncü tarafların ortalığı karıştırmak isteyip istemediği soruları akla geliyor. Bu affedilemez bir şey” dedi.

İsveç’te hükümet halka açık bir şekilde Paludan ve Rusya arasında bir bağlantı olup olmadığı konusunda bir yorumda bulunmadı ancak İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da, ülke ismi vermeden, “ülkenin askeri ittifak dışında kalmasını isteyen güçlere” atıfta bulunmuştu.

Haberin Devamı

KREMLİN BAĞLANTILI

Aşırı sağcı, ırkçı “Sıkı Yön Partisi” lideri Rasmus Paludan, Stockholm’den sonra önceki gün de Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçiliği binası önüne gelerek Kur’an-ı Kerim yakmış, bunun için Danimarka başkentinde polis yoğun önlemler almıştı.

Özellikle Stockholm’deki eylem sonrası Rusya’nın, İsveç’in NATO’ya girmesini önlemek adına Paludan’ı fonladığı iddia edilmişti. Nitekim Paludan’ın Stockholm’deki eylemini fonlayan ve 300 kron ödeme yapan gazetecinin, geçmişte Kremlin bağlantılı bir medya kuruluşu olan Rossiya Today için çalıştığı, Rusya lideri Vladimir Putin’in fotoğraflarının olduğu tişörtler giydiği ortaya çıkmıştı. Gazeteci, şimdilerde aşırı sağcı İsveç Demokratları’nın medya işlerini yapıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Danimarka ve İsveç vatandaşlığı bulunan Paludan’ın eylemi sonrası İsveç’in bu şartlarda NATO’ya üyeliğini desteklemeyeceklerini belirtmişti.

BÜYÜKELÇİ: EYLEMİ LANETLİYORUZ

Danimarka’da faaliyet gösteren Türk STK’ları, dün başkent Kopenhag’daki Türkiye Büyükelçiliği önünde destek gösterisinde bulundu. Büyükelçilik binası önünde geçen Cuma günü Kur’an-ı Kerim yakan Danimarkalı ırkçı lider Rasmus Paludan’ı lanetleyen 200’ü aşkın Türk, ellerinde Türk bayraklarıyla protesto gösterisi yaptı. Büyükelçi Hakan Tekin, gösteriye katılanların yanına gelip, tek tek teşekkür ederken, tepkilerde, karşı tarafın istediği aşırılığa kaçılmaması çağrısında bulundu. Büyükelçi Tekin, “Kur’an-ı Kerim yakma eylemini kabul etmiyor lanetliyoruz. Buna müsade edilmesi bizleri rahatsız ediyor. Fikir özgürlüğüne karşı değiliz. Bunun hiçbir kutsal değerlere kullanılmamasını istiyoruz. Cuma günü, tüm dünyada Yahudi soykırımı Holocaust’u anma günü düzenlendi. Aynı gün bizim kitabımız Kuran’ın yakılmasıyla insanları yakma noktasına getirdiğini muhataplarımıza hatırlatacağız” dedi.

Yazarlar