Dünya Rusya’dan Ukrayna’ya ‘yıl sonu’ saldırıları!

Rusya’dan Ukrayna’ya ‘yıl sonu’ saldırıları!

30.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya, 2023’ün son günlerinde Ukrayna’ya yönelik şiddetin dozunu artırırken, bu ülkeye Ukrayna’ya karşı 22 aydır sürdürdüğü savaşta en büyük hava saldırısını önceki gün gerçekleştirdi.

Rusya’dan Ukrayna’ya ‘yıl sonu’ saldırıları

Söz konusu yeni saldırı dalgası, Kırım’da Rus savaş gemisinin vurulmasının ardından geldi. Perşembe günü başlayan ve gece boyunca devam eden hava saldırısında, aralarında başkent Kiev’in de bulunduğu 6 şehir ve Ukrayna’nın farklı bölgeleri hedef alındı. Yaklaşık 18 saat süren saldırı sırasında en az 22 sivilin öldüğü, 88 kişinin yaralandığı ve bilinmeyen sayıda kişinin enkaz altında kaldığı bildirildi.  

Haberin Devamı

Rusya’nın, bu büyük saldırıda 122 füze ve 36 insansız hava aracı kullandığı belirtildi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus güçlerinin balistik ve seyir füzeleri de dahil olmak üzere cephaneliğindeki neredeyse her tür silahı kullandığını öne sürdü. Ukrayna Hava Kuvvetleri Sözcüsü Yurii Ihnat ise, saldırıda Rusya’nın Kalibr füzeleri dışında “sahip olduğu her şeyi fırlattığını” ifade ederken, “Aynı anda bu kadar çok yerin hedef alındığını hiç görmedik” dedi. 

AB’den ‘B’ planı arayışı 

Öte yandan Macaristan, Ukrayna’nın Avrupa Birliği (AB) üyeliğine ve yapılması düşünülen yardımlara karşı çıkmayı sürdürürken, Brüksel’in, Budapeşte’yi saf dışı bırakacak bir adım atmaya hazırlandığı iddia edildi. 

Haberin Devamı

“Financial Times”ın haberine göre AB, Ukrayna’ya mali yardımları sürdürebilmek için oy birliği gerektirmeyen yeni bir plan oluşturma aşamasında. Hazırlanan bu plana göre, üye ülkeler arasında “en yüksek kredi notuna sahip” olanlar oy birliğine vardığı takdirde, 27 ülkenin tamamının onayı gerekmeyecek. Şayet Macaristan Başbakanı Viktor Orban, söz konusu paketi veto etmekte ısrarcı olursa, AB liderlerinin 1 Şubat’ta yapacağı olağanüstü zirvede bu plan devreye sokulacak.