Dünya Rusya’nın amacı ne?

Rusya’nın amacı ne?

23.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rus ordusundan yapılan bir açıklama, Moskova’nın, Ukrayna’nın güneyini tamamen ele geçirmeyi hedeflediği, sonrasında da gözünü Moldova’ya diktiği yönündeki görüşleri yeniden gündeme getirdi.

Rusya’nın amacı ne

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatı sürerken, operasyonun ikinci aşamasına geçilmesiyle, Moskova’nın gelecekteki hedeflerine dair dikkat çekici açıklamalar gelmeye başladı. Ukrayna’nın Donbas bölgesinin tamamını ele geçirmeyi hedefleyen Rusya’nın, ileride işgalin boyutunu bölge ülkelerine doğru genişletebileceğine yönelik sinyaller büyük endişe yaratıyor.

Haberin Devamı

Son olarak Rus askeri yetkililerinin “Moldova’nın Transdinyester bölgesi”ne ilişkin çıkışı, bu yüzden büyük ses getirdi. Rus General Rustam Minnekaev, Rusya’nın Ukrayna’nın güney bölgeleri üzerinde tam hakimiyet kurmayı amaçladığını ve bunun Transdinyester bölgesindeki Rusça konuşan halka doğru bir köprü kurulmasında büyük önem taşıdığını ifade etti.

ÖNEMLİ İPUCU

Minnekaev, Rus ordusunun Ukrayna’daki savaşın ikinci aşamadaki görevinin Donbas ile Ukrayna’nın güneyinde tam kontrolü sağlamak olduğunu söylerken, “Bu durum, Kırım’a bir kara koridoru oluşturulmasını sağlayacak” dedi. Minnekaev, Ukrayna’nın güneyi üzerinde sağlanacak kontrolün ise Rusya’ya, Moldova sınırları içerisinde tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Transdinyester’e erişim sağlayacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Bu açıklama, Rus ordusunun duruşuyla ilgili ciddi ipuçları veriyor. Nitekim bazı askeri uzmanlar, Rusya’nın Ukrayna’yı tamamen ve kısmen işgal ettikten sonra gözünü Moldova’ya çevireceğini öne sürmüştü. 

KUZEYDE İLERLEDİLER

Öte yandan Rusya’nın Donbas bölgesindeki ilerleyişi kısmen de olsa devam ediyor. Rusların özellikle kuzey bölgesinden saldırıları yoğunlaştırdığı öğrenildi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy, Rusya’nın doğuda gerçekleştirdiği kazanımların ‘geçici’ olduğunu belirtirken “Kaçınılmaz olanı geciktiriyorlar. İşgalciler topraklarımızı terk edecek” dedi. Rusya’nın Donbas’ta 40 köyü ele geçirdiği ifade ediliyor. 

Zelenskiy, Rusya’nın, Herson ve Zaporijya’da ele geçirdiği bölgelerinde “sahte” bağımsızlık referandumu yapmayı planladığını da iddia ederken, bu bölgelerde yaşayan vatandaşlarına, Rus yetkililere pasaport numaraları ve diğer kişisel bilgilerini vermeme çağrısı yaptı. 

TRANSDİNYESTER NERESİ?

Transdinyester, Moldova içinde tek taraflı bağımsızlığını ilan eden bir bölge. Rusya’nın desteğiyle bağımsızlık ilan eden ve siyasi yapısı, meclisi, ordusu, polisi ve posta sistemi olan bölge, Birleşmiş Milletler üyesi hiçbir devletçe tanınmıyor. Burayı sadece, Güney Osetya, Dağlık Karabağ ve Abhazya tanıdı. Adından da anlaşılacağı üzere Dinyester nehri ile Ukrayna sınırı arasında kalan küçük bir alanı temsil ediyor. Bölge halkı Rusça konuşuyor ve Rus pasaportuna sahip. Transdinyester resmi olarak Moldova’nın toprağı olsa da, bağımsız bire ülke gibi hareket etmekte.

Haberin Devamı

RUSYA: MOSKOVA’DA 1 KİŞİ ÖLDÜ, 27 KİŞİ KAYIP

Rusya, Ukrayna’nın 13 Nisan’da Neptün füzeleriyle batırdığı Karadeniz filosuna ait “Moskova” (Moskva) gemisindeki kayıplar konusunda ilk kez veri yayınladı. Rusya Savunma Bakanlığı, kruvazörde 1 askerin öldüğünü, 1 askerin yaralandığını ve 27 kişinin ise kayıp olduğunu açıkladı. Kalan 396 mürettebatın ise tahliye edildiği ifade edildi.

Öte yandan Ukraynalı gazeteci Illia Ponomarenko, Twitter’da yaptığı paylaşımda, Kiev yönetiminin Karadeniz’in dibinde bulunan Moskova gemisini “ulusal sualtı kültür mirası alanı” olarak ilan ettiğini öne sürdü.

RUS ENERJİSİNDEN KURTULMA REHBERİ

Avrupa Komisyonu ile Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Rus petrol ve doğal gazına bağımlılığı azaltmak için Avrupalıların alabileceği önlemlerle ilgili rehber yayınladı. Söz konusu rehberde Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarına, “daha az otomobil kullanma”, “yazın klimayı, kışın ısıtmayı kısma” ve “haftada üç gün evden çalışma” çağrısı yapıldı. Tüm AB vatandaşlarının söz konusu önlemleri benimsemesi durumunda 120 tankeri dolduracak kadar petrol ve yaklaşık 20 milyon evi ısıtmak için yeterli doğal gaz tasarrufu sağlanacağı bildirildi. Avrupa Komisyonu, ayrıca söz konusu önlemlerle hanelerin yılda ortalama 500 euro’ya yakın tasarruf edeceğini belirtti. 

Haberin Devamı

 

FABRİKADA BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

Mariupol’de Ukrayna askerlerinin çok sayıda siville birlikte sığındığı Azovstal fabrikasındaki bekleyiş sürüyor. Fabrikada direnişi sürdüren bir Azov Taburu üyesi, BBC’ye yaptığı açıklamada “Biz burada oldukça Mariupol Ukrayna’nındır” ifadesini kullandı. İçeride çok sayıda ölü ve yaralı olduğu ifade ediliyor. Binlerce sivil ise hala Mariupol’den tahliye edilmeyi bekliyor. 

TOPLU MEZARLAR!

Öte yandan uydu şirketi Maxar, Rus birliklerinin haftalardır kuşatma altında tuttuğu Mariupol’de 200 civarında mezarın yer aldığı bir toplu mezarlık tespit edildiğini duyurdu. Uydu görüntülerini yayınlayan Maxar, mezarların Mart sonu itibarıyla arttığını söyledi. Ukraynalı yerel yetkililer, Rusya’yı Mariupol’de öldürülen sivilleri bu mezarlıklara gömmekle suçlarken, Rusların cesetleri çöp kamyonlarıyla getirdiği öne sürülüyor. Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, kentte on binlerce sivilin öldürülmüş olabileceğini söyledi.