Dünya Rusya’ya karşı güvenlik garantisi

Rusya’ya karşı güvenlik garantisi

06.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından NATO’ya üye olmayı değerlendirmeye alan İsveç ve Finlandiya, olası bir üyelik durumunda ABD’den güvenlik garantisi aldı. ABD’de Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşen İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Washington yönetiminin, ülkesine ve Finlandiya’ya olası bir NATO üyeliği sürecinde güvenlik desteği önerisinde bulunduğunu açıkladı.

Rusya’ya karşı güvenlik garantisi

 

Genellikle bir yıl süren NATO üyeliği sürecinde her iki ülke de, Rusya’nın saldırılarına açık olacakları ihtimali nedeniyle endişe duyuyordu. Linde, İsveç televizyonuna yaptığı açıklamada, “Doğal olarak detaylara girmeyeceğim ancak artık bir Amerikan güvencesine sahip olduğumuzdan çok eminim. Ancak bu, NATO’nun tam üyesiyken alabileceğiniz somut garantiler değil” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Öte yandan Avrupa ülkeleri arasında İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusunda tam bir görüş birliği de oluşmuş değil. Nitekim Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milonovic, Madrid’te gerçekleştirilecek NATO Zirvesi’nin devlet başkanları düzeyinde yapılması ve ülkesini kendisinin temsil etmesi durumunda, bu iki ülkenin NATO üyeliğini veto edeceğini açıkladı. Ancak büyükelçiler düzeyinde karar alınırsa, Hırvatistan büyükelçisini ikna edebileceğinden emin olmadığını da sözlerine ekledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise, Finlandiya ile İsveç’in NATO’ya katılmaları durumunda, İttifak ve Rusya arasında çatışma bir alanına dönüşeceklerini belirtti. Zaharova, “Bunu, zaman içinde test edilmiş iyi komşuluk ilişkilerimiz de dahil olmak üzere sonuçlar takip edecek. İsveç ve Finlandiya halkları bunu mu istiyor?” ifadesini kullandı.

Yazarlar