Dünya S.Arabistan’da 2. dalga

S.Arabistan’da 2. dalga

09.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ortadoğu’da taşları yerinden oynatan “yolsuzluk” operasyonu devam ediyor. Suudi Arabistan’da 11 prensin de aralarında bulunduğu onlarca kişinin gözaltına alınmasına yol açan yolsuzluk operasyonunda ikinci dalga dün başladı.

S.Arabistan’da 2. dalga

Kara para aklama, rüşvet, kamu kaynaklarını istismar gibi suçlardan yüzlerce kraliyet üyesi ve iş adamı, önceki operasyonların devamı kapsamında gözaltına alındı. Son gözaltıların 2011’de ölen Savunma Bakanı Prens Sultan bin Abdulaziz ve ailesiyle yakın bağlantısı olan kişilere karşı gerçekleştirildiği ifade edildi. Diğerlerinin ise daha düşük düzeyde devlet görevlileri olduğu bildirildi.
800 milyon dolar
Öte yandan Suudi resmi haber ajansı SPA’ya göre, Ekonomi ve Kalkınma Konseyi, Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlığında yaptığı toplantıda “yolsuzluk” operasyonuyla ilgili gelişmeleri ele aldı, yolsuzlukla suçlanan ve şahsi hesapları dondurulan kişilere ait şirketlerin çalışmalarına rutin olarak devam edeceği açıklandı.
The Wall Street Journal gazetesiyse kendi kaynaklarına dayandırdığı haberinde Suudi hükümetinin, yolsuzlukla suçlanan prensler, bürokratlar ve iş adamlarının hesaplarının yanı sıra diğer mal varlıklarından toplamda 800 milyon dolara yakın bir kaynağa el koymak istediğini öne sürdü.
Gazete bu meblağın ülke hazinesini yeniden doldurabileceğini, hükümetin yolsuzlukla elde edilen gelirlerin devlet malı yapılacağını açıkladığını da vurguladı.

İran ile söz düellosu
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Yemen’den Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a atılan füzenin Suudi Arabistan’ın “saldırganlığına” tepki olduğunu söyledi. Ruhani, Tahran’ın Yemen’deki Şii Husi milislerine destek verdiğini öne süren Suudi Arabistan’a “bölge devletleri için sorun yaratmak yerine kendi iç meselelerini çözmesi” çağrısında bulundu. Ruhani ayrıca Suudi Arabistan’ın ABD ve İsrail’i dostu, İran’ı da düşmanı olarak görmesinin “stratejik bir hata” olduğunu söyledi.