Dünya Saflar sıklaşıyor

Saflar sıklaşıyor

25.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Biden, Asya turunda ABD’nin müttefiklerine güven verirken, Lavrov ise Rusya’nın Çin ile daha fazla yakınlaşacağını duyurdu.

Saflar sıklaşıyor

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatına devam ettiği bir dönemde, ABD Başkanı Joe Biden’ın uluslararası ilişkiler açısından büyük önem taşıyan Asya turu dikkat çekici mesajlara sahne oldu.

Haberin Devamı

Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QSD) veya diğer adıyla “QUAD” ittifakını oluşturan ABD, Japonya, Avustralya ve Hindistan liderleri, zirve çerçevesinde Japonya’nın başkenti Tokyo’da bir araya geldi. ABD Başkanı Biden, Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi, toplantı öncesi basına açıklamalarda bulundu.

Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline dikkat çekti ve “Bu Avrupa meselesi değil. Küresel bir mesele” ifadesini kullandı. ABD lideri, Çin’i Tayvan konusunda uyarırken, büyük ses getiren açıklamalarından geri adım da atmadı. Biden, QUAD ülkelerinin karşı karşıya olduğu zorluklara da vurgu yaparak, “Uluslararası düzenin temel ilkeleri, toprak bütünlüğü ve egemenlik hakları, uluslararası hukuk ve insan hakları dünyanın neresinde ihlal edilirse edilsin her zaman savunulmalıdır. Bu nedenle 4 ülkeyi bekleyen çok iş var” dedi. Birliğin uzun yıllar boyunca gelişerek varlığını sürdüreceğine inandığını kaydeden Biden, “QUAD geçici bir heves değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

Zirveye ev sahipliği yapan Kishida ise, son yaşananların, barış ve istikrarı korumak için uluslararası işbirliğinin önemini bir kez daha gösterdiğini belirterek, “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırgan tutumu, Birleşmiş Milletler ilkelerine doğrudan bir meydan okumadır. Aynı durumun Hint-Pasifik bölgesinde de yaşanmasına izin vermemeliyiz” dedi.

Zirvenin basına kapalı kısmında Hint-Pasifik bölgesini doğrudan ilgilendiren Kuzey Kore eksenli güvenlik sorunu ve Çin’in bölgede artan askeri varlığı gibi konuların yanı sıra Rusya’nın Ukrayna işgali gibi küresel meselelerin ele alındığı belirtildi. 

QUAD, Japonya, ABD, Avustralya ve Hindistan arasında 2007’de başlatılan ve 2017’de dörtlü bir ittifak halini alan Çin’e karşı gayrı resmi stratejik ortaklık olarak tanımlanıyor. Son zirvenin ve QUAD’ı daha aktif hale getirme çabalarının Çin’de rahatsızlık yarattığı ifade ediliyor.

Saflar sıklaşıyor

‘Merkez Avrasya!’

Rusya ise Çin’in rahatsızlığının arttığı bu dönemde bu ülke ile daha fazla yakınlaşma mesajları veriyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Batı ile ilişkilerden çok Çin ile bağları geliştirmek ve güçlendirmek üzerine çalışacaklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Lavrov “Eğer Batı ilişkileri devam etmek için bir teklifle gelirse buna ihtiyacımız olup olmadığına bakacağız” derken, asıl amaçlarının Çin ile ilişkileri ilerletmek olduğunu vurguladı, “Şimdi Batı diktatör pozisyonuna geçtiğine göre, Çin ile ekonomik bağlarımız olduğundan daha hızlı gelişecek. Dünya kalkınmasının merkezi artık Avrasya” ifadelerini kullandı.