Dünya Sağlık reformu rafa kalktı

Sağlık reformu rafa kalktı

19.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump’ın seçim vaatleri arasında bulunan, eski başkan Barack Obama’nın ‘Obamacare’ adı verilen sağlık yasalarını kaldırma planı Cumhuriyetçilerin verdiği fireler nedeniyle yine hüsranla sonuçlandı

Sağlık reformu rafa kalktı

ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim vaatlerinden biri olan ve eski başkan Barack Obama döneminin sağlık yasalarını yürürlükten kaldırmak için Cumhuriyetçilerin hazırladığı ikinci tasarı da Kongre’de başarısız olurken, Cumhuriyetçi Parti içinde kargaşa çıktı. Obamacare’i iptal girişiminin ikinci defa başarısız olması başkanlığının ilk altı ayında büyük ölçekli bir yasa için Kongre’de destek toplayamayan Trump için yeni bir darbe anlamına geliyor. Tasarıya karşı çıkan iki Cumhuriyetçi senatöre dün iki muhafazakar Cumhuriyetçi daha katıldı ve bu nedenle Senato’daki Demokratların tamamının da karşı çıktığı tasarının Senato’dan geçmesi için yeterli oy bulunması imkansızlaştı. Cumhuriyetçiler Kongre’nin iki kanadında da çoğunlukta olmalarına rağmen sağlık yasalarında değişikliğe gidemiyorlar. Son olarak Utah Senatörü Mike Lee ve Kansas Senatörü

Jerry Moran da hayır oyu vereceklerini açıkladı ve yeni tasarının kaderi belli oldu.

İki senatör eklendi

Trump dün twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Bütün Demokratlar ve bazı Cumhuriyetçiler tarafından hayal kırıklığına uğratıldık. Geri döneceğiz” ifadesini kullandı. Trump ayrıca, “Her zaman söylediğim gibi, Obamacare’in başarısızlığa uğramasını bekleyin ve harika yeni bir plan yapalım” derken, bu ikinci tasarının da başarısız olmasının ardından Twitter’da Kongre’nin Obamacare’i derhal iptal etmesi ve yeni sağlık ve sosyal güvenlik yasası için çalışmaların “sıfırdan başlaması” gerektiğini söyledi.

Senato’daki Cumhuriyetçilerin başkanı Mitch McConnell dün yaptığı yazılı açıklamada, “Maalesef iflas etmiş Obamacare (yasasını) yürürlükten kaldırmak ve yerine derhal yenisini koyma çabalarının başarılı olamayacağını aşikar” dedi.

McConnell, Obamacare yasasının bazı maddelerinin iptal edilmesi ve yerlerine daha düşük maliyetli yeni maddeler konulması için bir tasarı hazırlamıştı.

Haberin Devamı

En az 50 senatörün desteği gerekiyor

İki Cumhuriyetçi senatörün daha karşı çıkmasıyla Obama’nın Sağlık Sigortası Reformu’nu değiştirmek için hazırlanan yasa teklifinin senatodan geçmeyeceği netleşti. Tasarı’nın 100 üyeli senatodan geçebilmesi için en az 50 senatörün desteğine ihtiyaç var. 52 senatörü olan Cumhuriyetçilerden şu ana kadar 4’ü söz konusu tasarıya itiraz etti.