Dünya Saldırılar durmadı

Saldırılar durmadı

30.03.2022 - 06:20 | Son Güncellenme:

Savaşa çözüm bulunması amacıyla İstanbul’da süren görüşmelere rağmen, sahada, Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları, şiddeti azalmakla birlikte durmadı. Son olarak Mikolayiv’de hükümet binasına yapılan saldırıda 7 ölü var.

Saldırılar durmadı

Bir yandan Ukrayna ile Rusya heyetleri arasındaki görüşmeler devam ederken, Rus ordusunun Ukrayna kentlerine yönelik saldırıları dinmedi. İşgal harekatını sürdüren Rusya, bazı noktalarda geri çekilme kararları açıklasa da, birçok kentte saldırılarına ara vermedi.

Haberin Devamı

Dün Mikolayiv kentindeki valilik binasının Rus füzesi saldırısına uğramasıyla 7 kişi hayatını kaybetti, 22 kişi yaralandı. Sabah saatlerinde isabet alan binada büyük hasar oluşurken, göçük altında çok sayıda sivil kaldı. AFP'ye konuşan Vali Vitali Kim, binadaki çoğu kişinin "mucizevi bir şekilde kaçtığını" ancak çok sayıda sivil ve askerden haber alınamadığını söyledi. Stratejik önemi olan liman kenti Mikolayiv, haftalardır Rus saldırısı altında.

Başkent Kiev çevresinde Ukrayna ordusunun ilerleyişi de devam ediyor. İrpin'i büyük oranda geri alan Ukrayna ordusu, Kiev çevresindeki Hostomel gibi alanlara doğru ilerleme kaydetti. Bununla birlikte Rus ablukası altındaki Mariupol'a yönelik saldırılar sürdü.

Haberin Devamı

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, bir Mi-8 tipi Ukrayna helikopterini düşürdüklerini duyrurken, bu helikopterin Mariupol'daki Azov taburunun komutanlarını sevk etmeye gittiğini öne sürdü. Rusya ayrıca Jitomir kentini de vururken, 3 Ukrayna savaş jetini düşürdüğünü açıkladı.

'Kiev hedefi değişmedi'

Öte yandan ABD merkezli düşünce kuruluşu “Institute for the Study of War”, Ukrayna'daki çatışmalara ilişkin son değerlendirmesinde, Kremlin'in Ukrayna'nın doğusuna odaklanacağını iddia etmesine rağmen, Kiev'i ele geçirme hedefinden vazgeçmediğini savundu.

BBC Türkçe'nin aktardığı rapora göre, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Kiev çevresinde sürdürdüğü karşı saldırılar, Rus operasyonlarının bu kenti kuşatmasını engelleyebilir. Bununla birlikte Rus kuvvetleri, kuzeydoğu Ukrayna'da yavaşladı ve son 24 saat içinde Çernihiv, Sumi veya Harkov şehirlerine yönelik saldırı düzenlemedi.

Raporda, Rusya'nın yeni asker toplama ve eğitme çabalarının aylar sürebileceğine vurgu yapılırken, Ukrayna tarafı, Rus güçlerinin Donetsk ve Luhansk’ın tamamını ele geçirmek için yeniden büyük operasyonlara başlamak üzere toplandığını söylüyor.

Şoygu’dan mayın yorumu

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna’nın Karadeniz’e döşediği mayınlar nedeniyle İstanbul Boğazı da dahil büyük bir tehdit oluştuğunu söyledi. Mayınlar konusunda Ukrayna’yı akılsızca davranmakla suçlayan Şoygu, “Bazı silahların Ukrayna ordusu tarafından akılsızca kullanılmasının sonuçları, çeşitli bölgelerde tezahür ediyor. Özellikle Karadeniz’de sivil deniz trafiği için gerçek bir tehdit oluştu. Romanya kıyılarında ve İstanbul Boğazı’nın girişinde 2 deniz mayını Türk askerlerince etkisiz hale getirildi” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul’daki müzakereler sürerken konuşan Şoygu’nun “operasyonun ilk aşamasının tamamlandığını ve Ukrayna ordusuna büyük bir darbe vurulduğunu” söylemesi gerilim yarattı. Şoygu, “Ordunun askeri kapasitesi büyük ölçüde yok edildi. NATO Ukrayna’ya uçak ve hava savunma sistemi gönderirse Rusya buna da kısa sürede cevap verecek” diye konuştu.

Zelenskiy: Geri çekilmeye başladılar

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus ordusunun geri çekilmeye başladığını savunarak, birçok ülke liderleriyle diplomatik görüşmeleri sürdürdüğünü belirtti. Zelenskiy, “İşgalciler İrpin’den uzaklaştırıldı. Kiev’den uzaklaşıyorlar. Fakat bölgemizin bu kısmında güvenlikten bahsetmek için henüz çok erken. Çatışma devam ediyor. Rus birlikleri Kiev’in kuzeyini kontrol ediyor. Kaynaklara ve insan gücüne sahip. Zarar gören birimler yeniden toparlanıyor. Kayıpların yüzde 90 seviyelerine ulaşması bile onları durdurmuyor” ifadelerini kullandı. Mariupol’deki duruma değinen Zelenskiy, “Mariupol’de bugün itibariyle 143 çocuğun öldüğü biliniyor. Mariupol direnmeye devam ediyor” diye konuştu.