Dünya Saldırıyı DAEŞ üstlendi

Saldırıyı DAEŞ üstlendi

05.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İran’da Kasım Süleymani’nin ölüm yıldönümü anma törenlerine yönelik gerçekleştirilen saldırı da bölgenin yakından izlediği bir diğer konu.

Saldırıyı DAEŞ üstlendi

Saldırıyla ilgili İran yönetimi ölü sayısını 84 olarak güncellerken, eylemi DAEŞ üstlendi. DAEŞ, bu açıklamayı kendisine bağlı Telegram kanallarından yaptı. ABD de, bunun arkasında DAEŞ’in olduğundan şüphelendiğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, saldırılarla ilgili değerlendirmesinde, “ABD hiçbir şekilde buna dahil olmamıştır, aksi yöndeki iddialar gülünçtür. İkincisi, İsrail’in bu patlamalarda dahli olduğuna inanmak için bir nedenimiz yok” demişti. İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari ise, bir gazetecinin İsrail’in İran’da meydana gelen saldırılarla alakasının bulunup bulmadığına ilişkin sorusuna yorum yapmadı.

İran Devrim Muhafızları’nın açıklamasında ise “Kirman’daki bu terör saldırısı ülkede güvensizlik ortamı oluşturmaya yönelik yapılan kör bir eylemdir” ifadeleri kullanıldı.

İran  Bağdat’tan dosya istedi

İran Yargı Erki İnsan Hakları Komitesi Başkanı Kazım Garibabadi, ülkesinin, 4 yıl önce Bağdat’ta ABD tarafından yapılan bir saldırıda öldürülen Kasım Süleymani suikastiyle ilgili Irak mahkemelerinde adli bir dosya oluşturulması ve sanıkların yargılanması için Bağdat’la temaslarını sürdürdüğünü açıkladı. Tesnim Haber Ajansı’nın aktardığına göre Garibabadi, “Süleymani dosyası yerel mahkemelerde takip ediliyor ve davayı uluslararası bir düzeye çıkarmaya çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Fidan, İranlı mevkidaşıyla görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’la telefonda görüştü. Fidan, görüşmede mevkidaşına Kirman’daki terör saldırısında ölenler için taziyede bulundu. Görüşmede ayrıca, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin, söz konusu terör saldırısı nedeniyle ertelenen ve ilerleyen zamanda düzenlenecek ziyareti ele alındı. -ANKARA Milliyet