Dünya Sandıkta büyük aşk

Sandıkta büyük aşk

07.02.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransa seçimlerinde Sarkozy’ye en büyük destek Angela Merkel’den geldi. Merkel “O bana yardım etti, ben de ona yardım edeceğim” dedi

Sandıkta büyük aşk

“Brüksel’deki Avrupa Konseyi toplantısında bir gelin ve damat gibiydiler. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, salondan içeri girerken görenler bir düğünün gerçekleşeceğini zannedebilirlerdi. Birbirlerini başları ile selamlıyor, yanaklarından öpüyorlar, diğer devlet liderleri bir kenarda duruyordu.”
Almanya’nın saygın haber dergisi Der Spiegel, Merkel’in Sarkozy ile stratejik dostluğunu böyle anlatmıştı. İkilinin ilişkisi o günden beri daha da ilerleyerek benzeri görülmemiş bir ortaklığa dönüştü. Merkel, resmi olarak Sarkozy’nin Fransa’da mayıs ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasına destek vereceğini açıkladı.

Merkel daha popüler
Merkel kararını “Benim siyasi görüşlerim iyi biliniyor. Sarkozy beni kampanyam boyunca destekledi. Şimdi aynı şekilde, ben de ona borcumu ödeyeceğim” sözleriyle açıkladı. İkili bu açıklamanın ardından dün akşam ilk kez ortak bir röportaj verdiler ve program her iki ülkede de yayınlandı. Merkel’in yardımcıları politikacının önümüzdeki günlerde Sarkozy’nin seçim mitinglerinde de yanında yer alacağını söyledi.
Aslında Fransa seçimlerindeki ortaklığın esas nedeni bir vicdani borç değil, iki liderin siyasi çıkarları... Wall Street Journal gazetesi, Fransa’da yapılan kamuoyu araştırmalarında Merkel’in Sarkozy’den daha popüler olduğu sonucunun ortaya çıktığını yazdı. Siyasi uzmanlar, Sarkozy’nin Merkel rüzgarını arkasında alarak, Sosyalist Parti adayı François Hollande‘ı geride bırakmak istediğini söylüyorlar.

Ekonomik çıkarları var
Peki Merkel neden Sarkozy’yi destekliyor? Avrupa’yı ekonomik krizden çıkarmak için kemer sıkma paketi hazırlayan sağ görüşlü Merkel ile Hollande’ın ekonomi konusundaki görüşleri tamamen ayrılıyor. Hollande’ın emeklilik yaşını düşürmeyi, harcamaları artırmayı vaad ettiği ekonomik paketi Merkel’i endişelendiriyor ve AB kendi ekonomik paketine destek veren ortağını kaybetmek istemiyor.
Merkel’in Sarkozy’ye desteği sadece görüntüde de değil. Sarkozy’nin seçim kampanyasını yürüten isimlerden Tarım Bakanı Bruno Le Maire kısa süre önce gizlice Merkel’in partisini ziyaret etti ve burada Sarkozy’nin seçim kampanyası konusunda detaylı bilgi verdi.
Almanya kulislerinde Fransa seçimlerini Hollande’ın kazanması durumunda Merkel’in orta yolu nasıl bulacağı tartışılırken Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise “Alman hükümeti Fransa seçim kampanyasında taraf değildir” diyerek bu endişeleri açığa vurdu.

Yazarlar