Dünya Sandıktan yine istikrarsızlık çıktı

Sandıktan yine istikrarsızlık çıktı

04.04.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Son iki yıl içinde 5. kez parlamento seçimleri için sandık başına giden Bulgaristan’da sonuçlar yine istikrarsızlığı gösterdi.

Sandıktan yine istikrarsızlık çıktı

İSMAİL ŞAHİN - Seçimlere katılım oranı yüzde 40.5’te kalırken, Bulgaristan Merkez Seçim Kurulu’nun (ZİK) kesin olmayan verilerine göre, eski başbakan Boyko Borisov’un partisi GERB yüzde 26.5 oy olarak parlamentoya 69 vekil soktu. İkinci sıradaki Değişime Devam Partisi (PP) oyların yüzde 24.6’sını alarak parlamentoya 64 vekil sokarten, bu seçim büyük bir çıkış yapan aşırı sağcı ve Rusya yanlısı Vazrajdane Partisi yüzde 14.2 oyla 37 vekil çıkarttı.

Haberin Devamı

Çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) ise yüzde 13.6 oy alarak seçimi 4. sırada tamamladı. 240 sandalyeli Bulgar parlamentosuna 35 vekil sokan HÖH’e Türkiye’den de 70 bin civarında oy gitti. Bulgaristan Sosyalist partisi meclise 24 vekil sokarken, parlamentoya kılpayı giren Böyle Bir Halk Var Partisi ise oyların 4.1’ini alarak 11 vekil kazandı. Seçime katılımın düşük olmasına rağmen 102 bin 448 kişi de oy vermeye giderek ‘hiç bir partiye desteklemiyorum’ kutusunu işaretleyerek oyunu kullandı.

Siyasi analistler bu meclis aritmetiğinde bir koalisyon kurmanın çok zor olduğunu ve 6 ay içinde Bulgaristan’ın 6. defa seçime gidebileceğine dikkat çekiyor.