Dünya Satrançta 4’üncü kez şampiyon Carlsen

Satrançta 4’üncü kez şampiyon Carlsen

30.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

Satrançta 4’üncü kez şampiyon Carlsen

Satranç dünyası, 9 Kasım’dan bu yana Norveçli Magnus Carlsen ile ABD’li Fabiano Caruana’nın mücadelesinin bitmesini bekliyordu. 12 oyunda 12 beraberlik alan 2 oyuncu, önceki gece son maçı oynadı ve Carlsen 4’üncü kez dünya şampiyonu olarak, 550 bin dolarlık ödülü de kazandı.

Haberin Devamı

İngiltere’nin başkenti Londra 9 Kasım’da başlayan Dünya Satranç Şampiyonası önceki gün gece Magnus Carlsen ve Fabiano Caruana’nın karşı karşıya geldiği final maçıyla sona erdi. 2 rakip, 12 oyunda 12 beraberlik aldı, bu seri 20 gün sürdü. 3 kez üst üste dünya şampiyonu olan Carlsen, önceki gece final maçında rakibi Caruana’yı alt ederek 4’üncü kez dünya şampiyonu oldu. Gerçekleşen tie-break (beraberliği bozma) sürecinde Carlsen, 1.1 milyon dolarlık ödülü rakibiyle paylaştı ve 550 bin dolar aldı.

Önce babasını yendi

Satranç dünyasına yeni bir soluk getiren, Kasparov ve Bobby Fischer gibi kült isimlerin arasına adını yazdıran Carlsen, satrancı yeniden gözde bir oyuna dönüştürdü. 27 yaşındaki Carlsen, 2013’ten bu yana turnuvaya ağırlığını koymuş durumda ve satrancın imajının değişmesine de katkıda bulunuyor. 1990’lı yıllarda bilgisayarlara karşı yaptığı maçlarla şöhret olan eski Dünya Şampiyonu Rus Gary Kasparov’dan çok daha popüler olan Carlsen, lüks saat markalarının ve spor otomobil reklamlarında yer aldı. Carlsen’in hayatını anlatan belgesel, 56 ülkede vizyona girmişti.

Haberin Devamı

Carlsen tarafından eğitim amaçlı olanlar da dahil olmak üzere satrançla ilgili bir dizi uygulama geliştirmek amacıyla kurulan Play Magnus’un CEO’su Kate Murphy, “Satranç, yaşlıların oynadığı bir oyun olarak görülüyordu. Carlsen, şampiyonluğa ulaşarak ve daha fazla gencin bu oyunu oynamasını sağlamaya çalışarak bu algıyı değiştirdi” dedi. Şirketin geliştirdiği uygulamalardan birinde oyuncular, hayatının bazı dönemlerinde Carlsen ile sanal ortamda maç yapabiliyor. Carlsen’a satranç oynamayı babası henüz 5 yaşındayken öğretti. Satranca olan ilgisi babası Hendrik Carlsen’ın karşılıklı oynamayı çok sevdiği ablasını yendikten sonra artmaya başladı. Carlsen, dokuz yaşına geldiğinde ise artık babasına karşı da galip geliyordu.

Satrancın Mozart’ı

Magnus Carlsen, bir satranç oyuncusunun ulaşabileceği en yüksek mertebe olan büyükustalığa 13 yaşında erişti. O dönem kendisine “Satrancın Mozart’ı” lakabı takıldı. Carlsen’in yükselişini daha da özel kılan diğer unsur da Norveç’in satranç alanında önde gelen ülkeler arasında yer almaması. BBC’de yer alan habere göre, Dünya Satranç Federasyonu’nun sıralamasına göre, dünyanın en iyi 100 oyuncusu arasında Carlsen dışında yalnızca bir Norveçli daha var. Diğer yandan aynı listede Rusya’dan ise 20’den fazla isim var. Çin 9, İngiltere ve ABD 7’şer ve Hindistan da 6 isimle listede yer alıyor.