Dünya Savaş korkusu!

Savaş korkusu!

13.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail ve Filistinli grupların karşılıklı saldırıları sürerken, 65 Filistinli ve 7 İsrailli hayatını kaybetti. İsrail içindeki farklı kentlere de sıçrayan olayların, “topyekün savaşa” dönüşmesinden endişe duyuluyor

Savaş korkusu

Kudüs’te başlayan gerginliğin Filistinli gruplar ve İsrail arasında füze saldırılarına dönüşmesi sonrası, bölgedeki yüksek gerilim devam ediyor. İsrail ile Hamas arasındaki hava saldırıları ve roket atışları, 2014’teki Gazze-İsrail çatışmasından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Filistin Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, İsrail’in 10 Mayıs’tan bu yana Gazze’nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda, 16’sı çocuk, 5’i kadın 1’i yaşlı olmak üzere toplam 65 Filistinli hayatını kaybetti, yaralı sayısı ise 365’e çıktı.

İsrail ordusu, pazartesi gününden itibaren Gazze’de 500’den fazla hedefe saldırı düzenlediklerini, hava saldırılarında Filistinli grupların kullandığı binalar, yeraltı mahzenleri ve yer altına gizlenmiş roketatarlar, Hamas’ın üst düzey askeri yöneticileri ve evlerinin hedef alındığını bildirdi. Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları da, dün yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırılarında Gazze Tugay Komutanı Basım İsa ile 3 Kassam mensubunun hayatını kaybettiğini duyurdu.

Öte yandan Hamas’ın füze saldırılarında hayatını kaybeden İsrailli sayısı da 7’ye yükseldi. İsrail ordusu, Gazze’den 38 saatte 1000’den fazla roket atıldığını açıklarken, bunların 850’sinin İsrail sınırları içine düştüğü ya da Demir Kubbe hava savunma sistemi tarafından imha edildiği belirtildi. Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi’ni aşan roketler, Aşkelon kentinde iki kişinin ölümüne yol açtı. Söz konusu savunma sistemlerinin güvenliği sorgulanırken, İsrail, Ben Gurion Havalimanı’ndaki tüm sivil uçuşları askıya aldı.

Haberin Devamı

Sert açıklamalar

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Kudüs’ün kırmızı çizgi olduğunu, işgalden kurtulmasıyla ancak barış, güven ve istikrar ortamının sağlanacağını söyledi. İsrail’in Gazze Şeridi, Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da Filistinlilere karşı amansız bir saldırı gerçekleştirdiğine dikkati çeken Abbas, “Bardak taştı artık! Gidin başımızdan. Yakamızı bırakın artık. Vatanımızdan çıkmayacağız, gözünüze bir diken gibi batmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da, Hamas’ın üst düzey komutanlarının etkisiz hale getirildiğini kaydederek, “Bu başlangıç. Hamas’a hayal dahi edemeyeceği şekilde darbe vuracağız” ifadesini kullandı. Savunma Bakanı Benny Gantz ise, ateşkes planlamadıklarını kaydederek, “İsrail ateşkese hazırlanmıyor. Şu anda bu operasyonun ne zaman sona ereceği belli değil. İsrail Savunma Kuvvetleri, saldırılara devam edecek” dedi.
İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ise, “Lütfen, bu çılgınlığı durdurun” ifadesiyle, tüm vatandaşlara tansiyonun düşürülmesi çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

OHAL ilan edildi

İsrail’in farklı bölgelerinde de Kudüs ve Gazze’deki gerilimin ardından çeşitli olaylar çıkarken, Lid kenti, en ciddi olayların yaşandığı yer oldu. Tel Aviv’e yakın olan Lid’te yaşayan Filistinliler isyan başlatırken, kentte olağanüstü hal ve ardından da gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Buna rağmen dün akşam ciddi çatışmalar meydana geldiği bildirildi. Netanyahu, İsrail polisiyle Filistinlilerin karşı karşıya geldiği Lid ve çevresindeki şehirlere, Batı Şeria’dan ek polis birliklerinin sevk edileceğini açıkladı.

Tüm bu olayların ileride “topyekun savaşa” dönüşmesinden endişe duyuluyor.

‘Vurmadan uyarıyoruz’

İsrail Ordusu Sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus, dün basın mensuplarına Gazze’ye yönelik müdahaleyle ilgili bazı bilgiler verdi. Conricus, özellikle Avrupa medyasının olayları ele alış biçimini eleştirirken, Gazze’den 1100 adet roket fırlatıldığını ve bunların birçoğunun Gazze içine düştüğünü ifade etti. İsrailli yetkili, Filistin kanadındaki ölü ve yaralı sayılarına dair açıklamaların Hamas bünyesindeki kurumlardan yapıldığına dikkat çekerken, kendilerinin saldırı düzenlenecek binaya önceden uyarı atışı ve telefon etme yöntemleriyle haber verdiklerini ve sivil kayıpları engellemeye çalıştıklarını belirtti. Conricus, ayrıca Hamas ve İslami Cihad’ın elinde 30 bini aşkın roket bulunduğunu öne sürerken, bunun ufak bir Avrupa ülkesinin saldırı gücünden fazla olduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

Rusya’dan İsrail’e çağrı

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, İsrail’in, Kudüs’ün statüsünü değiştirme girişimlerinin hukuka aykırı olduğunu belirterek Filistin topraklarında yürütülen iskan faaliyetlerinin derhal durdurulması gerektiğini vurguladı. Sputnik’e demeç veren Verşinin, “BM Genel Kurulu’nun ve Güvenlik Konseyi’nin çok sayıda kararına uygun olarak işgal altındaki Filistin topraklarında yürütülen iskan faaliyetlerinin derhal ve tümüyle sonlandırılmasından yanayız” ifadelerini kullandı. Moskova’nın Doğu Kudüs’teki gerilimin azaltılması için ilgili tüm taraflarla temasta olduğunu belirten Verşinin, “Özellikle Rusya ve Türkiye’nin liderleri ve dışişleri bakanları arasındaki telefon görüşmelerinde gerilimi azaltma konusu ele alındı” diye konuştu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da, son İsrail saldırılarının ardından, her iki tarafa da itidal çağrısında bulunarak, acilen gerilimin düşürülmesini istediklerini bildirdi. Johnson, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “İsrail ve Filistinlileri uçurumdan geri çekilmeye ve her iki tarafı da itidale çağırıyorum” ifadesini kullandı.

Bu arada ABD Başkanı Joe Biden’ın, İsrail Başbakanı Netanyahu’yu aradığı kaydedildi. Biden, Gazze’den İsrail topraklarına düzenlenen roket saldırıları sonrasında Gazze Şeridi’ne düzenlenen saldırılar hakkında “İsrail, meşru müdafaa hakkına sahip” dedi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, İsrailli ve Filistinli liderlerle görüşüp şiddetin dindirilmesi için elçi gönderdiklerini, iki devlete dayalı çözümü desteklemeye devam ettiklerini savundu.