Dünya Savaş tehlikesi!

Savaş tehlikesi!

10.02.2010 - 01:24 | Son Güncellenme:

İran, uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirme işlemine dün başladı. Atom bombası yapımının önünü açan girişimin ardından Rusya, savaş tehlikesine dikkat çekti; ABD Başkanı Obama, “Yeni yaptırımlar birkaç haftaya kadar tamam“ dedi

Savaş tehlikesi

İran, nükleer programıyla ilgili krizi çözmek için Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) tarafından yapılan uranyum takası teklifini reddederek uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirme işlemine başladı.
İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi dün yaptığı açıklamada, UAEK’nın bilgisi dahilinde uranyum zenginleştirme işlemini başlattıklarını söyledi. Salihi, ellerindeki yüzde 3.5 oranında zenginleştirilmiş uranyumu Natanz’daki tesislerde yüzde 20’ye çıkaracaklarını bildirdi.
İran, yüzde 20 oranında zenginleştirilecek olan uranyumu araştırma reaktöründe yakıt olarak kullanacağını belirtse de, dün başlatılan işlem Tahran’ın nükleer silah peşinde olduğu endişelerini artırdı. Nükleer bomba yapmak için uranyumun en az yüzde 90 oranında zenginleştirilmesi gerekiyor.

6 ayda yüzde 90
İran’ın Natanz’daki 2 bin santrifüjü kullanarak uranyumu bir yıl içinde yüzde 20 oranında zenginleştirebileceği, yüzde 90’lık zenginleştirme oranına ulaşması içinse yalnızca 6 ay ve 500-1000 santrifüj gerekeceği belirtiliyor.
İran’ın Batı’ya meydan okuması olarak nitelenen bu adımının ardından yeni yaptırım talepleri de yükselmeye başladı. ABD Başkanı Barack Obama, İran’a karşı uluslararası yaptırımların getirilmesi yönünde yeni bir girişimin hızlı biçimde ilerlediğini ve birkaç hafta içinde tamamlanmasını beklediğini söyledi. Fransa’dan yapılan açıklamada “sert yaptırımların zamanının geldiği” belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da, İran’ı “bozguna uğratacak ve ivedi” yaptırımlar uygulanması çağrısında bulundu.
Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev ise, “Teorik olarak savaş çıkması tehlikesi var. Zaten bazı ülkeler de güç kullanma seçeneğini reddetmiyor” dedi. Sorunun diplomatik yollardan çözülmesi gerektiğini söyleyen Patruşev, “Ama her şeyin bir sınırı, herkesin bir tahammül derecesi var. Ne olup bittiğinin bize anlatılmasını istiyoruz” diye konuştu. Bu arada, Avrupa Birliği de (AB) yeni yaptırımlara destek vereceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Savaş tehlikesi