Dünya Servetleriyle alamayacakları hiçbir şey yoktu! Tarihin en zengin insanlarıydılar

Servetleriyle alamayacakları hiçbir şey yoktu! Tarihin en zengin insanlarıydılar

22.08.2023 - 15:53 | Son Güncellenme:

Para neredeyse tarihin her döneminde herkes için çok önemli bir unsur olmuştur. Ancak öyle insanlar var ki kendileri dahi servetlerinin ne kadar olduğunu bilmiyorlar. Hatta öyle ki servetleri ile alamayacakları hiçbir şey yoktu. Tarihin en zengin insanlarıydılar. İşte, tüm detaylar

Servetleriyle alamayacakları hiçbir şey yoktu Tarihin en zengin insanlarıydılar

Tarihin en zenginleri arasında Cengiz Han, Bill Gates, Sezar gibi herkesin bildiği isimler de yer almaktadır. Bununla birlikte araştırmalara göre servetlerini kendileri bile tam olarak bilmemektedir. 

Haberin Devamı

Servetleriyle Alamayacakları Hiçbir Şey Yoktu! Tarihin En Zengin İnsanlarıydılar

Cengiz Han (Moğol İmparatorluğu) 1162-1227

Bütün Moğol kabilelerini birleştirerek büyük bir Moğol İmparatorluğu kuran CENGİZ HAN, tarihte de 'gelmiş geçmiş en başarılı ordu lideri' olarak geçer. Bu gücüne rağmen Cengiz Han'ın kesinlikle servet biriktirme peşinde olmadığı ise bilinenler arasındadır. Bununla birlikte araştırmalara göre başarısının en önemli sırlarından biri de sahip olduklarını her zaman askerlerine ve kumandanlarına dağıtması olarak görülür.

Moğol askerlerinin de eski usül ordulara kıyasla kişisel olarak yağmaya karşı durdukları bilinir. Sayısı belirlenemeyen arazilere sahip olan Cengiz Han bir bölgeyi fetih ettiğinde her şey, envantere kaydedilir. Daha sonra askerler ve ailelerine dağıtılırdı. Cengiz Han da sadece kendi payına düşeni alırdı. Bununla birlikte kendisi veya ailesi için özel hiçbir yer yaptırmadı. Sıradan bir insan gibi yaşadı ve öldü. 

Haberin Devamı

Bill Gates (ABD) 1955- yaşıyor

Yaşayan en zengin kişi olarak geçen Bill Gates'in servetini hesaplamak ve tespit etmek kolay değil. Ancak kayıtlara ve Microsoft'un kurucusu Forbes tahminlerine göre güncel serveti 106,2 milyar dolardır. Amerikalı girişimci, iş insanı, yazılımcı ve yazar olan Bill Gates evli ve üç çocuk babasıdır.

Microsoft şirketi kurucularındandır ve şirketin teknik danışmanlığını yapmıştır. Ancak hayır işlerine daha çok zaman ayırabilmek için 2020’de Microsoft şirketi başkanlığından istifa eden Bill Gates, şuan dünyanın en zengin insanları arasındadır.

Alan Rufus (İngiltere) 1040-1093

Normandiya Dükü olan I. William'ın yeğeni ALAN RUFUS, Normandiya'nın fethinde de amcasının yanında idi. 'Zenginlerin Zengini' kitabının yazarları olan Philip Beresford ve Bill Rubinstein'e göre ise Alan Rufus öldüğünde, günümüzdeki değere göre 194 milyar dolarlık serveti vardı.

John D. Rockefeller (ABD) 1837-1937

Serveti: 341 milyar dolar

Petrol imparatoru olan John D. Rockefeller 1863 yılında yatırıma başladı. 1880 yılı itibari ile Amerika piyasasının % 90'ı onun elinde oldu. New York Times dergisine göre ölümü ile beraber bıraktığı servet 1,5 milyar dolar idi ancak günümüzün değeri ile bu miktar 341 milyar dolar olarak değer kazanmaktadır.

Haberin Devamı

Andrew Carnegie (ABD) 1835-1919

John Rockefeller yaşadğı dönemlerde basının gözdesi ve medyanın yıldızı idi. Ancak Andrew Carnegie ise Amerika'nın bilinen gelmiş geçmiş en zengin iş adamı olarak ün salmıştı. İskoçya göçmeni olan Carnegie, 1901 yılında sahip olduğu U.S. Steel adlı şirketini, 480 milyon dolara sattı.

Ancak bu rakam o dönemki ABD'nin gayrisafi yurtiçi hasılasının % 2.1'lik dilimini oluşturmaktaydı. Carnegie'nin sahip olduğu bugün ki ekonomik güç ise yaklaşık olarak 372 milyar dolara eşit olduğu tahmin ediliyor.

Joseph Stalin (SSCB) 1878-1953

Modern ekonomi tarihinin sıra dışı isimlerinden biri olan Stalin, sınırsız güce sahip olan diktatör kişiliği ile tanınıyordu. Aynı zamanda dünyanın en geniş ekonomisini de kontrol ettiği bilinir. Bu doğrultuda dünya ekonomisinin%9,6 sına denk olan bir ülkeyi yönetiyordu. Stalin'in serveti ile Sovyetler Birliği'nin servetini birbirinden ayırmak oldukça zordur.

Haberin Devamı

Bu durum da onu tüm zamanların ve tarihin en zengin insanlarından biri yapmaktadır. Ancak bu durumu çok kolay bir şekilde açıklamak da mümkündür. Stalin ölmeden 3 yıl önce yanı 1950 yılında Sovyetler Birliği yaklaşık olarak % 9.5 oranında bir ekonomik büyüme elde etmiştir. 2015 yılı itibarı ile ise bu rakam yaklaşık olarak 7.5 trilyon dolara denk geliyor. Ancak bu para direkt olarak Joseph Stalin'e ait değildi.

Bunun yanı sıra Stalin parayı istediği takdirde ve istediği şekilde kullanma hakkına sahipti. Alama Üniversitesi tarih profesörlerinden olan George O. Liber göre "İnanılmaz bir gücü vardı ve bu gücü sayesinde istediği her türlü şeyi yapabilirdi. Öyle ki yeryüzünün 1/6'sını hiçbir denge veya kontrol gözetmeden o yönetiyordu." Ancak bu durumun Stalin'i geleneksel bakımdan "zengin biri" yapar mı yapmaz mı sorusu ortaya çıkıyor.

Profesör Liber pek ise bu sorunun cevabını verirken pek emin değil. Ona göre "Sonuç olarak bu onun kişisel serveti değil. Ancak ülkesinin servetini istediği gibi kontrol edebiliyordu." Bu durumda, Stalin'in tarihteki gelmiş geçmiş ekonomik olarak en güçlü insanlardan biri olduğu kabul edilir.

Haberin Devamı

Ekber Şah (Babür İmparatorluğu) 1542-1605 

Serveti: Dünya ekonomisinin yüzde 25'ine denk gelen bir ülkenin imparatorluğu yönetiyordu. Tüm zamanların en zengin insanlarından biri olan Ekber Şah dünya ekonomisinin % 25 ine denk bir ülkenin imparatorluğunu yönetiyordu.

Hint geleneğinin de yüzlerce yıllık adaletsiz uygulamalarına kesin olarak son veren ve adil mahkemeler kurması ile bilinen, vergi toplama konusunda adaletli olmaya oldukça önem veren Ekber Şah, Müslümanların ve Hinduların sadece kendi geleneklerine göre yargılandıkları bir anlayışta ki hukuk düzeni geliştirmesi ile de tanınıyor.

Ekber Şah Dünya ekonomisinin çeyreğini yönetmiştir. Ekonomist-tarihçi olan Angus Maddison'a göre, Ekber Şah İngiltere'nin kraliyet ailesi ile karşılaştırılabilir. Fakat aralarında bir fark vardır. Ekber Şah ve ailesinin yaşam tarzı, kesinlikle İngiltere sosyetesinin hayatları gibi o denli savurgan değildi.

İmparator Shen Zong (Çin) 1048-1085

Çin devletinin tüm zamanların en güçlü ekonomisine sahip olan bir imparatorluk olduğu dönemlerde, başında İmparator Shen Zong bulunuyordu. Çin'in ekonomik tarihini inceleyen profesörlerden biri olan Ronald A. Edwards, o dönem dünya ekonomisinin % 25 ile % 30'una denk olan bir ülkenin imparatorluğunu yöneten Shen Zong'un servetini oldukça önemsiyor. İmparatorluğun zenginlik kaynağı ise halktan aldığı vergiler olarak biliniyor.

Augustos Sezar (Roma) MÖ. 27- MS. 14 

Sezar, dünya ekonomisinin % 25 ile % 30'una denk bir ülkenin imparatorluğunu yönetmiştir. Ancak bununla kalmayarak kişisel servetini de bir hayli yüksek tutmuştur. Tarih profesörü olan Lan Morrise'e göre, kişisel serveti imparatorluk ekonomisinin 5 te 1 i değerinde idi.

Günümüzde bu paranın değeri 4.6 trilyon dolardan daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Lan Morris'e göre "Sezar bir süreliğine kişisel olarak Mısır'a bile sahipti." Durumun böyle olduğu kabul edilirse bu serveti kimsenin aşamayacağı düşünülüyor.

Manda Kankan Musa (Mali İmparatorluğu) 1280- 1337

Timbuktu'nun kralı olan Mansa Musa, tarihin en zengin kişiler listesinin sık sık birincisi olarak seçiliyor. Öyle ki Manda Kankan Musa'nın servetinin tam olarak değeri hesap edilemiyor. Tarih profesörü olan Richard Smith'e göre Manda Kankan Musa'nın krallığı, o dönemki dünyanın en fazla altın üreten bölgesi idi.

Bu durumda Musa'nın ne kadar zengin olduğu merak edilmektedir. Ancak bunu tarif edebilecek bir rakam henüz yok. Hatta bir rivayete göre Mansa Kankan Musa hacca gittiği bir sırada yanında 60 bin kişi ile birlikte fakirlere dağıtılmak üzere getirilen ve tam 80 devenin taşıdığı 2 tondan fazla altın götürdüğü biliniyor.

Bununla birlikte kervana 12 bin köle de eşlik etmiş. Getirilen saf altını 500 kişi taşımakta imiş. Efsaneye göre, Musa Mısır'da binlerce altını hediye ederek, harcıyordu. Sırf bu nedenle altının değeri birkaç sene oldukça düşmüştü.