Dünya 'Şeytan' yakıyor

'Şeytan' yakıyor

08.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Lucifer’ Avrupa’yı vurdu. 2 haftadır yangınlarla boğuşan Makedonya’da olağanüstü hal ilan edildi. Yunan adası Kitira’da 15 bin hektarlık alan kül oldu. Sele teslim İtalya’da 4 kişi hayatını kaybetti. İspanya ve Avusturya da bunaltıcı sıcaklarla boğuşuyor.

Şeytan yakıyor

Makedonya olağanüstü hal ilan etti

Haberin Devamı

Avrupa genelinde etkili olan ve “Lucifer (Şeytan)” olarak anılan mevsim normallerinin üzerindeki aşırı sıcaklar bir çok ülkeyi kasıp kavururken bu sıcak hava dalgasını sonrasında gelen yağışlar da can alıyor. Balkan ülkesi Makedonya’da aşırı sıcaklar yüzünden başlayan yangınlar bir türlü kontrol altına alınamıyor. 8 ayrı yerdeki yangınlara söndürmede ülke genelindeki itfaiyeciler yetersiz kalınca Üsküp yönetimi 30 günlük olağanüstü hal ilan etti. İçişleri Bakanı Oliver Spasovskiby, yangınlar sönene kadar olağanüstü halin geçerli olacağı belirtilirken Türkiye ve Bulgaristan’dan da yardım istendiğini kaydetti. Yangınlara itfaiyecilerin yanı sıra gönüllüler de müdahale ediyor. Alevlerin Üsküp’ün yakınlarındaki köylere kadar dayandığı belirtiken yangınları söndürmek için Türkiye ve Bulgaristan’ın gönderdiği helikopterler kullanılıyor.

Haberin Devamı

Şeytan yakıyor

Türkiye helikopter gönderdi

Makedonya’nın çağrısına Türkiye hemen kulak verdi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Sadece Türkiye değil çevremizdeki bütün ülkelere de destek veriyoruz. Makedonya’dan çok acil yardım istediler biz oraya çok özel su atan bir helikopter gönderdik” dedi. Üsküp’ün yakınlığında bunan Studeniçan köyüne bağlı Morana köyünde Koruma ve Kurtarma Müdürlüğü’ne bağlı 20 kişilik bir ekiple birlikte helikopter yangını söndürme çalışmalarına katılıyor.

Şeytan yakıyor

Avusturya kavruluyor

Şeytan sıcakları sadece Avrupa’nın güneyini değil iç kesimlerini de etkiliyor. Sırbistan ve Bosna Hersek’te hava sıcaklıkları 42 dereceleri görürken, Hırvatistan ve Slovenya’da da aşırı yağışlar görülüyor. Dağları ile meşhur Avusturya’da bile aşırı sıcaklar hakim. Hava sıcaklığının 40 derecelere çıktığı ülkede Lucifer sıcaklarının ağustos ayı boyunca etkisini sürdüreceğine dikkat çekildi.

Şeytan yakıyor

Yunan adası sönmüyor

Aşırı sıcaklarla boğuşan Yunanistan’da son 36 saat içinde 40’tan fazla yangın çıktığı belirtildi. Yangınların en çok zarar verdiği bölge ise başkent Atina’nın güneyinde bulunan Kitira Adası. Üç günden beri devam eden yangınlarda toplam 15 bin hektarlık alan tamamen kül oldu. 4 köy alevler yüzünden tamamen boşaltılırken onlarca evin kül olduğu, tahliye edilen bir manastırın da yangında ağır hasara uğradığı ifade edildi. Yangınları söndürmek için 200 itfaiyeci yangın söndürme uçakları ve yangın söndürme helikopterleri aralıksız çalışmalarına devam ediyor. Arnavutluk’ta en az 75 orman yangını çıktı; 300 itfaiyeci ve asker alevlerle baş edemeyince Avrupa Birliği’nden acil yardım istendi.

Haberin Devamı

Şeytan yakıyor

İspanya’da kırmızı alarm

Bunaltıcı sıcaklar İspanya’yı da etkisi altına aldı. İspanya’da sıcaklık 44 dereceye kadar çıkarken Avrupa meteoroloji kurumu Metroalarm, 10 ülke için kırmızı alarm verdi. Biri Romanya’da, biri Polonya’da olmak üzere en az iki kişi aşırı sıcaktan öldü. Çok sayıda kişinin de güneş çarpması ve sıcak kaynaklı şikâyetlerle hastanelere başvurduğu belirtiliyor. İspanya’da turistler serinlemek için kendilerini meydanlardaki süs havuzlarına atıyor.

Şeytan yakıyor

İtalya’da sel: 4 ölü

İtalya’da ‘Lucifer’in etkisi ölümcül oldu. Mevsim normallerinin üzerindeki aşırı sıcaklar, hafta sonu itibariyle ülkenin kuzeyinde yerini aşırı yağışlara ve şiddetli fırtınaya bıraktı. Birçok ilde büyük maddi hasara da yol açan hava şartları nedeniyle 4 kişi yaşamını yitirdi. Pordenone kentinde kamp kuran bir Belçikalı erkek, yıkılan bir ağacın altında kalarak can verdi. Belluno şehrinde de bir kişi devrilen ağacın altında kalırken, aynı bölgede bir diğer kişi yıldırım çarpması sonucu, bir kişi de aracıyla sel sularına kapılarak yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı