Dünya Şifa muamması

Şifa muamması

17.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail’in Şifa Hastanesi’nde gerçekleştirdiği operasyon gündem olmaya devam ederken, burada ele geçirildiği belirtilen silah ve askeri malzemeler uluslararası kamuoyunu tatmin etmedi... İsrail operasyonun sürdüğünü duyurdu.

Şifa muamması

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsrail’in Hamas’a karşı Gazze’de başlattığı savaş devam ederken, Gazze içindeki askeri hareketlilik sürüyor. İsrail ordusu, Gazze’nin en büyük hastanesi olan Şifa’da gerçekleştirdiği operasyon sonrasında, askerlerini bina dışına çıkarırken, baskın öncesi Hamas’a yönelttiği iddiaları desteklemek amacıyla askerlerin hastanede çektiği videoyu paylaştı. 7 dakikalık videoda, Hamas’a ait olduğu iddia edilen makineli tüfekler, çeşitli ekipmanlar ve bilgisayarlar yer aldı. Videoda bir MR cihazının arkasındaki silahlar gösterildi.

Haberin Devamı

Askerlerle birlikte hastaneye giren uluslararası basın mensupları, durumu yerinde incelerken, bilgisayarların içinde rehinelerle ilgili video ve fotoğrafların yer aldığı ifade ediliyor. İsrailli yetkililer bu bilgilerin rehinelerin durumuyla ilgili önemli veriler içerdiğini savunurken, bu içerikler basına gösterilmedi. IDF Sözcüsü Jonathan Conricus, Hamas’ın birkaç gün önceye kadar hastane yerleşkesinde olduğunu öne sürerken, Hamas militanlarının geldikleri haberini aldığı için burada olmadıklarını belirtti ve ‘bunun buzdağının görünen kısmı olduğunu’ ifade etti.

Somut delil yok

İsrail ordusu, Şifa’da herhangi bir tünel girişi bulup bulmadıklarından bahsetmedi. AP ajansı, İsrail’in hastanenin altındaki dehlizleri Hamas’ın komuta merkezi olarak kullandığı yolundaki iddiaları kanıtlayacak somut bir delil ortaya koyamadığını bildirdi. Hamas’tan ise, İsrail’in iddiaları “açıkça yalan ve ucuz propaganda” diye nitelendirildi.
İsrail, Şifa Hastanesi’nin altında tüneller ve Hamas karargahları bulunduğunu öne sürüyor. Hamas militanlarının 7 Ekim saldırısı sonrası hastane altında saklandıklarını öne süren İsrail’e, ABD de bazı istihbarat raporlarıyla destek vermişti. Hamas ve hastane çalışanlarıysa bu iddiaları kabul etmiyor.

Haberin Devamı

Öte yandan dün baskın sonrası sakinleşen durumun bir anda yeniden gerginleştiği ve hastane içerisinde silah sesleri duyulduğunu aktarıldı. İsrail ordusundan bir yetkili, askerlerin hastanedeki operasyonlara devam ettiğini belirtti. Bununla birlikte Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze’de bulunan 35 hastaneden 26’sının çalışmadığını duyurdu.

Sıra güneyde mi?

Gazze’nin merkezinde bunlar yaşanırken, İsrail’in, operasyonu Gazze’nin güneyine genişletmek için hazırlık yaptığı öne sürülüyor. Bölgeden gelen haberlere göre, İsrail ordusu, gece boyunca Gazze’nin güneyindeki Han Yunus bölgesine broşürler attı. Buradaki 4 kasabada bulunan insanları, evlerini boşaltmaları ve barınaklara gitmeleri konusunda uyardı. Broşürlerde “teröristlerin kullandığı her evin hedef alınacağı” belirtiliyor. Kara saldırısı başlamadan önce Gazze’nin kuzeyinde de benzer broşürler atılmıştı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da Gazze Şeridi’ndeki kara operasyonunun bir sonraki aşamasına geçildiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Bununla birlikte Filistin Haber Ajansı WAFA’nın haberine göre, İsrail’in Gazze Şeridi’nin merkezindeki Sabra Mahallesi’ne düzenlediği saldırılarda 50’ye yakın kişi öldü. İsrail ordusu da kaçırılan rehinelerden Yehudit Weiss’in cesedinin bulunduğunu açıkladı. Anaokulu öğretmeni olan rehinenin bombardıman sırasında öldüğü bildirildi.

Biden: Filistin Devleti olmadan çözülmez

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in Gazze’deki operasyonunun, “Hamas’ın İsraillileri öldürme kapasitesini yitirmesi durumunda sona ereceğini” söylerken, bununla birlikte Hamas-İsrail savaşının sonunda “gerçek bir Filistin devletinin” haritada yer alması ve İsrail ile yan yana var olmaları gerektiğini ifade etti. Biden, “Şunu söyleyebilirim, bence iki devletli çözüme ulaşılana kadar bu tam anlamıyla sona ermeyecek” dedi.

Haberin Devamı

Biden, İsrail’in Şifa Hastanesi çevresinde faaliyet göstererek risk aldığını belirtti ve bir kez daha kanıt göstermeden burada Hamas’ın askeri merkezi olduğunu öne sürdü. Biden, 200’ü aşkın İsrailli rehinenin serbest kalmasını sağlayacak bir anlaşmanın sağlanması için ise “ılımlı bir umuda sahip olduğunu” söyledi. 

Netanyahu’ya istifa çağrısı

İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu’ya karşı oluşan tepki giderek büyüyor. Times of Israel’in haberine göre İsrail’in en büyük muhalefet partisinin lideri olan Yair Lapid, hükümetin Hamas’a karşı savaşı kötü idare ettiği gerekçesiyle Başbakan Netanyahu’yu istifaya çağırdı. Muhalefet lideri, “Ulusal bir yeniden yapılanma hükümeti kurmamız gerekiyor. Likud buna liderlik edecek, Netanyahu ve aşırı sağcılar değiştirilecek” dedi.

Haniye’nin evi vuruldu

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), önceki gece düzenlenen hava saldırısında Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin konutunun hedef alındığını duyurdu. IDF’ten yapılan açıklamada, “Söz konusu konut, Hamas’ın üst düzey liderlerinin İsrail’e yönelik saldırılarını yönlendirdiği bir buluşma noktası kullanılıyordu” denildi. Haniye son birkaç yıldır Katar’da yaşıyor.