Dünya Sıkı fıkı ilişkiler! Netanyahu'dan bir yılda üçüncü ziyaret

Sıkı fıkı ilişkiler! Netanyahu'dan bir yılda üçüncü ziyaret

07.06.2016 - 18:07 | Son Güncellenme:

Ortadoğu'da ABD ile ters düşen İsrail Başbakanı, Obama'nın son aylarında bir kez daha Moskova'da. ABD'nin ayak izlerinin yavaş yavaş silindiği günlerde Netanyahu'nun gözleri bölgedeki büyük gücü etkilemeye çevrildi.

Sıkı fıkı ilişkiler Netanyahudan bir yılda üçüncü ziyaret

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, son dokuz ayda üçüncü kez Moskova'da. Rusya lideri Vladimir Putin'le bir kez de Paris'teki İklim Zirvesi'nde bir araya gelen Netanyahu'nun sıklaşan Moskova ziyaretleri, ABD lideri Barack Obama'nın son aylarına rastlıyor.

Haberin Devamı

İsrail liderinin Washington'dan daha çok Moskova'ya gittiğine dikkat çeken Reuters haber ajansı, Netanyahu'nun gözlerinin Ortadodoğu'daki büyük gücü etkilemeye çevrildiğini belirtiyor.

Reuters'a göre, kimse Netanyahu'nun ABD ile Ortadoğu politikalarında bu kadar ters düşeceğini tahmin etmiyordu. İsrail lideri, bölgede Rusya'nın etkin hale gelip ABD'nin Ortadoğu'daki ayak izlerinin yavaş yavaş silindiğinin farkında ve bu nedenle Putin'e önem veriyor.

Ayrıca, Suriye'de yan yana savaşan, İsrail karşıtı Hizbullah ve İran'ın Rus birlikleriyle aynı cephede birlikte çarpışması da Netanyahu için önem arz ediyor. Çünkü, bu tehditlerin Tel Aviv'e yönelmeyeceğinin garantörlüğünü Moskova'dan alıyor.

İsrail'in eski Rusya büyükelçisi ve halen Tel Aviv Üniversitesi Ulusal Güvenlik Çalışmaları'nda görev yapan Zvi Magen, gelişmeleri "Netanyahu'nun kendisini tamamen Rusya'ya emanet ettiği anlamına gelmez. Ülkesinin çıkarları için çabalıyor" sözleriyle değerlendiriyor.

Haberin Devamı

Ajans, ABD'nin Tel Aviv yönetiminin halen güçlü bir müttefiki olduğunu ancak Rusya'nın bölgedeki rolünün büyüdüğünün altını çiziyor.

Netanyahu biri Eylül 2015 biri de Nisan 2016'da olmak üzere Rusya'da iki kez ağırlandı. Bu üçüncü ziyareti oluyor.

Gündem yoğun

Netanyahu ve Putin'in Suriye'deki iç savaş, iki ülke orduları arasındaki işbirliği ve Filistin-İsrail meselelerini ele alması bekleniyor. Daha önce iki ülke Rus ve İsrail uçaklarının Suriye'de karşı karşıya gelmesini engellemek için bir mekanizma üzerinde anlaşmıştı.