Dünya Silah bolluğunda yine saldırı

Silah bolluğunda yine saldırı

27.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’de bu yıl 565’inci bireysel silahlı saldırı gerçekleşti. Emekli subay ve silah uzmanı Robert Card, otomatik tüfekle bir bowling salonunu ve barı tarayarak 18 kişiyi öldürdü, 13 kişiyi yaraladı.

Silah bolluğunda yine saldırı

ABD’nin Maine eyaletine bağlı Lewiston kentinde çarşamba akşamı, emekli yedek subay ve ateşli silahlar uzmanı Robert Card, “AR-15” otomatik av tüfeğiyle bir bowling salonunu ve bir barı bastı. Saldırıda 18 kişi öldü, 13 kişi yaralandı. Yaptığı katliamın ardından kaçan Card’ın akıl sağlığı sorunları olduğu bildirildi. Saldırgan, bu yılın başında zihinsel sağlık sorunları nedeniyle iki hafta hastanede yatırılmış. Geçmişte de aile içi şiddetten tutuklanmış. Maine’deki bir askeri eğitim üssüne saldırı tehdidinde bulunmuş.

Haberin Devamı

‘Kapıları kilitleyin’

100’den fazla polis, kaçan saldırganı bulmak için eyalette arama yaparken, bölge sakinlerinden evlerinde kalmaları ve kapılarını kilitlemeleri istendi. Card’ın aracının Lewiston’a 11 km uzaklıktaki Lisbon kasabasında iskelenin yakınında terk edilmiş halde bulunduğu belirtildi. Eyaletteki devlet okulları birliği ise dün eğitime ara verdi.

Başkan Joe Biden da bayrakların yarıya indirilmesi talimatını verdi.

ABD’de yılın en kanlı olayı

* Çarşamba akşamı 18 kişinin hayatını kaybettiği katliam, bu yıl ABD’deki en ölümcül olay.

* 2019’da Teksas, El Paso’da 23 kişinin öldüğü Walmart markete düzenlenen silahlı baskından bu yana da en büyük saldırı.

* Bu yıl ABD’de 565 silahlı saldırı yaşandı.

Haberin Devamı

* ABD’deki en ölümcül silahlı saldırı ise 2017’de Las Vegas’ta gerçekleşti, müzik festivaline açılan ateşle  58 kişi katledildi.

Katillerin popüler otomatik tüfeği

* Uzmanlar, ABD’de çok silahlı saldırı olmasını, bireysel silahlanmanın sınırsızlığına bağlıyor.

* ABD’de 2000’li yıllardan bu yana onlarca sivilin ölümüne yol açan silahlı saldırıların çoğu, Robert Card’ın da kullandığı yarı otomatik Colt AR-15 av tüfeğiyle gerçekleştirildi.

* Bu tüfek beyzbol sopasından daha kısa ve bowling topundan daha hafif olması nedeniyle tercih ediliyor.

* Fiyatı uygun olan AR-15 ile nişan almanın da çok kolay olduğu belirtiliyor, modifiye edilebilmesi de popülerliğini artırıyor.

* 8-10 milyon Amerikalı’nın evinde, çok satıldığı için “Amerikan tüfeği” denilen AR-15 var.

* Bireysel silahlanmanın kontrol altına alınmasını isteyen gruplar, AR-15 gibi otomatik silahların sivillere satışının yasaklanmasını istiyor.