Dünya Silah lobisine büyük baskı

Silah lobisine büyük baskı

25.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’de büyük gücü bulunan silah lobisine yönelik baskı artıyor. Silahlanma karşıtları bazı firmaları boykot ederken, silah satışı konusunda yeni düzenlemeleri gündeme getiren ABD Başkanı Trump ise NRA’yı savunmak zorunda kaldı

Silah lobisine büyük baskı

ABD’nin Florida eyaletinde 14 Şubat’ta, 17 kişinin öldürüldüğü lise saldırısı sonrası ülkedeki kanunlar üzerinde büyük etkisi olan silah lobisi üzerindeki baskı gittikçe artıyor. ABD’deki en büyük silah lobisi olan Ulusal Silah Birliği (NRA) ile ilişkisi bulunan şirketlerden bazıları, boykot çağrıları üzerine NRA ile ilişkilerini kesmeye başladı. Bununla birlikte silahlanma karşıtı aktivistler Apple, AT&T, Amazon ve Google gibi firmalara mektuplar göndererek NRA’nın yayın organı olan NRATV’nin bu firmaların platformlarında artık yer almaması yönünde talepte bulundu. Saldırının ardından aktivistler NRA’ya baskı yapmak için NRA üyelerine indirim yapan veya başka faydalar sağlayan şirketleri hedef almaya başladı. Tepkiler sonrası bazı şirket ve bankalar ürünlerinde NRA amblemini artık kullanmayacaklarını belirtti.

Trump zorda

ABD’deki son saldırının ardından öğrencilerin girişimleriyle başlayan eylemlerle silahlanma karşıtlarının sesi daha da güçlü bir şekilde çıkmaya başladı. ABD Başkanı Donald Trump dahi bu son gelişmelerin ardından sessiz kalamadı. NRA ve diğer silah lobilerinin büyük desteğini alan Trump, eylemler sonrası silah edinmeye yönelik kanunlarda bazı değişikliklere gidileceğini duyurdu.

Ancak bu durumun Trump’ın bazı destekçileri arasında büyük rahatsızlık yarattığı öğrenildi. Associated Press haber ajansı, yarı otomatik tüfekleri tam otomatiğe çeviren ‘bump stock’ mekanizmasının yasaklanması ve silah alımında yaş sınırı gibi düzenlemelerin gündeme gelmesiyle, Trump’a oy veren kesimler arasında ‘ihanet’ ifadesinin konuşulmaya başlandığını yazdı. AP’nin haberine göre, seçim döneminde Trump’a destek veren ve silahlanma konusunda hiçbir kısıtlama olmayacağı yönünde söz alan kesimler son gelişmelerin ardından oldukça rahatsız. Trump ise NRA’yı korumak zorunda kaldı. Trump, “Pek çok insanın anlamadığı ya da anlamak istemediği şey şu: NRA safında çok çalışan o insanlar Muhteşem İnsanlar ve Muhteşem Amerikan Vatanseverleri. Ülkemizi seviyorlar ve doğru şeyi yapacaklar” ifadelerini kullandı.