Dünya Silahsız bir siyahiyi öldüren polise uzaklaştırma!

Silahsız bir siyahiyi öldüren polise uzaklaştırma!

13.09.2022 - 15:14 | Son Güncellenme:

Londra'da geçen hafta "şüpheli bir araç" araması esnasında silahsız siyah bir adamı ateş ederek öldüren polisin görevden alındığı açıklandı. Polisin öldürdüğü Chris Kaba 24 yaşındaydı. Ailesi bu kararın alınmasında geç kalındığını belirtti.

Silahsız bir siyahiyi öldüren polise uzaklaştırma

Madix ve Mad Itch sahne isimleriyle tanınan rapçi Kaba'nın aracı, 5 Eylül akşamı yoldaki bir plaka tanıma kamerasına yakalanmış ve ateşli silah taşıma yetkisi olan bir polis tarafından kovalanmıştı. Araç, TSİ 23:50 civarında Londra'nın güneyinde durdurulmuş ve aracın içindeki Kaba vurularak öldürülmüştü.

Haberin Devamı

Kaba'nın ailesi soruşturma başlatılması ve görevli polisin uzaklaştırılmasını talep etmişti. Bağımsız Polis Davranışları Ofisi (IOPC) olayın ardından cinayet soruşturması başlattığını duyurdu.

Londra Polis Teşkilatı (Met) Komiser Yardımcısı Amanda Pearson yaptığı açıklamada, "Chris Kaba'nın ölümünün ardından olay sırasında çalışan polis memuru görevden uzaklaştırıldı" dedi.

Pearson sözlerine şu şekilde devam etti:

"Bu karar, kamuoyu güveni ve IOPC'nin açtığı cinayet soruşturması dahil birçok farklı etkenin değerlendirilmesinin ardından verildi.

"Chris Kaba'nın ailesi ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Olayın ardından birçok insanın ve özellikle şehirdeki siyah toplulukların endişeli olduğunun farkındayız.

Haberin Devamı

"Memurlarımızla birlikte çalışan herkese teşekkür ederiz."

AİLE KAMERA KAYITLARINI TALEP EDİYOR

Pearson, 5 Eylül'de görev yapan polis memurunun uzaklaştırılması kararının IOPC soruşturmasını etkilemeyeceğini de ekledi. Pearson, "Halkı korumak için görev yapan polis memurlarımız silahlarını kullanmak zorunda kaldıkları nadir anlarda çok yoğun bir inceleme ile karşı karşıya kalacaklarını biliyorlar" dedi.

BBC Radio 4'daki Today programına konuşan Kaba'nın kuzeni Jefferson Bosela ise, o gün görevli olan polisin 9 Eylül'de, IOPC soruşturması açılır açılmaz görevden alınması gerektiğini ancak bunun için iki gün beklendiğini vurguladı.

Soruşturmanın da olaydan dört gün sonra açıldığını belirten Bosela, "Bu trajik meseleyi açıklığa kavuşturmak için aceleleri yokmuş gibi görünüyor" dedi.

Bosela ayrıca polisin o an şüpheli araç sahibini mi yoksa aile tarafından aracın kayıtlı sahibi olmadığı belirtilen Kaba'yı mı durdurduğunu bilip bilmediklerini açıklamalarını istedi.

IOPC'den ateş açılma anını gösteren polis kamerası görüntülerinin yayınlanmasını istediklerini belirtti.

Kaba'nın ailesi ve olayın açıklığa kavuşturulmasını isteyen kalabalık bir grup hafta sonu Londra Polis Teşkilatı önünde toplanarak protesto ve yürüyüş gerçekleştirmiş, "Chris Kaba için adalet" dövizleri taşımıştı.

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan da, soruşturma kararını doğru bulduğunu söylemişti. Khan, Chris Kaba'nın ailesi ve arkadaşlarına başsağlığı diledi.

Haberin Devamı

Önümüzdeki aylarda baba olması beklenen Kaba'nın ölümünün birinci haftasında onu anmak için dün güney Londra'da bir anma töreni düzenlendi.

Kaynak: BBC Türkçe