Dünya Şimdi, bağımsızlık ilan edildi mi?

Şimdi, bağımsızlık ilan edildi mi?

12.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Katalan lider Puigdemont’un önceki gün yaptığı açıklama Madrid’te kafaları karıştırdı. İspanya Başbakanı Rajoy, Puigdemont’un sözlerine açıklık getirmesini isterken, cevaba göre, Katalonya’nın özerkliğini iptal edecek süreç başlayabilir

Şimdi, bağımsızlık ilan edildi mi

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, önceki gün merakla beklenen konuşmasını gerçekleştiren Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont’tan sözlerine açıklık getirmesini istedi. Rajoy, 1 Ekim’de bağımsızlık referandumuna giden Katalonya Özerk Yönetimi’nden salı günü Anayasa Mahkemesi’nin yasağına rağmen toplanan mecliste bağımsızlık ilan edilip edilmediğini netleştirmelerini istedi.
Rajoy İspanya hükümetinin herhangi bir önlem almadan önce bu sorunun yanıtını net bilmesi gerektiğini vurguladı. Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont ve diğer bölgesel liderler, salı günü Katalonya Parlamentosu’nda bir “bağımsızlık bildirgesi” imzalamış, ancak, “bağımsızlık ilanı”nı ertelemişti. Puigdemont müzakerelerin önünü açmak istediğini söyleyerek bağımsızlık ilan etmemiş, bağımsızlık kararının ‘askıda’ olduğunu belirtmişti.
155. madde gündemde
İspanya Başbakanı Rajoy, açıklamalarının ardından Puigdemont’u kasıtlı karmaşa yaratmakla suçladı ve kesinlik istediğini söyledi. Rajoy, “Katalonya yönetiminin genel kurulda yarattığı karmaşıklıktan sonra İspanyol hükümeti olarak vatandaşlara güven ve sükunet vermek istiyoruz” dedi. İspanya Anayasası Rajoy’a 155. maddeye göre Katalonya’nın özerkliğini iptal etme ve Madrid yönetimine doğrudan bağlama yetkisi veriyor. Rajoy, Katalan liderden alacağı cevaba göre hareket edecek. İspanya’nın 1978’te kabul ettiği ve yürürlükte olan anayasasının 155. maddesi, ulusal tehdit ve egemenlikle ilgili konularda gerekli görülmesi halinde özerk yönetimlerin haklarının merkezi hükümete devredilmesini öngörüyor. Bu zamana kadar hiç uygulanmayan 155. maddenin yürürlüğe girmesi için Senatoda mutlak çoğunluğun onayı gerekiyor.
Ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ve liberal görüşlü Ciudadanos’un, iktidardaki sağ görüşlü Halk Partisi’nin (PP) 155. maddeye ilişkin atacağı adımlara destek verdiği açıklamalarından dolayı, önümüzdeki günlerde söz konusu kararın oylanması halinde, Senatoda kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Carles Puigdemont önceki günkü yerel parlamento oturumunda “askıya alınan bir bağımsızlık ilanı” yapmıştı.