Dünya Sınırda insani kriz sürüyor

Sınırda insani kriz sürüyor

11.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Belarus-Polonya sınırında yaşanan insani kriz ve Avrupa’ya göç hedefiyle Belarus’tan Polonya’ya geçmeye çalışan grupların bekleyişleri sürüyor. Soğuk havaya rağmen sınır boyunda geceyi çadırlarda geçiren göçmenlerin, her geçen gün gıda, su, sağlık ve hijyen ihtiyaçları da artıyor. Ellerindeki gıda ve su stokları azalan bu kişilere başta Kızılhaç olmak üzere bazı yardım kuruluşları yiyecek ve içecek yardımı yapmaya başladı.

Sınırda insani kriz sürüyor

 

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun söz konusu insanların mağduriyetine karşılık “Belarus halkının yardımsever” olduğunu söylemesi üzerine tanınan bazı kimseler, bölgeye gönderilmek üzere kışlık elbise, battaniye, hijyen malzemeleri gibi temel ihtiyaçlara yönelik kampanyalar başlattı.

Haberin Devamı

Bazıları geçti

Çocuk ve kadınlardan oluşan, Belarus makamlarına göre sayıları 2 bini bulan bu kişiler arasından büyük bir grubun,önceki  gece yarısı Polonya sınırını geçtiği belirtilirken, bazılarının, Polonya güvenlik güçlerince Belarus tarafına geri gönderildiği, diğerlerininse arandığı ifade edildi. Polonya Savunma Bakanlığı, daha sonra bu kişilerin gözaltına alındığını bildirdi. Polonyalı yetkililer, sınır boyunda güvenlik güçlerinin sayısının 15 bine çıkarıldığını duyurdu.

Bu arada Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Belarus sınırında yaşananlardan ötürü Minsk’i “devlet terörü” uygulamakla suçladı. Morawiecki, ayrıca Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun, Varşova’nın Belarus muhalefetine verdiği destekten ötürü ‘intikam aldığını’ iddia etti.

Haberin Devamı

Öte yandan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Belarus-Polonya sınırında dondurucu soğukta çok sayıda göçmen ve mültecinin çaresiz durumda kalmasından dehşete düştüğünü belirterek, ilgili devletleri, sorunun çözümü için acil adımlar atmaya çağırdı.

‘Askeri eğitim veriliyor’ iddiası

Avrupa basınında yer alan haberlerde, Belarus’un sınır bölgesinde bulunan Iraklı ve Afgan askeri geçmişe sahip göçmenlere, Polonya sınırına saldırı düzenleme konusunda eğitim verdiği iddia edildi. ‘EU Observer’in bölgedeki kaynaklara dayandırdığı haberinde, Lukaşenko’nun AB sınırları içerisinde saldırı düzenlemeleri için bu göçmenlere eğitim verdirdiği öne sürüldü. Rus istihbaratının da katkı verdiği eğitimlerin Opsa bölgesinde verildiği iddia ediliyor.

Yazarlar