Dünya Sivillere yine ölüm yağdı!

Sivillere yine ölüm yağdı!

09.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rus ordusunun Donbas bölgesinden kaçan Ukraynalıların akın ettiği Kramatorsk’taki tren istasyonunu vurduğu, saldırıda 16'sı çocuk, 50 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor

Sivillere yine ölüm yağdı

Ukrayna'da sivillere yönelik şiddet durmak bilmiyor. Buça'da Rus ordusu tarafından gerçekleştirilen katliamın ardından dehşet verici bir olay daha gerçekleşti. Rusya'nın Donbas bölgesine yönelik saldırılarından kaçmak için Kramatorsk kentindeki istasyona akın eden sivilerin üzerine ölüm yağdı. Ukrayna Devlet Demiryolları Müdürü Oleksandr Kamyshin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Rus ordusunun Kramatorsk kentinde sivillerin tahliye için beklediği tren istasyonuna 2 roketle saldırı gerçekleştirdiğini duyurdu. Kamyshin "Bu, şehir halkına ve ulaşım altyapısına düzenlenmiş doğrudan bir saldırıdır" ifadelerini kullandı. Kramatorsk Valisi Pavlo Kirilenko da, saldırıda 16'sı çocuk 50 kişinin öldüğünü duyurdu. Kirilenko, "Saldırıların sürmesine rağmen bölgeden tahliyeler devam edecek" diye konuştu. Kramatorsk Belediye Başkanı Aleksandr Goncharenko ise tren istasyonuna yönelik verdiği bilgide, "4 bin kişi istasyonda tahliye bekliyordu. Düşman bu insanları öldürmek istedi. Yüzde 90'ı yaşlı insanlar, çocuklar ve kadınlardı. Çok fazla ayağını, elini kaybeden yaralı var. 30-40 cerrah hastanede müdahale ediyor hastalara" ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

'Sınırsız kötülük' 

Saldırı tüm dünyadan büyük tepki çekerken, saldırının ardından açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, tren istasyonunda binlerce Ukraynalı sivil olduğunu belirterek, "Rusya, Kramatorsk tren istasyonunu Tochka-U füzesiyle vurdu. Rus işgalciler acımasız yöntemlerine devam ediyor. Bizimle savaş alanında karşı karşıya gelecek güce ve cesarete sahip olmadıklarından, sivil nüfusu yok ediyorlar. Bu yapılan sınırı olmayan kötülüktür. Cezalandırılmazsa asla durmaz" ifadelerini kullandı. 

Rusya reddetti 

Rusya ise, daha önce olduğu gibi saldırıyı reddetti. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, saldırının Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine bağlı birlik tarafından düzenlendiği iddia edilirken, Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da, bölgede planlanmış bir harekat olmadığını söyledi. Rusya'nın Ukrayna'nın kuzeyinde ve Kiev çevresinde askeri açıdan hüsran yaşamasının ardından, tüm dikkatini Donbas bölgesine çevirmesi, halkta endişe yaratmıştı. Bölgede yaşayan binlerce Ukraynalı Rus saldırılarından kaçmak için ülkenin batı bölgelerine doğru akın etmişti. Bu bağlamda Kramatorsk kenti büyük önem taşıyordu. Zira kent, Ukrayna'da trenlerin hala gidebildiği en doğu nokta ve ana tahliye merkezlerinden biri. 

Haberin Devamı

Ankara’dan tepki 

Saldırıya Türkiye’den de tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında “Bu elim olay, sivillerin emniyet içinde tahliye edilmesini teminen insani koridorların tesis edilmesinin önem ve aciliyetini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu vesileyle, bir an önce ateşkes ilan edilerek bu yıkıcı savaşa son verilmesi çağrımızı kuvvetle yineliyoruz” denildi. 

Tochka-U nedir?

Rusya saldırıyı kendilerinin düzenlemediğini, Tochka-U füzelerinin Rus ordusunca kullanılmadığını öne sürdü. Ancak savunma uzmanları, Ukrayna savaşıyla ilgili başka görüntüler ve videolar incelendiğinde, Rus ordusunun da bu füzeleri kullandığını ortaya çıkardı. Rusya’nın Donetsk bölgesine 24 Şubat’ta, 19 Mart’ta Luhansk’ta gerçekleştirdiği saldırılarda Tockha-U kullandığı bilgisi sabit. Tockha-U füzeleri, “isabetsiz” olmalarıyla ünlü. Uluslararası Af Örgütü’nün açıklamasına göre füzeler, genellikle hedefin yarım kilometre civarı ötesine düşebiliyor. Saldırıyı, Donbas’taki Rus yanlısı ayrılıkçıların düzenlediği de tahmin ediliyor. Füzenin üzerinden Rusça ‘çocuklar için’ yazması da dikkat çekti.

Haberin Devamı

Avustralya’dan Ukrayna’ya zırhlı

Ukrayna Devlet Başkanı Vlodomir Zelenskiy’nin Avustralya parlamentosunda yaptığı konuşmada, özel olarak Avustralya üretimi “Bushmaster” zırhlı araçlarından talep etmesinden bir hafta sonra, ilk parti araçlar yola çıktı. Avustralya, bu kapsamda 37 milyon dolar değerindeki 20 aracın ilk dördünü Kiev yönetimine gönderdi. Avustralya Başbakanı Scott Morrison, 4 adet zırhlı aracı taşıyan C-17 tipi jetin, ülkenin Brisbane kentinden Avrupa’ya doğru yola çıktığını açıkladı ancak uçağın hangi Avrupa ülkesine gittiğine değinmedi. Böylece Avustralya’nın bugüne kadar Ukrayna’ya yaptığı askeri ve insani yardımın miktarı 116 milyon dolara ulaştı. 

Haberin Devamı

Öte yandan Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un, AB ve ABD’li müttefiklerinin baskısına rağmen, Ukrayna’ya 100 adet gelişmiş tank gönderilmesi kararını geciktirdiği, bunun da koalisyon içinde rahatsızlık yarattığı öne sürülüyor. Slovakya ise, Ukrayna’ya S-300 hava savunma sistemi sağladığını açıkladı.

Putin’in kızlarına İngiltere’den de yaptırım

ABD’nin ardından İngiltere de, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in iki kızının yanı sıra eski eşi için yaptırım uygulanmasını kararlaştırdı. Londra hükümeti, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un kızına da yaptırım uygulayacak. İngiliz Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Putin’in eski eşi Ludmila, kızları Katerina Tikhonova ve Maria Vorontsova ile Lavrov’un kızı Ekaterina Vinokourova’nın ülkeye girişlerine yasak getirildiği ve bu ülkedeki mal varlıklarının dondurulduğu aktarıldı.