DünyaSlovakya: Başbakan Fico'ya suikast düzenleyen 'yalnız kurt olmayabilir'

Slovakya: Başbakan Fico'ya suikast düzenleyen 'yalnız kurt olmayabilir'

21.05.2024 - 09:01 | Son Güncellenme:

Slovakya İçişleri Bakanı Matus Sutaj Estok, Başbakan Robert Fico'ya suikast girişiminde bulunan kişinin 'yalnız kurt' olmayabileceğini ifade etti.

Slovakya: Başbakan Ficoya suikast düzenleyen yalnız kurt olmayabilir

Slovakya İçişleri Bakanı Matus Sutaj Estok, Başbakan Robert Fico'ya suikast girişiminde bulunduğundan şüphelenilen kişinin tek başına çalışmıyor olabileceğini söyledi. Estok, saldırının "yalnız kurt" tarafından gerçekleştirilmediği ihtimalini araştırdıklarını kaydetti. 

Haberin Devamı

Bir soruşturma ekibi kurulduğunu belirten Estok, bu ekibin şüphelinin "birbirlerini kışkırtmış ve desteklemiş olabilecek belirli bir grup insan içinde faaliyet gösterip göstermediğini" de inceleyeceğini söyledi. 

Estok, şüphelinin gözaltına alınmasından sonra Facebook ve iletişim geçmişinin silindiğine dikkat çekti. 

Suikast girişiminden bir gün sonra Estok, şüphelinin tek başına hareket ettiğini ve daha önce hükümet karşıtı protestolara katıldığını söylemişti.

Başbakan Yardımcısı Robert Kalinak, Fico'nun hayatının artık tehlikede olmadığını bildirdi. 

Başbakan Fico, Handlova'daki hükümet toplantısının ardından destekçilerini selamlarken yakın mesafeden vuruldu. 59 yaşındaki Fico, hala yoğun bakıma ünitesinde bulunuyor.  Cinayete teşebbüsle suçlanan 71 yaşındaki Juraj Cintula, duruşmasına kadar gözaltında tutuldu.Yerel medya, onu çeşitli ideolojilere sahip siyasi örgütlerde yer almış bir şair olarak tanımlıyor.  Kalinak, Fico'nun durumunun hala yoğun bakım gerektirdiğini ancak "en azından şimdilik korktuğumuz en kötü durumun geçtiğini" kaydetti. 

Haberin Devamı

Kalinak, Banska Bystrica kentinde Fico'nun tedavi gördüğü hastanenin önünde yaptığı açıklamada, "Durumunun stabil olduğunu ve prognozunun olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Şimdi hepimiz biraz daha rahatlamış hissediyoruz." dedi. 

İçişleri Bakanı Matus Sutaj Estok, kurşunlardan birinin "sadece birkaç santimetre daha yukarıya gitmesi halinde başbakanın karaciğerine isabet edebileceğini" söyledi. 

Fico'nun kariyeri

Eleştirmenler Fico'nun NATO üyesi Slovakya'nın Batı yanlısı çizgisini terk ederek popülist Başbakan Viktor Orban yönetimindeki Macaristan'ın izinden gitmesine yol açacağından endişe ediyor.

Fico'nun dördüncü başbakanlık dönemine başlayan hükümeti Ukrayna'ya silah sevkiyatını durdurdu. Rusya yanlısı bir tutum izlediği için eleştirildi.

Onun hükümeti, yolsuzluğa yönelik cezaları zayıflatmaya çalıştı, özel bir savcılık ofisini dağıttı; medya özgürlüğünü koruma çağrılarına rağmen RTVS kamu yayıncısını yenileyeceğini duyurdu.

Binlerce kişi Fico'nun politikalarını protesto etmek için başkentte ve Slovakya genelinde defalarca gösteri düzenledi.

Haberin Devamı

Yirmi yıldır Slovakya'da baskın bir güç olan Fico, 2018'de üst düzey yolsuzlukları araştıran gazeteci Jan Kuciak'ın öldürülmesiyle tetiklenen kitlesel protestoların ortasında başbakanlıktan istifa etmek zorunda kaldı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın "hayranı olan" Fico, işgalci Rus güçleriyle savaşan Ukrayna'ya Batı'nın verdiği desteği giderek daha fazla eleştirmeye başladı.