Dünya Sokaklara ve orduya yönelik... Tam saha taktik savaşı!

Sokaklara ve orduya yönelik... Tam saha taktik savaşı!

29.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Yönetim krizinin sürdüğü Venezuela’da muhalif lider Guaido halkı yeniden sokaklara çağırırken, Maduro da sürekli etkinliklere katılarak liderliğini pekiştirmeye çalışıyor. Her iki lider de “kritik konumdaki” orduya farklı mesajlar verme çabasında...

Sokaklara ve orduya yönelik... Tam saha taktik savaşı

Venezuela’da muhalif lider Juan Guaido’nun kendisini “geçici devlet başkanı” ilan etmesiyle başlayan yönetim krizi sürerken, ülkede adeta bir taktik savaşı başladı. Birçok ülke, Ulusal Meclis Başkanı Guaido’ya destek açıklamalarını sürdürürken, Guaido da, muhalefeti çarşamba ve cumartesi yeniden sokağa inmeye çağırdı. Guaido’nun desteklenmesini bir darbe olarak niteleyen Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise, halka yakın olacak sosyal etkinliklere katılmanın yanı sıra, ordunun desteğini “pekiştirmek” adına askerlerle boy gösteriyor.

Haberin Devamı

Maduro’nun meşruiyetini kabul etmeyen, başta ABD olmak üzere birçok Batı ve Latin Amerika ülkesinin desteğini alan Guaido, Twitter’dan paylaştığı görüntülü mesajla bu hafta yapacakları eylemler hakkında bilgi verdi. Guaido, başkent Caracas’taki taraftarlarını, çarşamba günü sokağa davet ederek, bu eylemle askerlere “halkın yanında olmaları ve insani yardımın ülkeye girmesine izin vermeleri” çağrısında bulunacaklarını söyledi. Avrupa ülkelerinin Maduro’ya “erken seçim ilan etmesi için verdiği ültimatomu” hatırlatan Guaido, bunu desteklemek amacıyla da cumartesi günü ikinci kez sokak eylemleri yapacaklarını belirtti. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’e de seslenen Guaido, kendisinin Venezuela’ya gelerek neler yaşandığını görmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Koşuya da katıldı

Öte yandan Türkiye, Rusya ve Çin başta olmak üzere uluslararası arenadan destek almaya çalışan Maduro da boş durmuyor. Ülkesinde pek çok sosyal etkinliğe katılarak halkın içinde olmaya özen gösteren Devlet Başkanı Maduro, geçtiğimiz günlerde eşiyle birlikte katıldığı bir etkinlikte de dans etti, enstrüman çaldı. Ordunun kendisine verdiği desteğin sürmesi için de çaba gösteren Maduro, askeri tatbikata katıldı, hatta üst rütbeli subaylarla birlikte egzersiz için koştu. Bu kapsamda Carabobo eyaletindeki 41. Zırhlı Tugayı ziyaret eden ve askerlere hitap eden Maduro, orduyu bölmek için sürekli komplo kurulduğunu fakat güvenlik güçlerinin Venezuela’ya ve anayasasına giderek daha sadık hale geldiğini söyledi. Maduro, Venezuela’nın “kurtarıcısı” Simon Bolivar’ın 1819’da İkinci Kurucu Meclis konuşmasını yapmasının 200’üncü yıl dönümü etkinlikleri dolayısıyla 10-15 Şubat’ta düzenlenecek anma törenlerini hatırlattı. “Venezuela tarihinin en önemli askeri hareketliliklerine hazırlanıyoruz” diyen Maduro, ülkesindeki “emperyalist darbe girişimi” karşısında askerlerine birlik ve disiplin içinde olma talimatı verdi.

Sokaklara ve orduya yönelik... Tam saha taktik savaşı

Guaido ve destekçileri de, orduyu kendi saflarına çekme çalışmaları yapıyor. Ulusal Meclis üyeleri, ordunun Maduro’ya desteğini bitirmek için hazırladıkları af yasasını Caracas’ta askerlere dağıttı. Kentteki üslerin girişlerine küçük gruplar halinde giden muhalif milletvekilleri, yasanın yazılı olduğu kağıtları askerlere ulaştırmayı denedi. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde kağıtları bazı askerlerin kabul ettiği bazılarının ise yaktığı görüldü.

Haberin Devamı

Bu arada “Washington Post” gazetesine konuşan Guaido, Devlet Başkanı Maduro’yu devirebilmek için orduda kendisine sempati duyan generaller ve sivil yetkililerle görüştüğünü açıkladı, “gayrimeşru” olarak tanımladığı Maduro’nun görevini bırakması gerektiğini öne sürdü. Guaido ayrıca bazı ABD’li siyasetçilerin de kendi hükümetine destek verdiğini vurgulayarak Illinois eyaleti Senatörü Dick Durbin, Florida Senatörü Marco Rubio ve New Jersey Senatörü Robert Menendez ile görüştüğünü belirtti. Guaido, askeri kanatla yaptığı görüşmelerin kişisel güvenlik endişesi sebebiyle ihtiyat içinde devam ettiğini belirterek Venezuela’nın Washington Büyükelçiliğinde görev yapan askeri ataşenin muhalif kanada geçme kararını memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Haberin Devamı

Bununla beraber, yabancı ülkelere temsilciler atanması konusunda çalışmalar yaptıklarını kaydeden Guaido, ABD temsilciliğine Maduro karşıtlığıyla bilinen ve 2014’te ABD’ye sığınan Carlos Vecchio’yu getirdiğini açıkladı. ABD yönetimi de, Guaido tarafından ABD temsilciliğine atanan Alfredo Vecchio’yu kabul ettiğini açıkladı.