Dünya Somali’de bombalı dehşet

Somali’de bombalı dehşet

16.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Somali’nin başkenti Mogadişu’da düzenlenen korkunç saldırılarda ölü sayısı sürekli artıyor. 231 kişinin hayatını kaybettiği bildirilirken, 275’e yakın kişinin de yaralandığı belirtiliyor

Somali’de bombalı dehşet

Somali’nin başkenti Mogadişu’da, önceki akşam düzenlenen bombalı iki saldırıda, 231’den fazla kişinin hayatını kaybettiği, 275 kişinin de yaralandığı bildiriliyor. Yerel basında yer alan haberlere göre önceki gün başkent Mogadişu’da bombalı iki saldırı düzenlendi. Söz konusu haberlerde saldırılardan ilkinin Safari Otel yakınlarında, ikincisinin ise kentin “Medine-i Münevvere” bölgesinde düzenlendiği, olayla ilgili bir kişinin gözaltına alındığı iddia edildi. Saldırının sorumluluğunu üstlenen olmazken, sağlık kaynakları, ölü sayısının 189’a, yaralı sayısının ise 200’e yükseldiğini söylerken, Somalili bazı politikacılar tarafından Associated Press (AP) ajansına verilen bilgilerde durumun daha vahim olduğunu belirtiyor. Nitekim AP ajansının, bazı Somalili politikacılara dayandırdığı habere göre ölü sayısı 231’e, yaralı sayısı ise 275’e yükseldi.

Haberin Devamı

Eş Şebab mı?

Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Muhammed, yaşanan saldırının ardından 3 günlük ulusal yas ilan etti. Olayın ardından üzüntülerini dile getiren Muhammed, “Somali halkını yaralılara kan bağışı yapmaya çağırıyorum” ifadelerini kullanırken, kendisi de başta olmak üzere pek çok kişinin kan bağışı için hastanelere gittiği haber veriliyor.

Henüz üstlenen olmamasına karşın yetkililer, saldırının sorumlusu olarak Eş Şebab’a işaret ediyor. Patlamanın, Somali’de faaliyet gösteren terör örgütü El Kaide bağlantılı Eş Şebab’ın 2007’de başlattığı ayaklanmadan bu yana ülkedeki en ölümcül saldırı olduğu düşünülüyor.

Türkiye’den jet yardım

Somali’deki saldırı, Türkiye’de de büyük yankı buldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırının ardından Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu’ya mesaj göndererek olayı kınarken, “Türkiye, terörizme karşı Somali hükümeti ve kardeş Somali halkıyla dayanışma içerisinde olmaya devam edecektir. Bu çerçevede, ambulans uçak ve tıbbi malzeme temini, ayrıca yaralıların Türkiye’de tedavisi de dahil her türlü yardım hazırlığı için talimat verdim” ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla bir askeri ambulans uçağının, tıbbi yardım götürmek ve yaralıları Türkiye’ye getirmek için yola çıktığını bildirdi.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ da, “Terörü, terör örgütlerini, teröristleri ve bunları kullananları yenmek, yok etmek için uluslararası samimi ve cesur iş birliği şarttır” değerlendirmesini yaptı.