Dünya Somali’de yine Eş-Şebab terörü

Somali’de yine Eş-Şebab terörü

21.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Eş-Şebab militanlarının, Somali’nin başkenti Mogadişu’da düzenledikleri saldırıda 13 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Somali’de yine Eş-Şebab terörü

Somali’nin başkenti Mogadişu, yine terör örgütü Eş-Şebab’ın saldırılarına hedef oldu. Örgüt militanlarının önceki gece Hayat Otel’e düzenledikleri saldırıda en az 13 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. 

Haberin Devamı

Gece yarısı iki adet bomba yüklü araçla gelen militanların, bu araçları otel girişinde patlattıkları, ardından da binaya girdikleri kaydedildi. Görgü tanıkları, güvenlik güçlerinin oteli kuşattığını, gece boyunca çatışmanın devam ettiğini belirtti. Çatışmalar sırasında otele giden tüm yollar kapatılırken, çatışma sırasında çok sayıda patlama sesi de duyuldu. Yerel medyaya göre saldırıda, aralarında güvenlik görevlileri ve otel sahibi Abdurahman Hasan İman’ın da bulunduğu 13 kişi hayatını kaybetti. Güvenlik görevlileri, çatışmalarda çok sayıda kişinin de yaralandığını vurgularken, tam bir sayı verilmedi. Bu arada aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda sivilin çatışma sırasında otelden kurtarıldığı belirtildi. 

Haberin Devamı

Çatışma dolayısıyla otelin büyük bölümünün tahrip olduğu kaydediliyor. Dün öğleden sonra da çatışmaya ilişkin silah seslerinin gelmeye devam ettiği de belirtilirken, asıl tahribatın boyutunun, olayların tamamen sona ermesinin ardından ortaya çıkabileceği ifade ediliyor. Hayat Otel’in, ülkedeki siyasilerin sıklıkla ziyaret ettiği bir mekân olduğu söyleniyor. Ancak son saldırı sırasında herhangi bir hükümet yetkilisi ya da siyasetçinin binada bulunup bulunmadığı konusunda bilgi yok. 

En büyük saldırı 

Söz konusu otel saldırısının, Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’un Mayıs ayında göreve gelmesinden bu yana başkent Mogadişu’da gerçekleşen ilk büyük olay olduğu bildiriliyor. 

Yaklaşık 15 yıldır Somali hükümetlerini devirmek için mücadele eden ve saldırılar düzenleyen Eş-Şebab, bunun için genellikle aralarında otellerin de bulunduğu gözde ve kalabalık mekanları hedef alıyor. 

Türkiye’den kınama

Dışişleri Bakanlığı, Somali’nin başkenti Mogadişu’da çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine neden olan terör saldırısını kınadı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Bu menfur terör saldırılarını en güçlü şekilde kınıyor, hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınları ile dost ve kardeş Somali hükümeti ve halkına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” denildi.