Dünya ‘Somut adım şart’

‘Somut adım şart’

10.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye ile AB ilişkilerinde iyileşmeye dikkat çekerken, Gümrük Birliği konusunda demokratik koşulların iyileştirilmesi gerektiğini söyledi

‘Somut adım şart’

Fatma G. Kabasakallı - Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye ile ilişkilerde iyileşmeler görüldüğünü belirtirken, Türkiye’nin AB üyeliği süreci ve göçmen anlaşması konularında da önemli mesajlar verdi.

Haberin Devamı

AP raportörü, son dönemde Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylaması gibi bazı iyi haberler aldıklarını belirtirken, Gümrük Birliği revizyonu ile vize serbestisi için insan hakları ve hukukun üstünlüğüne vurgu yaptı. Amor, “Şu anda ortam, tekrar konuşmak için daha iyi... Gümrük Birliği müzakerelerinde demokratik koşullar da yerine getirilmeli. Gümrük Birliği’ne nihai yeşil ışığı verecek olan parlamentodur. Demokratik şartlarda somut adım atılmazsa Gümrük Birliği’ne değişim olmaz” dedi.

Göçmen anlaşması

AB’nin göçmen anlaşmasına yönelik mali ve siyasi yükümlülüklerini yerine getirdiğini vurgulayan Amor, bu konudaki eleştirilere de yanıt verdi. Amor “Türkiye’nin üstlenmiş olduğu yükü ve baş etmede gösterdiği muazzam başarıyı görüyorum. Parlamento ve AB, yeni bir göçmen anlaşması için siyasi iradeyi ortaya koydu. Türkiye’den sık sık göçmen anlaşmasıyla ilgili sorumluluklarımızı yerine getirmememize dair eleştiriler geliyor... Mali tarafta yükümlülüklerimizi yerine getirdik. İki taraf da bu anlaşmayı yenilemek istiyorsa, anlaşma zaten başarılı olduğu için bunu yapmak istiyordur” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

Amor, AB-Türkiye arasında pozitif bir gündem oluşturma hedefiyle mevcut durumun daha iyi olduğuna vurguladı.