Dünya Son dakika… ABD İran’ı suçladı, Rusya iki tarafa da seslendi!

Son dakika… ABD İran’ı suçladı, Rusya iki tarafa da seslendi!

10.05.2018 - 15:46 | Son Güncellenme:

Dün gece Suriye’deki saldırılardan dolayı Washington Tahran’ı suçlarken, Kremlin İran ve İsrail’e itidal çağrısı yaptı.

Son dakika… ABD İran’ı suçladı, Rusya iki tarafa da seslendi

Beyaz Saray, dün gece Suriye’de İran birliklerinin İsrail’e yönelik roketli saldırılarını kınayarak, Tel Aviv’in kendini koruma hakkı olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Yapılan açıklamada “İran rejiminin İsrail’e saldırı amaçlı olarak Suriye’ye roket ve füze sistemleri konuşlandırması kabul edilemez. Bu, bütün Ortadoğu için çok tehlikeli bir gelişme” ifadesini kullandı.

Washington, dün gece yaşanan olaydan İran Devrim Muhafızları’nı sorumlu tuttu.

Rusya'dan diyalog vurgusu

Rusya ise İsrail ve İran’a seslenerek itidal çağrısında bulundu. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, anlaşmazlıkların yalnızca diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da İsrail ile İran arasındaki gerilimi "endişe verici" bir eğilim olarak nitelendirdi.

Lavrov, Alman mevkidaşı Heiko Maas ile yaptığı görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında, diyalog vurgusu yaparak çok endişeli olduklarını belirtti. "Bunu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesinde de vurgulamıştı. İran ve İsrail’in böyle bir niyeti olmadığını gördük. Yine de olaylar meydana geliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

"Büyük endişe"

Almanya Dışişleri Bakanı Maas da İran’ın İsrail’e yönelik tavrından endişe duyduğunu belirtti. Maas, “Golan Tepelerinde neler olduğunu büyük endişeyle takip ediyoruz. Golan Tepelerindeki İsrail noktalarına İran füzeleri atıldığıyla ilgili bilgiler geliyor. Bu kabul edilemez” diye konuştu.

ABD’nin İran nükleer anlaşmasından çekilmesiyle ilgili olarak Maas, “ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesi ve (İran'a karşı yaptırımların) yeniden başlatılması bizim açımızdan bölgedeki istikrarı sağlama çabalarını geri götürüyor.” ifadelerini kullandı.

Suriye: Yeni dönem başladı

Suriye Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in son hamlesinin yeni bir doğrudan çatışma ve saldırganlık dönemi başlattığını belirtti.

Son dakika… ABD İran’ı suçladı, Rusya iki tarafa da seslendi

Trump anlaşmadan çekildi ve...

Günlerdir tırmanan gerilim Trump’ın İran’la yaptığı nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklaması üzerine fırtınaya dönüşmüş, Suriye topraklarından İsrail'e fırlatılan roketlerin ardından Tel Aviv yönetimi şiddetli bir misillemeyle karşılık vermişti.

İsrail, Suriye'de İran'a bağlı bütün askeri yapının hedef alındığını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de İsrail saldırılarında en az 23 milisin öldüğünü duyurmuştu.