Dünya Son dakika: ABD tarihinde bir ilk! Kevin McCarthy koltuğundan oldu

Son dakika: ABD tarihinde bir ilk! Kevin McCarthy koltuğundan oldu

03.10.2023 - 23:57 | Son Güncellenme:

ABD Temsilciler Meclisi’nde flaş bir gelişme yaşandı. Cumhuriyetçi Başkanı Kevin McCarthy, yapılan oylama ile başkanlık görevinden alındı.

Son dakika: ABD tarihinde bir ilk Kevin McCarthy koltuğundan oldu

ABD Kongresi’nde son günlerde Cumhuriyetçiler arasında yaşanan güç mücadelesi son noktaya ulaştı. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, partisi Cumhuriyetçiler içindeki desteğinin azalmasının ardından mecliste yapılan oylamada görevinden düşü-rüldü. Cumhuriyetçiler’in kendi arasındaki görüş ayrılıklarının tetiklediği bu adım ABD siyasi tarihinde bir ilk.

Haberin Devamı

ABD Temsilciler Meclisi üyesi Cumhuriyetçi Matt Gaetz, McCarthy’nin görevinden alınması için bir önerge sundu. McCarthy’nin ABD Başkanı Joe Biden ve Demokratlarla Ukrayna’ya yardımlar konusunda gizli bir anlaşma yaptığını iddia eden Gaetz, mecliste önerge sonrası yaptığı açıklamada, “Demokratlar Kevin McCarthy’yi almak isterlerse, alabilirler” dedi.

Son dakika: ABD tarihinde bir ilk Kevin McCarthy koltuğundan oldu

Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde temsilcilerin çoğunluğu McCarthy’nin görevden alınması yönünde oy kullandı. McCarthy, Cumhuriyetçi Parti içindeki aşırı muhafazakar kanadın girişimiyle 210’a karşı 216 oyla görevden alınmış oldu. Oylamada 8 Cumhuriyetçi, 208 Demokrat’la aynı yönde oy kullandı.

Yolsuzluk endişesi

Öte yandan “Politico” tarafından elde edilen belgelere göre, Joe Biden yönetiminin Ukrayna’da yolsuzluklardan oldukça endişeli olduğu belirtiliyor. Washington’ın bu yolsuzlukların üzerine gitmesi için Ukrayna yönetimine yardımda bulunduğu ifade edilirken, durumun engellenmemesinin Ukrayna’ya yönelik yardımlara sekte vurabileceği belirtiliyor. Yolsuzluk algısının hem halkta hem de yabancı hükümetlerde olumsuz bir etki yaratmasından endişe ediliyor.

Son dakika: ABD tarihinde bir ilk Kevin McCarthy koltuğundan oldu