Dünya ABD, Türkiye sınırına yakın bölgeye HIMARS'lar konuşlandırdı!

ABD, Türkiye sınırına yakın bölgeye HIMARS'lar konuşlandırdı!

17.07.2023 - 06:59 | Son Güncellenme:

Rusya’dan kendisine yönelik taciz ve tehditler bulunduğunu öne süren ABD, Suriye’de güvenliğini artırıyor. ABD, bu amaçla Deyrizor’a HIMARS füze sistemi konuşlandırdı.

ABD, Türkiye sınırına yakın bölgeye HIMARSlar konuşlandırdı

NAMIK DURUKAN- Kuzey Suriye’de İHA’larını taciz etmek ve üsleri üzerinde tehlike yaratacak şekilde uçuşlar yapmakla suçladığı Rusya’ya karşı olağanüstü güvenlik önlemleri alan ABD, bölgeye kapsamlı askeri sevkiyat gerçekleştiriyor. Üslerini ağır silahlarla takviye eden ABD, olası saldırılara karşı güçlü yanıt vermek için Deyrizor bölgesine “Çok Namlulu Roketatar Sistemi”nin modernize edilmiş versiyonu olan “HIMARS” füze sistemi konuşlandırdı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Biden’in talimatıyla harekete geçen Irak’taki ABD askeri yönetimi, Ukrayna’da savaşın seyrini değiştiren HIMARS sistemlerinden Kuzey Suriye’ye de gönderdi. Suriye TV’nin bölgedeki kaynaklara dayandırdığı haberinde, HIMARS sisteminin Deyrizor bölgesine ulaştığı, petrol üretim merkezi ve rafinerilerin bulunduğu ülkenin en büyük ABD üssüne kısa süre önce konuşlandırıldığını bildirdi. HIMARS füzelerinin konuşlandığı bölgede güvenlik olağanüstü seviyeye çıkarılırken bu bölgedeki ABD askeri varlığının artması dikkat çekti.

ABD, Türkiye sınırına yakın bölgeye HIMARSlar konuşlandırdı

100 TIRLA SEVKİYAT

ABD’nin Rusya ve Suriye rejiminin tacizleri sonrası bölgeye son günlerde yoğun askeri sevkiyatı artırması, bölgede çatışma riskini de körüklüyor. Pentagon, Rusya, Suriye ve İran’ın, ABD’yi bu ülkeden çıkarmak için iş birliği yaptığını öne sürmesinin ardından Haseki’de bulunan askeri üslerine geçtiğimiz hafta çaplı sevkiyatı gerçekleştirdi. Askeri araç ve ağır silah taşıyan 40 kamyonluk konvoydan bir gün sonra yakıt, lojistik ve askeri teçhizat taşıyan 60 kamyonluk bir konvoy daha Kuzey Irak’ın El Velid sınır geçidi üzerinden Kuzey Suriye’ye girdi. Konvoy, askeri üslerdeki yükünü boşalttıktan sonra Kuzey Irak’a geri döndü.

Haberin Devamı

ABD ordusu kısa süre önce yaptığı açıklamada, Rus savaş uçaklarının, insansız hava araçlarını bir hafta içinde üç kez taciz ettiğini, tacizlerin “İHA’ların önüne işaret fişekleri atılması” ve “savaş uçaklarının tehlikeli biçimde yaklaşıp ilgili tüm uçakların güvenliğini tehlikeye düşürmesi” şeklinde gerçekleştiğini ifade etmişti.

Haleh DAEŞ’in uyuyan hücreleriyle savaştıklarını kaydeden Pentagon yetkilisi, ABD’nin gerilimi artırmayı amaçlamadığını, bunun yerine DAEŞ’in kalıcı yenilgisini amaçladığını söyledi.

TÜRKİYE İZLEMEDE

ABD’nin Türkiye sınırına yakın kesimde yer alan El Ömer petrol sahasına HIMARS füze sistemi yerleştirmesi, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yakından izleniyor. Nitekim ABD’nin Irak üzerinden Suriye’nin kuzeyine sevk ettiği askeri silah ve mühimmatların bir bölümü, Şırnak’tan Şanlıurfa’ya kadar uzanan Haseki bölgesine konuşlandırdı. ABD askerleri son olarak terör örgütü PYD-YPG ile Haseki’nin Türkiye sınırına yakın kesimlerinde yer alan Kamışlı, Amude ve Dırbesiye ilçelerinde devriye atmıştı. ABD’nin bölgede yeniden genişlemeye çalışmasının sınır hattında konuşlanan TSK tarafından yakından gözlenerek rapor edildiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

ABD, Türkiye sınırına yakın bölgeye HIMARSlar konuşlandırdı

PKK’NIN SURİYE KOLUNA YARDIM

ABD Temsilciler Meclisi, Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) 2024 mali yılı bütçesini içeren ve savunma harcamaları politikalarını belirleyen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı’nı (NDAA) kabul etti. Tasarı, Pentagon’un 2024 mali yılı bütçesi ve ABD savunma harcamaları politikaları için 886 milyar doları içeriyor. Tasarı, 210 “Hayır” oyuna karşı 219 “Evet” oyuyla kabul edildi. Tasarı, PKK’nın Suriye Kolu SDG de dahil olmak üzere, rejime muhalif tüm Suriyeli grupları kapsıyor. Aaynı tasarı, Suriye-Ürdün-Irak sınırında ABD’nin denetiminde faaliyet gösteren Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) bazı silahlı grupları dahil olmak üzere SDG dışındaki gruplara da fon sağlanmasını içeriyor.

Haberin Devamı

Tasarıda, terör örgütü DSG/YPG dahil Suriye’de “incelenmiş gruplar ve kişilere” verilen desteğin sürmesiyle ilgili madde de yer aldı. Terör örgütü DAEŞ’le mücadele eden örgüt ve gruplara verilmesi amacıyla toplam 242 milyon dolar ayrılması karar verildi. Terör örgütü DSG/YPG’nin yönettiği cezaevleri ve gözaltı merkezlerinde tutulan DAEŞ tutuklularından kaynaklanan tehdidin sürmesi, yardımın gerekçelerinin başında gösterildi.