Dünya Son dakika: Biden açıkladı! Putin'e bir yaptırım şoku daha!

Son dakika: Biden açıkladı! Putin'e bir yaptırım şoku daha!

23.02.2022 - 22:28 | Son Güncellenme:

Son dakika haberine göre; Ukrayna- Rusya krizinde yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Önceki gün Rusya'ya yönelik açıklanan yaptırımların devam geldi. ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin Kuzey Akım 2 projesini yapan Nord Stream 2 AG adlı firmaya yaptırım uygulayacağını duyurarak, "Bugün yönetimime Nord Stream 2 AG ve şirket yetkililerine yaptırım uygulaması talimatı verdim" dedi.

Son dakika: Biden açıkladı Putine bir yaptırım şoku daha

ABD’den Rusya'ya Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesinde yer alan ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlıklarını tanımasının ardından bir yaptırım daha geldi. ABD Başkanı Joe Biden yaptığı yazılı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna sınırına asker göndermeye başlamasından bu yana ABD’nin güçlü ve birleşik bir yanıt vermek için müttefikleri ve ortakları ile yakın bir şekilde çalıştığını hatırlatarak, Almanya’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarda öncü olduğunu aktardı.

Haberin Devamı

Biden, Rusya’nın Ukrayna'yı daha fazla işgal etmesi halinde Kuzey Akım 2 boru hattını durdurulmasına yönelik çabalarda Almanya ve ABD’nin yakından çalıştığını aktararak, “Dün, (Almanya-ABD) hükümetlerimiz arasındaki yakın istişarelerin ardından Almanya, boru hattının sertifikalandırılmasını durduracağını duyurdu. Bugün yönetimime Nord Stream 2 AG ve şirket yetkililerine yaptırım uygulanması yönünde talimat verdim. Bu adımlar, Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerine yanıt olarak ilk yaptırım dilimimizin bir başka parçasıdır. Açıkça belirttiğim gibi, Rusya gerilimi tırmandırmaya devam ederse daha fazla adım atmaktan çekinmeyeceğiz” dedi.

Biden ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in eylemleriyle dünyayı Rus gazından ve diğer enerji türlerinden uzaklaşması için güçlü bir teşvik sağladığını belirterek, “Başbakan Scholz'a yakın ortaklığı ve Rusya'yı eylemlerinden sorumlu tutma konusundaki kararlılığı için teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

SCHOLZ, KUZEY AKIM 2 KARARINI 22 ŞUBAT’TA AÇIKLAMIŞTI

Almanya Başbakanı Scholz 22 Şubat’ta yaptığı açıklamada, Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı projesinin sertifikasyon sürecini askıya aldıklarını duyurmuş, “Kuzey Akım 2 boru hattının sertifikalandırılması ve bu sertifika olmadan boru hattının faaliyete geçmemesi için gerekli idari adımları attık” demişti.

AB YAPTIRIMLARI ONAYLADI

Rusya'nın Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesinde bulunan ayrılıkçı Donetsk ve Luhanks'ın bağımsızlığını tanımasının ardından Avrupa Birliği Konseyi, Rusya’ya yönelik hazırlanan yaptırımları onayladı. Konsey tarafından yapılan açıklamada, “Konsey bugün, Rusya’nın Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk idarelerinin hükümet dışı bölgelerinin bağımsız varlıklar olarak tanınmasına devam etme kararına ve ardından Rus birlikleri gönderme kararına yanıt vermek için bir yaptırım paketini kabul etti’’ ifadelerine yer verildi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in yaptırım kararını açıkladığı konuşmasında dile getirdiği, “Rusya’nın aldığı gibi bu tür kararlar yasa dışıdır ve kabul edilemez. Uluslararası hukuku, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini, Rusya'nın kendi uluslararası taahhütlerini ihlal ediyorlar ve krizi daha da tırmandırıyorlar’’ ifadesinden alıntı yapılarak duyurulan yaptırım kararı, AB’nin Rusya’nın tutumuna göre güncelleyebileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Borrell’in duyurduğu ve üzerinde anlaşmaya varılan paketin içinde Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıma çağrısı lehinde oy kullanan Rusya Parlamentosunun alt kanadı Duma’nın 351 üyesi, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını baltalayan veya tehdit eden 27 yüksek profilli kişi ve kuruluşa hedefli kısıtlayıcı tedbirler uygulanacak.

Söz konusu 27 yüksek profilli kişi ve kuruluş arasında yasa dışı kararlara karışan hükümet üyeleri gibi karar vericileri, Donetsk ve Luhansk topraklarındaki Rus operasyonlarını mali veya maddi olarak destekleyen veya bunlardan yararlanan bankalar ve iş adamları, işgal ve istikrarsızlaştırma eylemlerinde rol oynayan kıdemli subaylar ile Ukrayna'ya karşı bir dezenformasyon savaşına öncülük etmekten sorumlu kişiler olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, adı yaptırım listesinde yer alanlara, varlıklarının dondurulması, kişi ve kuruluşlara fon sağlamasının yasaklanması, seyahat yasağı, AB topraklarına girmesi veya AB topraklarından transit geçişinin engellenmesi kısıtlayıcı önlemler uygulanacağı ifade edildi.