Dünya Son dakika... Bucha fotoğrafları şoka sürükledi! Dünya ayağa kalktı

Son dakika... Bucha fotoğrafları şoka sürükledi! Dünya ayağa kalktı

03.04.2022 - 20:06 | Son Güncellenme:

Rus işgalcilerin çekildiği Kiev yakınlarındaki Bucha'da ceset dolu sokağın fotoğrafı uluslararası haber ajansları tarafından dünyaya geçildi, tüyler ürperten kareler sansürsüz yayınlanamadı. Fotoğraflara Almanya'dan ABD'ye, Avrupa Birliği'nden Fransa'ya tepki yağdı. Rusya Savunma Bakanlığı, Rus askerlerinin Bucha kentindeki sivilleri öldürdüğüne dair çıkan haberleri yalanladı.

Son dakika... Bucha fotoğrafları şoka sürükledi Dünya ayağa kalktı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde otuz dokuzuncu gün Karadeniz kıyısındaki liman kenti Odesa'daki saldırılarla başladı ancak Kiev yakınlarındaki Bucha'dan gelen fotoğraflar dünyayı sarstı. 

Haberin Devamı

Ukrayna ordusu, başkent Kiev'i de içine alan bölgenin tamamen Rus işgalcilerden temizlendiğini açıkladı. Ruslar çekilirken geride bıraktıkları ise tüyler ürpertti. Ukrayna birlikleri başkent çevresindeki 30 kasaba ve köyün kontrolünü geri aldı ve işgalin başladığı 24 Şubat tarihinden bu yana ilk kez Kiev bölgesinde hiç Rus askeri kalmadı.

Irpin yakınlarındaki Bucha (Buça) ilçesine giren Ukrayna askerleri ve gazeteciler, sokaklarda gördükleri karşısında şoka uğradılar. Rus askerlerin öldürdüğü sivillerin çoğunun elleri arkadan bağlanmıştı ve cesetler öylece sokaklardaydı.

Son dakika... Bucha fotoğrafları şoka sürükledi Dünya ayağa kalktı

Uluslararası haber ajansları Associated Press (AP) ve AFP, Bucha sokaklarındaki cesetlerin yer aldığı çok sayıda fotoğrafı dünyaya servsi etti. AFP muhabiri, Bucha'daki yalnızca bir sokakta en az 20 ceset gördüğünü, üç Ukraynalının bisiklet sürerken Ruslar tarafından vurulmuş olduğunu aktardı. Uluslararası ajansların fotoğrafları yayın organları tarafından sansürsüz kullanılamadı, ancak blurlanarak sayfa ve ekranlara taşındı.

Haberin Devamı

Son dakika... Bucha fotoğrafları şoka sürükledi Dünya ayağa kalktı

Bazı cesetlerin çürümeye başladığı göze çarparken, Bucha Belediye Başkanı Anatoly Fedoruk sokaklardaki kurbanların tümünün vurulduğu bilgisini paylaştı. Fedoruk ayrıca, Rus işgalcilerin öldürdükleri 280 Bucha sakinini ise toplu mezara gömdüğünü söyledi.

Son dakika... Bucha fotoğrafları şoka sürükledi Dünya ayağa kalktı

Evlerine geri dönmeye başlayan Bucha sakinleri, sokaklardaki cesetleri görünce gözyaşlarına boğuldu. Rus işgalcilerin Ukrayna ordusu tarafından öldürülen kendi askerlerini de zırhlı araçlar ya da tankların içinde bırakıp gittiği görüldü.

Son dakika... Bucha fotoğrafları şoka sürükledi Dünya ayağa kalktı

İlçeye giden gazeteciler arasında yer alan BBC'den Jeremy Bowen, sivillerin öldürüldüğü Bucha'da savaş suçu kanıtlarının arttığını söylüyor.

Son dakika... Bucha fotoğrafları şoka sürükledi Dünya ayağa kalktı

BAERBOCK: KATLANILAMAZ!

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, görüntüleri 'korkunç ve kan donduran kayıtlar' olarak nitelendirdi. Scholz yaptığı yazılı açıklamada, "Rus ordusunun işlediği bu suçu acımaksızın açığa kavuşturmalıyız. Buralarda yaşanan vahşeti bağımsız bir biçimde kayıt altına alabilmeleri için, Uluslararası Kızıl Haç Komitesi gibi uluslararası örgütlerin bu bölgelere erişimine izin verilmesi gerekmektedir. Failler ve emri verenlerin tutarlı bir biçimde adalet önünde hesap vermesi gerekiyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

 

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Twitter hesabından peş peşe paylaştığı mesajlarda Bucha'dan gelen fotoğrafların katlanılamaz olduğunu vurguladı. Putin'in gemi azıya almış şiddetinin masum aileleri ortadan kaldırdığını belirten Baerbock, vahşetin bir sınırı olmadığını kaydetti.

Almanya Başbakan Yardımcısı Robert Habeck ise, Bild gazetesine verdiği röportajda, "Bu korkunç savaş suçu yanıtsız kalamaz" dedi.

Son dakika... Bucha fotoğrafları şoka sürükledi Dünya ayağa kalktı

Bucha'da yaşananların savaş suçu sayılması gerektiğini aktaran Almanya Dışişleri Bakanı, Rusya'ya uygulanan yaptırımların sıkılaştırılacağını ve Ukrayna'ya kendisini savunması için verilen desteğin daha da artırılacağını söyledi.

AVRUPA BİRLİĞİ: FOTOĞRAFLAR ŞOKE EDİCİ

Avrupa Birliği yöneticilerinden de fotoğraflara tepki geldi, Twitter mesajlarında 'Buchakatliamı' etiketi kullanıldı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Twitter hesabında Rus birliklerinin çekildiği yerlerden gelen görüntüleri 'kelimelerle anlatılamayacak dehşet' olarak tanımladı. Acil şekilde bağımsız bir soruşturma açılmasına ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Leyen, 'savaş suçu' işleyenlerin hesap vereceğini yazdı.

Haberin Devamı

Bucha'da çekilen fotoğrafları 'şoke edici' olarak AB Konseyi Başkanı Charles Michel de, AB'nin uluslararası mahkemeye taşınacak kanıtlar için Ukrayna'ya yardım edeceğini söyledi.

BLINKEN: MİDEYE İNEN BİR YUMRUK GİBİ

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Liz Truss, söz konusu görüntülere ilişkin, "Buça ve Ukrayna'nın diğer kentlerindeki vahşet karşısında dehşete kapıldım. Rus güçlerinin masum sivilleri hedef aldığına ilişkin haberler tiksindirici" dedi. Truss, "Birleşik Krallık, kanıt toplamak ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin savaş suçu soruşturmasını desteklemek amacıyla diğer ortaklarıyla işbirliği yürütmekte. Sorumlular adaletin önünde hesap verecek" açıklamasını yaptı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Rusya'nın geri çekilirken yol açtığı büyük suistamalleri kınadığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Bucha sokaklarındaki ceset fotoğraflarını mideye vurulan bir yumruğa benzetti, Rusya'nın Ukrayna'da uğradığı stratejik yenilginin acısını taşıdığını söyledi.

Haberin Devamı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise, Ukrayna'daki savaşın bitmesinin Putin'in sorumluluğunda olduğunu vurgulayıp Kiev çevresindeki Rus işgalcilerin gerçekten çekilmediğini, mevzilerini değiştirip yeniden saldırdığını belirtti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus işgalcilerin Bucha'da 'kasıtlı' bir katliama giriştiğini belirtip G7 ülkelerine Rusya'ya karşı yıkıcı yeni yaptırımlar ilan etmeleri çağrısında bulundu.

RUSYA, BUCHA’DA SİVİLLERİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ YALANLADI

Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yakın mesafede bulunan Bucha kentinin Rus ordusundan temizlenmesinin ardından Ukrayna ordusu kentin sokaklarında çok sayıda sivilin cansız bedeni ile karşılaşmış, bir evin bodrum katında ise elleri arkadan bağlı şekilde duvara karşı dizilerek infaz edilen çok sayıda sivilin cansız bedenine ulaşılmıştı. Ukrayna tarafından, Rus ordusunun Bucha kentinde sivilleri öldürdüğüne dair iddialara Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yalanlama geldi.

Açıklamada, “Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev bölgesinin Bucha kentinde sivillerin öldürüldüğü iddiasıyla Kiev rejiminin suçlamalarını reddediyor. Bu yerleşimin Rus silahlı kuvvetlerinin kontrolü altında olduğu süre boyunca, tek bir bölge sakini herhangi bir şiddet eyleminden zarar görmedi” denildi.

Rus askerlerinin Kiev yerleşim bölgesinde 452 ton insani yardım ulaştırdığı ve dağıttığı ifade edilen açıklamada, “Şehir Rus ordusunun kontrolü altındayken kent sakinleri rahatça dolaşabildiler ve tüm kitle iletişim araçlarını kullanabildiler. Bucha kentinden çıkış engellenmedi, Tüm yerel sakinler, Belarus da dahil olmak üzere kuzey yönünde özgürce hareket edebildi” denildi.

Rus ordusunun Kiev’in kuzeyindeki Bucha kentinde çekildiği hatırlatılan açıklamada, “Rusya ile Ukrayna arasında Türkiye'de gerçekleştirilen yüz yüze görüşmelerin ertesi günü, 30 Mart'ta tüm Rus birliklerinin Bucha'dan tamamen çekildiğini özellikle belirtmek isteriz. Ayrıca, 31 Mart'ta Bucha şehrinin Belediye Başkanı Anatoly Fedoruk, video mesajında şehirde Rus ordusunun olmadığını doğruladı. Ayrıca sokaklarda elleri bağlı olarak vurulan yerel sakinlerden dahi bahsetmedi. Bu nedenle, Bucha'daki tüm sözde ‘suç kanıtlarının’ Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) memurları ve Ukrayna televizyonu temsilcilerinin şehre geldiği 4. günde ortaya çıkması şaşırtıcı değil” denildi.

Açıklamada, “En az dört gün sonra görüntüleri Kiev rejimi tarafından yayınlanan, tüm insanların cesetlerinin katılaşmamış olması, kadavra lekelerinin olmaması ve yaralarda pıhtılaşmayan kan olması özellikle endişe vericidir. Bütün bunlar, Mariupol'de doğum hastanesinde ve diğer şehirlerde olduğu gibi Bucha'dan gelen fotoğrafların ve video görüntülerinin Batı medyası için Kiev rejiminin bir başka üretimi olduğunu reddedilemez bir gerçektir” ifadeleri kullanılarak, söz konusu fotoğraf ve görüntülerin provokasyon olduğu öne sürüldü.

ODESA'YA RUS FÜZELERİ

Agence France-Presse (AFP) muhabiri, Ukrayna'nın güneyindeki stratejik kenti hedef alan Rus füze saldırısının yerel saatle 06.00'da gerekleştiğini ve patlama sesleri duyduğunu bildiriyor.

İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Herashchenko, saldırının ardından bazı bölgelerde yangın çıktığını ve bazı füzelerin de hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiğini söyledi.

Kentin sanayi bölgesindeki üç ayrı noktadan siyah dumanların gökyüzüne yükseldiği görüldü.

Son dakika... Bucha fotoğrafları şoka sürükledi Dünya ayağa kalktı

Saatler sonra açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı, hava ve denizden ateşlenen füzelerle Odesa'daki petrol rafinerisi ve üç akaryakıt deposunun imha edildiğini duyurdu. Rusya'nın açıklamasında, söz konusu akaryakıt depolarının Mykolaiv'deki Ukrayna askerlerine benzin sevk ettiği bilgisi paylaşıldı.

Rus donanması daha önce Odesa'ya denizden bazı roketler fırlatmış ve kıyı mahalleler vurulmuştu. Yaklaşık 1 milyon kişinin yaşadığı tarihi şehir günlerdir işgalcilere karşı hazırlık yapıyor.

Son dakika... Bucha fotoğrafları şoka sürükledi Dünya ayağa kalktı

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, kuzey bölgelerden çekilen Rus işgalcilerin güney cephesinde daha güçlü saldırılar için hazırlandığı uyarısında bulunmuştu.

Odesa, Ukrayna'nın Karadeniz kıyısındaki en büyük şehri ve özellikle deniz ticaretinin kalbi.

GÖZLER MARİUPOL'DEKİ TAHLİYE KONVOYUNDA

Azak Denizi kıyısındaki liman kenti Mariupol'de beklenen tahliyeler yine gerçekleşmedi, Rus saldırılarında yok edilen şehirde sıkışıp kalan siviller bugün Mariupol'den ayrılmayı umuyor.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereshchuk, Mariupol ve Berdyansk'taki sivillerin tahliyesi için çaba gösterdiklerini, yedi otobüsün Mariupol'e yaklaşmayı deneyeceğini söyledi. Vereshchuk'un verdiği bilgiye göre, Azak Denizi kıyısındaki şehre ilerleyen otobüslere Kızılhaç yetkilleri eşlik ediyor.

Ukraynalı yetkililer, neredeyse tüm binaların yerle bir olduğu Mariupol'de halen 100 bin sivilin kurtarılmayı beklediğini aktarıyor.

İşgalden önce yaklaşık yarım milyon insanın yaşadığı Mariupol, Rus ordusunun en yoğun saldırı gerçekleştirdiği şehir oldu. Şehir, Donbas ve Kırım Yarımadası arasındaki kara bağlantısının en kritik kavşağında yer alıyor.