Dünya Son dakika Gabon Haberleri: Gabon'da askeri darbe! Askerler televizyona çıktı

Son dakika Gabon Haberleri: Gabon'da askeri darbe! Askerler televizyona çıktı

30.08.2023 - 10:52 | Son Güncellenme:

Nijer'in ardından bir başka Batı Afrika ülkesinde daha ordu yönetime el koydu, televizyona çıkan askerler sivil idareye nokta koyduklarını duyurdu. AFP, başkent Libreville'de silah seslerinin duyulduğunu bildiriyor.

Atlas Okyanusu'nun kıyısında yer alan Gabon'da askeri darbe gerçekleşti. AFP haber ajansı, başkent Libreville'de duyulan silah seslerinin ardından askerlerin televizyona çıktığını aktarıyor.

Haberin Devamı

Televizyonda sivil yönetime son verdiklerini belirten darbeci askerler, Gabon sınırlarının da ikinci bir emre kadar kapatıldığını duyurdu. Televizyonda beliren 12 asker, yanı geçen hafta önce gerçekleşen seçimlerin sonucunun iptal edildiğini ekledi. 26 Ağustos'ta sandığa giden ülkedeki son seçimi, Gabon lideri Ali Bongo Ondimba yüzde 64 oy alarak kazandı.

Askerlerden biri Gabon 24 televizyon kanalında, "Mevcut rejime son vererek barışı savunmaya karar verdik" dedi. Darbeci askerlerin duyurusuna hükümet tarafından herhangi bir yanıt gelmedi.

Gabon'daki seçimler, tıpkı öncekilerde olduğu gibi fazlasıyla tartışmalı geçti. Seçimi kaybeden Ondo Ossa sandıkta hile yapıldığını iddia etti, kendi adını taşıyan oy pusulalarının bulunmadığını söyledi. Hükümet ise, sandıklar kapanırken sokağa çıkma yasağı ilan etti ve internet erişimini kesti.

Haberin Devamı

Muhalefet adayı Ossa'nın ekibinin kampanya yöneticisi Pazartesi günü Ali Bongo Ondimba'dan iktidarını kan dökmeden teslim etmesini isteyen bir tehdit savurdu.

Babası Omar'ın 2009 yılında ölmesiyle iktidara gelen Bongo, daha önce seçimlerden iki kez galip çıkmıştı, bunların her ikisi de rakipleri tarafından hileli olduğu gerekçesiyle tartışmalara yol açmıştı. 2018 yılında geçirdiği felç nedeniyle neredeyse bir yıl görevinden uzak kaldı ve görevi bırakması yönünde çağrılar yapıldı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde ise yüzlerce Gabonlunun darbe sonrası askerlere destek için sokaklara akın ettiği görüldü.

Son dakika Gabon Haberleri: Gabonda askeri darbe Askerler televizyona çıktı

Gabon'da 2019'da başarısız bir darbe girişimi olmuştu. Darbe girişimini destekleyen askerler cezaevine gönderilmişti. Bongo devrilirse ailesinin Gabon'daki 53 yıllık iktidarı sona erecek.

NİJER'DEN BİR AY SONRA

Bir diğer Batı Afrika ülkesi Nijer'de de Temmuz ayı sonunda darbe gerçekleşti. Yönetime el koyan cunta halen ülkenin seçilmiş lideri Muhammed Barzoum'u gözaltında tutuyor. Bölgede son yollarda Mali ve Burkina Faso gibi ülkelerde de sivil yönetimler askıya alındı ve cunta idareye el koymuş durumda.

WAGNER'İN AFRİKA'DAKİ FAALİYETLERİ

Uçak kazasında liderlerini kaybeden Wagner, Afrika'nın birçok ülkesinde yoğun olarak bulunuyor. Grup Suriye, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Libya'daki hükümetlerin desteklenmesi karşılığında madencilik gelirlerini paylaşan güçleriyle Rus dış politikasının önemli bir aracı haline geldi.