Dünya Son dakika... İran'da peş peşe patlamalar! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Son dakika... İran'da peş peşe patlamalar! Çok sayıda ölü ve yaralı var

03.01.2024 - 16:29 | Son Güncellenme:

İran, Kasım Süleymani'nin mezarının yakınında patlamalar meydana geldiğini bildirdi. Çok sayıda kişi bugün Süleymani'nin ölüm yıldönümü nedeniyle bölgede bulunuyordu. Yetkililer ilk belirlemelere göre 103 kişinin yaşamını yitirdiğini aktardı. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi konuya dair yeni bir açıklama yaptı.

İran devlet televizyonu, ABD'nin dört yıl önce füzelerle öldürdüğü Kasım Süleymani'nin mezarı yakınında şiddetli patlamalar meydana geldiğini duyurdu. İran'ın Orta Doğu'daki operasyonlarını yürüten Kudüs Gücü'nün başındaki general Kasım Süleymani, uzun yıllar bölgenin en korkulan ismiydi. Süleymani ve beraberindekiler 3 Ocak 2020 akşam saatlerinde Bağdat Havalimanı'na indi. Irak'ın başkentinde havalimanından ayrılan grup, bir ABD insansız hava aracı tarafından izlendiğinden habersizdi.

Haberin Devamı

ABD drone'nun ateşlediği füzeler Kasım Süleymani ile birlikte Haşdi Şabi komutanı Ebu Mehdi el Mühendis'i öldürdü. Tahran yönetimi, Orta Doğu'da dengeleri değiştiren suikasta Irak'taki ABD üslerine füzeler ateşleyerek yanıt verdi. Ölümüyle birlikte bir kahramana dönüşen Kasım Süleymani için İran'da her yıl 3 Ocak tarihinde anma törenleri yapılıyor.

PEŞ PEŞE PATLAMALAR

İran devlet televizyonu, ülkenin güneyindeki Kerman'da bulunan Kasım Süleymani'nin mezarı yakınlarında peş peşe patlamalar gerçekleştiğini bildirdi. Çok şiddetli olan ilk patlamayı, ikinci bir patlama izledi. Bölgeden gelen ilk bilgilere göre patlamalar Saheb al-Zaman Camii'sinin hemen yakınında oldu.

Son dakika... İranda peş peşe patlamalar Çok sayıda ölü ve yaralı var

ÇOK SAYIDA ÖLÜ VE YARALI VAR

İran devlet televizyonu patlamalar sonucu ilk bilgilere göre en az 103 kişinin öldüğünü duyurdu yaralı sayısı ise en az 1040. Yetkililer tarafından yapılan ayrı bir açıklamada bölgede en az 1300 kişinin olduğu bilgisi verildi. İran devlet televizyonu ayrıca saldırıyı bir 'terör' saldırısı olarak nitelendirdi. Sosyal medyada dolaşan bir video ise bölgede çok sayıda cesedin olduğunu gözler önüne serdi.

Haberin Devamı

"UZAKTAN KUMANDAYLA PATLATILDI"

İran'ın resmi haber ajansı IRNA, ilk patlamanın Kasım Süleymani'nin mezarının yaklaşık 700 metre uzağında, ikincisinin ise yaklaşık bir kilometre uzakta meydana geldiğini bildirdi. İlk patlama yerel saatle 15:04'de ikincisi, 13 dakika sonra gerçekleşti. İran'ın Tasnim ajansına konuşan kaynaklar ise patlamaların bomba yüklü valizler üzerinden uzaktan kumandayla patlatıldığını söyledi.

BÖLGEDE HİÇBİR İRANLI ASKER VEYA POLİS YOKTU

İran basını, patlamanın olduğu iki noktada da sivillerin olduğunu belirterek patlamada hiçbir Devrim Muhafızları askerinin yaralanmadığını kaydetti.

İRAN'DA 1 GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ

İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, Kasım Süleymani'nin ölüm yıl dönümünde Kirman kentinde düzenlenen saldırıya ilişkin, "Bu terör saldırısına en kısa zamanda güçlü ve ezici bir şekilde cevap verilecektir” ifadelerini kullandı. Saldırı nedeniyle İran'da 1 günlük ulusal yas ilan edildi.

İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ'DEN AÇIKLAMA

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’den, Kirman kentinde Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin 4. ölüm yıl dönümünde mezarı yakınında düzenlenen terör saldırısının ardından ilk açıklama geldi. Reisi, “Bir kez daha İran karşıtı caniler, terör ve karanlık odaklar, terörizmle yapılan savaşın kahramanı olan General Kasım Süleymani'nin anma merasiminde canice, insanlık dışı bir şekilde cinayet işlediler ve bu merasime katılan kadın ve çocuklarında bulunduğu bir grubun şehit olmasına ve yaralanmasına yol açtılar” dedi.

Haberin Devamı

İran halkına başsağlığı dileyen Reisi, “Bu canice terör saldırısını kınıyor ve acılı ailelerin acılarını paylaşıyorum. Bu insanlık dışı canice işlenen suçun faillerini ve planlayıcıların ortaya çıkaracağımızı vurgulayarak bütün bölgelerdeki yetkililerin bir an önce, yaralıların tedavisi ve Kirman kentindeki huzurun ve düzenin tekrar sağlanması için gereken her şeyi yapmalarını istiyorum” ifadelerini kullandı.

Reisi, “Şüphesiz bu alçakça saldırının failleri en kısa zamanda güçlü emniyet birimlerimiz tarafından teşhis edilecek ve bu alçakça eylemlerinin karşılığı verilecektir. Milletimizin düşmanları bilsinler ki, bu tür saldırılar asla İran milletinin islami değerleri savunmadaki iradesine bir zarar veremeyecek bilakis onları eskisinden daha kararlı bir şekilde terörün kökünü kazımaları yönünde hareket etmelerini sağlayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Hamaney: Bu felaketin karşılığı çok sert olacak

İran Dini Lideri Ali Hamaney terör saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek, “İran milletinin kötü ve cani düşmanları, bir kez daha felaket oluşturdular ve çok sayıda insanımızı öldürdüler. Taş yürekli katiller, halkın Kasım Süleymani'nin mezarını ziyaret etme sevgisine ve coşkusuna dayanamadılar. Süleymani'nin askerlerinin onların alçaklıklarına ve cinayetlerine tahammül etmeyeceklerini bilsinler. Katiller, şu andan itibaren kesin hedefimizin hem masumların kanına bulanmış elleri hem de onları bu hataya sürükleyen yozlaşmış ve fesat beyinleri ezmek ve adil bir şekilde cezalandırmak olduğunu bilsinler. Bu felaketin karşılığı çok sert olacaktır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

 

 

Son dakika... İranda peş peşe patlamalar Çok sayıda ölü ve yaralı var

ABD'DEN AÇIKLAMA GELDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matt Miller, günlük basın toplantısında Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih El Aruri’ye düzenlenen suikasta ve İran’da düzenlenen terör saldırılarına değindi. Miller, İran’ın Kirman kentinde düzenlenen ve 103 kişi hayatını kaybettiği terör saldırısının ABD’nin olduğu yönündeki iddiaları reddederek, "ABD'nin hiçbir şekilde olaya karışmadığını ve aksini iddia eden herhangi bir iddianın saçma olduğunu" ifade etti. Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerini sunan Miller, saldırıdan İsrail'in sorumlu olduğuna inanmak için de hiçbir neden olmadığını söyledi.

"Onların eylemleri hakkında konuşmayı İsrail hükümetine bırakıyorum"

Dün Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Aruri’ye düzenlenen suikasta değinen Miller, söz konusu saldırı nedeniyle İsrail ile Lübnan arasındaki gerilimin tırmanmasına ilişkin endişelerin bugün 2000'lerin başında olduğundan daha fazla olmadığını söyledi. Aruri’ye yönelik suikast ile ilgili ABD'nin bilgilendirilmediğini belirten Miller, saldırının arkasında İsrail'in olduğunu doğrulamadan, "Onların eylemleri hakkında konuşmayı İsrail hükümetine bırakıyorum" dedi.

Son dakika... İranda peş peşe patlamalar Çok sayıda ölü ve yaralı var