Dünya Kiev'de İran kamikazesi! İlk kez görüntülendiler

Kiev'de İran kamikazesi! İlk kez görüntülendiler

17.10.2022 - 07:16 | Son Güncellenme:

Ukrayna'nın başkenti bir hafta aradan sonra bir kez daha arka arkaya patlamalarla sarsıldı. İran kamikaze dronelarını kullanan Rus işgalcilerin hedef aldığı semt aynı: Shevchenkivskiy.

Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e bir haftalık aranın ardından bir kez daha saldırılar düzenledi. Agence France-Presse (AFP) muhabirleri, şehirde sabaha karşı arka arkaya patlama duyduklarını bildirdi.

Haberin Devamı

06.35'te başlayan patlamalar, öğrencilerin okula gittiği 08.00'e kadar sürdü. Patlamalardan önce ise hava saldırısı sirenleri duyuldu.

Kiev Belediye Başkanı Vitalii Klitschko, patlamaların meydana geldiği yerin Shevchenkivskiy semti olduğunu belirtti. Söz konusu semt, 10 Ekim tarihindeki Rus saldırılarında da hedef alınmıştı.

Hava saldırılarında sivillerin yaşadığı bazı binaların hasar aldığını kaydeden Klitschko, ayrıca başkent sakinlerinden sığınaklarda kalmasını da istedi.

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'nin ofisinin başkan yardımcılarından Kyrylo Tymoshenko, kamikaze drone saldırılarında üç kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Tymoshenko'nun verdiği bilgiye göre, kurtarma ekipleri enkaza dönen binalarda çalışmalarına devam ediyor.

Haberin Devamı

ZELENSKIY'DEN AÇIKLAMA

Açıklama yapan Ukrayna lideri Zelenskiy ise, saldırıların gece boyunca sürdüğünü ve sivil halkın düşman tarafından terörize edildiğini belirtti.

Rusya'nın, kamikaze İHA'larla Ukrayna'yı hedef aldığını ve bir binanın zarar gördüğünü söyleyen Zelenskiy, "Düşman kentlerimize saldırabilir ama bizi parçalayamayacak. Zaferi kazanacağız" ifadelerini kullandı.

ENKAZ ALTINDAN 18 KİŞİ KURTARILDI

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Klitschko, Shevchenkivskyi bölgesindeki bir binada çok sayıda kişinin enkaz altında kaldığını söyledi. Kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirten Klitschko, "Shevchenkivskyi bölgesinde kamikaze İHA'yla vurulan bir binada patlama yaşandı. Şu an 18 kişi kurtarıldı. İlk bilgilere göre, 2 kişi enkaz altında" dedi.

Kievde İran kamikazesi İlk kez görüntülendiler

Ukraynalı yetkililer, şehrin İran üretimi kamikaze insansız hava araçlarıyla vurulduğunu söyledi. İran kamikaze droneları, yaz mevsimi sonundan itibaren Rusya tarafından Ukrayna'da kullanılmaya başlanmıştı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin özel kalem müdürü Andry Yermak,kamikaze İHA'ların Rusya'ya İran tarafından verildiğini kaydetti. Yermak, ülkesinin 'acilen' daha fazla hava savunma sistemine ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Rus işgalcilerin geçtiğimiz hafta Pazartesi Ukrayna'yı füze yağmuruna tutmasıyla 19 sivil hayatını kaybetmişti. Kiev yönetimi, saldırıların özellikle kritik altyapı tesislerini hedef aldığını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Kievde İran kamikazesi İlk kez görüntülendiler

Kamikaze İHA'ları hedeflerini vurmadan önce saatlerce havada kalabiliyor.

Ukrayna yetkilileri, Rusya'nın bu İHA'ları daha önce de kullandığını söylüyor. İran, Rusya’ya İHA tedarik ettiğine yönelik iddiaları reddediyor.

Rus yetkililer ise iddialara ilişkin yorum yapmadı.

KAMİKAZE İHA'LARI

  • Hedefi vurduktan sonra imha olan ve “hareketli mühimmat” olarak da bilinen küçük hava silahları.
  • Füze atabilen ve ardından da kalktığı yere geri dönen diğer silahlı hava araçlarının aksine, tek kullanımlık silahlar.
  • Adı, İkinci Dünya Savaşı’nda hedeflerini kullandıkları savaş uçaklarıyla vuran Japon pilotlardan geliyor.
  • Ukrayna lideri Zelenskiy daha önce, bu İHA'ların İran yapımı olduğunu söylemişti.