Dünya Kod adı: Hayalet köpek balığı! Dev silah ABD'yi bile sarstı, üzerine asker bindirip duyurdular

Kod adı: Hayalet köpek balığı! Dev silah ABD'yi bile sarstı, üzerine asker bindirip duyurdular

29.04.2024 - 13:13 | Son Güncellenme:

ABD'li gözlemcileri bile şaşırtan insansız denizaltıyı duyuran Avustralya'nın 'Hayalet Köpekbalığı' uluslararası medyada ses getirdi. Cihazın teknik özellikleri ve rakipleriyle kıyasını ise Telegraph gazetesi yazdı.

Kod adı: Hayalet köpek balığı Dev silah ABDyi bile sarstı, üzerine asker bindirip duyurdular

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle birlikte klasik savaş taktikleri son 2 yılda kökünden değişti. Bayraktar TB2'nin öne çıktığı savaşta SİHA'lardan atılan roketler onlarca son model Rus tankını kolayca imha etti. Bu dakikadan sonra Moskova da taktik değişikliğine gitti ve İran'dan intihar dronları satın aldı, Rus yönetimi ayrıca birçok tankı kafeslerle donatarak dron saldırılarından alınacak zararı en aza indirmeye çalıştı. Telegraph gazetesi ise bugün yayınladığı haberde ABD Donanmasının son yıllarda insansız denizaltılar üretmeye çalıştığını hatırlatarak Avustralya'dan örnek verdi. Avustralya ordusunun "Ghost Shark" (Hayalet köpekbalığı) adı altında insansız denizaltısını manşete taşıyan İngiliz medyası, söz konusu denizaltının bir otobüsten dahi küçük olduğunu bildirdi. Ghost Shark'ın mayın taşıması, düşman denizaltılarını imha etmesi ve düşman gemilerini kolaylıkla vurabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

ABD DONANMASI VE DENİZALTILAR

Şu anda ABD Donanması Pasifik ve Atlantik Okyanusları boyunca binlerce kilometre yol kat edebilen ve çatışma bölgelerinde aylarca kalabilen büyük, insanlı nükleer enerjiye sahip denizaltıları işletiyor. Ancak nükleer denizaltıları idare etmek oldukça pahalı ve yoğun bakım gerektiriyor. Örneğin 377 metrelik Virginia sınıfı bir saldırı denizaltısının maliyeti 2 milyar dolar ve en iyi koşullar altında inşa edilmesi 18 ay sürüyor.

Kod adı: Hayalet köpek balığı Dev silah ABDyi bile sarstı, üzerine asker bindirip duyurdular

GÖZLEMCİLER ŞOKE OLDU

Avustralya'nın bu atağıyla beraber en önemli müttefik ABD'nin bu açığı robotik denizaltılarla kapatılabilir. 30 milyon dolarlık maliyetiyle birlikte ABD'li gözlemcileri şoke eden 'Ghost Shark" önümüzdeki günlerde seri üretime de geçecek. Avustralya Savunma Sanayii Bakanı Pat Conroy, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Ghost Shark, savunma bakanlığının ve Avustralya endüstrisinin nasıl hızla ilerleyebileceğinin bir örneğidir" dedi. Avustralya Kraliyet Donanması'nın Ghost Shark'a hangi silahları eklemeyi planladığı belli değil çünkü standart torpidoları taşımak için oldukça küçük.

Haberin Devamı

Kod adı: Hayalet köpek balığı Dev silah ABDyi bile sarstı, üzerine asker bindirip duyurdular

BOEING VE ORCA

Öte yandan dünyaca ünlü uçak firması Boeing, bir süredir ABD için Orca adı altında mini bir denizaltı üretiyor. 100 milyon dolar değerindeki Orcalar henüz protatip aşamasında ve beş sene sonra ABD ordusunun envanterine katılması bekleniyor. Orcaların boyutu ise yaklaşık 25 metre civarında.