Dünya Orta Doğu'da yüksek gerilim! ‘Ceza’ ve ‘intikam’ sözleri

Orta Doğu'da yüksek gerilim! ‘Ceza’ ve ‘intikam’ sözleri

03.04.2024 - 06:56 | Son Güncellenme:

İsrail’in Suriye’de de olsa doğrudan İran’a ait bir hedefi vurması büyük ses getirirken, bu saldırının Ortadoğu’da İsrail ve İran arasındaki gerilimi daha da yükseltmesi bekleniyor.

Orta Doğuda yüksek gerilim ‘Ceza’ ve ‘intikam’ sözleri

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsrail’in Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Büyükelçiliği’nin bitişiğindeki binaya düzenlediği saldırı büyük ses getirirken, Ortadoğu’da İsrail ile İran arasında zaten yüksek olan gerilimin daha da artması yönünde endişelere neden oldu.

Haberin Devamı

İran Devrim Muhafızları saldırıda yedi subayın öldüğünü doğruladı. Devrim Muhafızları öldürülenler arasında Kudüs Gücü’nün üst düzey komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahedi ve yardımcısı Tuğgeneral Muhammed Hadi Hacı Rahimi olduğunu da duyurdu.

Saldırıda 7 İranlının yanı sıra 6 Suriye vatandaşının da hayatını kaybettiği açıklandı. Lübnan medyası saldırıda ölen bir kişinin Hizbullah mensubu olduğunu yazdı. Suriye hükümeti saldırıyı kınarken, Suriye ordusu, saldırının Golan Tepeleri üzerinden yapıldığını duyurdu. İranlı yetkililer ise saldırının İsrail’e ait F-35 savaş jetleriyle gerçekleştirildiğini belirtti.

İsrail ise Suriye’de daha önceki operasyonlarında olduğu gibi saldırıyı üstlenmedi. İsmi açıklanmayan İsrailli yetkililer ise, New York Times’a yaptıkları açıklamada, vurulan binanın diplomatik statüsü olmadığını belirtti. Öldürülen kişilerin İsrail’e yönelik bazı saldırıların planlayıcıları oldukları ifade edilirken, büyükelçilik binasının hedef olmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

BÜYÜK SES GETİRDİ

Bununla birlikte İsrail’in Suriye içinde de olsa doğrudan İran’a ait bir hedefi vurması büyük ses getirdi ve uzmanlar tarafından İsrail’in İran ve desteklediği örgütlere karşı bir meydan okuması olarak yorumlandı. Bölgedeki son durumu değerlendiren CNN International ‘Ortadoğu yeniden uçurumun eşiğinde’ yorumunda bulundu.

Gazze’deki savaşın başlangıcından itibaren hem İran destekli örgütlerin İsrail’e, hem de İsrail’in Hizbullah gibi İran destekli örgütlere yönelik saldırılarından büyük bir artış gerçekleşti. İran şimdiye kadar İsrail’le doğrudan karşı karşıya gelmedi ancak yapılan son saldırının ardından İran’ın daha sert bir tepki verebileceği ifade ediliyor. Bu son saldırının gerilimi büyük ölçüde artırması bekleniyor.

Nitekim İran Dini Lideri Ayetullah Hamaney açıklamasında “Onları bu ve benzeri suçları işlediklerine pişman edeceğiz” dedi. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de, saldırının “cevapsız” kalmayacağını belirtti. İran’ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği’nden BM Genel Sekreteri ve BM Güvenlik Konseyi Başkanına gönderilen mektupta, İran’ın saldırı nedeniyle İsrail’e sert yanıt verme hakkını saklı tuttuğu belirtildi. İran’dan ABD’de saldırıyla ilgili bir mesaj iletilirken, ABD, İran’a, İsrail’in Suriye’deki İran konsolosluğuna saldırısında ‘dahil olmadığını’ açıkladı. Hizbullah ise saldırının ‘ceza ve intikamla’ karşılanacağını söyledi.

Haberin Devamı

Zahedi kimdir?

İsrail’in hava saldırısında öldürülen Kudüs Gücü’nün üst düzey komutanlarından 63 yaşındaki Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahedi, 2008 ve 2016 yılları arasında Lübnan ve Suriye’de görev yaptı. Zahedi’nin Kasım Süleymani’den sonra öldürülen en üst düzey komutan olduğu ifade ediliyor. Süleymani de 2020’de Bağdat’ta suikasta kurban gitmişti.

İran’ın başkenti Tahran’da yüzlerce kişi, İsrail’in Suriye’nin başkenti Şam’daki İran’a ait konsolosluk binasına düzenlediği saldırıyı protesto etmek için sokaklara döküldü.

Orta Doğuda yüksek gerilim ‘Ceza’ ve ‘intikam’ sözleri

YARDIM GÖREVLİLERİNİ VURDULAR!

İsrail ordusu Gazze’de skandal bir saldırıya imza attı. İsrail’in Gazze Şeridi’ne gerçekleştirdiği saldırıda “World Central Kitchen (WCK)” adlı uluslararası yardım kuruluşunun araçları vuruldu. Deir el-Balah’ta gerçekleşen saldırıda yardım kuruluşunun 7 görevlisi hayatını kaybetti. WCK tarafından yapılan açıklamada, ekibin çatışmasız bir bölgede WCK logosu taşıyan 2’si zırhlı olmak üzere 3 araçla seyir halinde olduğu belirtilerek, hareketlerin İsrail ordusu ile koordine edildiğini ifade edildi. Hayatını kaybedenler arasında Avustralya, Polonya, İngiltere, ABD-Kanada çifte vatandaşı ile bir Filistinli bulunuyor.

Haberin Devamı

World Central Kitchen, saldırı sonrası Gazze’deki faaliyetlerine ara verdiğini açıkladı. Saldırıda hayatını kaybeden Avustralyalı yardım çalışanı Zomi Frankcom ve diğer görevlilerin Deir el-Balah’ta 1 hafta önce yemek hazırlığından video paylaştığı ortaya çıktı. Avustralya Başbakanı Anthony Albanese yaptığı açıklamada, saldırıda hayatını kaybeden Avustralyalı yardım görevlisi Zomi Frankcom’un ölümünün “kabul edilemez” olduğunu ifade etti. Franckcom’un ailesine başsağlığı dileyen Başbakan Albanese, İsrail büyükelçisiyle temasa geçildiğini aktardı. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) Sözcüsü Adrienne Watson saldırıyla ilgili soruşturma çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

ORDU SORUMLULUĞU ALDI

İsrail Savunma Kuvvetlerinden (IDF) saldırıyla ilgili sorumluluğunu üstlenirken, IDF Sözcüsü Daniel Hagari, açıklamasında saldırının tüm şartlarını henüz tam olarak bilmediklerini bildirdi. Saldırıya ilişkin başlatılan soruşturmanın ilk sonuçları önümüzdeki günlerde açıklanacak. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise saldırıyı ‘kasıtsız’ ve ‘trajik’ olarak tanımlayarak, “Savaş zamanında böyle şeyler olur” ifadesini kullandı.