Dünya Son dakika... Pompeo: Kaşıkçı soruşturması sürüyor

Son dakika... Pompeo: Kaşıkçı soruşturması sürüyor

12.12.2018 - 15:52 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanı, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinde adı geçenler için işlem yapılacağını söyledi. Pompeo'nun açıklaması, Başkan Trump'ın Suudi Veliaht Prens'in yanında durduğunu duyurmasından saatler sonra geldi.

Son dakika... Pompeo: Kaşıkçı soruşturması sürüyor

ABD'nin gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetindeki tutumu netlik kazanıyor.

Haberin Devamı

Oval Ofis'te Reuters'a konuşan ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden sorumlu tutmadı, "O Suudi Arabistan'ın lideri, onlar çok iyi bir müttefikler" dedi.

Muhammed bin Selman'ın cinayetle ilişkisi hakkındaki soruları yanıtlamamayı tercih eden ABD Başkanı, “Suudi Arabistan’ın yanında durmak, Veliaht Prens’in yanında olmak anlamına mı geliyor?” sorusuna “Şu anda, kesinlikle evet” diye cevap verdi.

"Diğer prensler, Muhammed bin Selman’ın Suudi Arabistan Kralı olmasını engellemeye çalışıyor. ABD ve Trump’ın da belirleyici bir rol oynayabileceğine inanıyorlar" ifadesini de "Ben hiç böyle bir şey duymadım. Ondan dolayı da yorum yapamam. Aslında çok güçlü bir şekilde iktidarda olduğunu duydum" diyerek yanıtladı.

Haberin Devamı

Trump'ın açıklamasından saatler sonra bu kez Dışişleri Bakanı Mike Pompeo konuştu. Pompeo, cinayet soruşturmasının sürdüğünü belirterek Kaşıkçı'nın öldürülmesinde sorumluluğu olanlara karşı işlem yapılacağını söyledi.

Son gelen açıklamalar, Washington yönetiminin Suudi Arabistan yönetimine karşı bir adım atmayacağını gösteriyor.

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA), Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğü sıralarda gazeteciyi infaz eden ekibi denetleyen danışmanına gönderdiği belirtilen 11 mesajın içinde 'öldürme emrini vermiş olabileceği' değerlendirmesinde bulunmuştu

Washington Post köşe yazarı Kaşıkçı, 2 Ekim'de girdiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'ndan bir daha çıkamadı. Cinayeti günlerce reddeden Riyad yönetimi, 20 Ekim tarihinde gazeteci Kaşıkçı'nın konsoloslukta öldürüldüğünü kabul etmek zorunda kaldı.