Dünya Son dakika... Rus savaş gemileri İngiliz gemisine uyarı ateşi açtı!

Son dakika... Rus savaş gemileri İngiliz gemisine uyarı ateşi açtı!

23.06.2021 - 13:58 | Son Güncellenme:

Rusya, İstanbul Boğazı'ndan 14 Haziran'da geçerek Karadeniz'e açılan İngiliz destroyeri HMS Defender'a uyarı ateşi açıldığını duyurdu. Karadeniz'den gelen haber dünyayı çalkaladı. İngiltere'den de konuyla ilgili ilk açıklama az önce geldi.

Son dakika... Rus savaş gemileri İngiliz gemisine uyarı ateşi açtı

ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya lideri Putin'in tarihi buluşmasının ardından, NATO güçleri ile Rus ordusu arasında Karadeniz'de neredeyse savaş çıkıyordu. İngiliz savaş gemisi HMS Defender ile Hollanda'ya ait Everstsen savaş gemisi, İstanbul Boğazı'ndan geçerek Karadeniz'e açıldı. HMS Defender destroyerinin İstanbul Boğazı'ndan 14 Haziran'da geçtiği fotoğrafı, Reuters haber ajansı dünyaya servis etti.

Haberin Devamı

İngiliz ordusunun sosyal medya hesapları Karadeniz'de bulunan ABD savaş gemisi USS Laboon'la HMS Defender ve HNLMS Everstsen'in buluştuğu fotoğrafları da paylaştı.

Rusya, NATO gemilerini adım adım izlerken Akdeniz'deki uçak gemisi HMS Queen Elizabeth'ten havalanan F-35 jetleri Karadeniz'de seyreden gemilerle birlikte tatbikat yaptı.

23 Haziran tarihine gelindiğinde ise, Rusya karasularına yaklaştığı gerekçesiyle İngiliz gemisi HMS Defender'e savaş gemileri tarafından uyarı ateşi yapıldığını duyurdu. İngiliz gemisine açılan ateş, anında dünyada 'son dakika' oldu.

İngiliz gemisinin Rusya sularına saat 11.52'de giriş yaptığını ve üç kilometre kadar ihlal gerçekleştirdiğini savunan Rusya Savunma Bakanlığı, saat 12.06 ve 12.08'de savaş gemileri tarafından uyarı ateşi açıldığını ilan etti.

Haberin Devamı

Kırım açıklarındaki gerilimde havalanan bir Rus Su-24M jeti ise HMS Defender'in güzergahına dört adet OFAB-250 bombası bıraktı. Bombaların bırakıldığı an ise, saat 12.19'u gösteriyordu.

İngiltere'den henüz Rusya'nın uyarı ateşiyle ilgili bir açıklama yapılmış değil. Moskova ise, İngiltere Büyükelçiliği'nin askeri ataşesini olayın ardından Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

İNGİLTERE'DEN İLK AÇIKLAMA

AFP haber ajansının son dakika olarak duyurduğu habere göre ise İngiltere, Rusya'nın Karadeniz'de donanma gemisine ateş açtığı iddiasını yalanladı

Yazarlar