Dünya Son dakika... Sudan'da başarısız darbe girişimi

Son dakika... Sudan'da başarısız darbe girişimi

21.09.2021 - 09:30 | Son Güncellenme:

Devlet televizyonu, başkent Hartum'daki bir grup askerin başarısız bir darbe girişiminde bulunduğunu duyurdu. Yerel kaynaklar, iki yıl önce bir başka darbeyle devrilen Ömer el Beşir destekçilerinin söz konusu girişimi gerçekleştirdiğini bildiriyor.

Son dakika... Sudanda başarısız darbe girişimi

2019 yılında bir darbeye sahne olan Doğu Afrika ülkesi Sudan'da bugün bir kez daha asker sokağa inme teşebbüsünde bulundu. Devlet televizyonu, bir grup askerin darbe girişiminde bulunduğunu ve söz konusu girişimin başarısız olduğunu duyurdu.

Haberin Devamı

Devlet televizyonu ve radyoları, canlı yayınlarını keserek duyurdukları son dakika haberlerinde halkı darbeye karşı koymaya çağırdı. Resmi kaynaklar, başkentin Umdurman bölgesindeki bir grup askerin bazı askeri araçları ele geçirerek darbeye teşebbüs ettiğini aktardı.

Darbeye kalkışan 40 kadar subayın gözaltına alındığı bildiriliyor.

Sudan hükümeti, eski Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in destekçilerinin askeri darbe girişiminin önlendiğini ve ülkede durumun kontrol altına alındığını açıkladı.

Üst düzey bir hükümet yetkilisi, darbe girişiminde bulunanların devlet radyosu binasını ele geçirmeye çalıştığını ancak bunu başaramadıklarını söyledi.

Başkent Hartum'un merkezinde trafiğin normal olduğu belirtiliyor. Sudan güvenlik güçleri Nil Nehri üzerindeki Hartum'u ülkenin en büyük ikinci kenti Omdurman'a bağlayan köprüleri kapattı.

Haberin Devamı

GEÇİŞ HÜKÜMETİ YÖNETİYOR

Uzun yılları iç savaşlarla geçiren Afrika ülkesinde Ömer El Beşir, 1989’da yaptığı kansız bir darbeyle iktidara geldi. Sudan'ı neredeyse 30 yıl yöneten El Beşir Nisan 2019'da bu kez bir başka darbeyle devrildi ve tutuklandı.

Gösterilerin haftalarca sürdüğü Sudan'da geçiş süreci başladı. Ülke, Nisan 2019'daki darbe sonrası kurulan geçiş hükümeti tarafından yönetiliyor. Bu hükümette hem siviller hem de askerlerin temsilcileri bulunuyor.

Son aylarda Sudan yönetimi, Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) borç alabilmek için bazı ekonomik önlemler almıştı. IMF destekli önlemlere ve hayat pahalılığına karşı çeşitli gösteriler düzenlenmişti.