Dünya Son dakika... Sudan'da darbe! Halkla ordu çatışıyor, yaralılar var

Son dakika... Sudan'da darbe! Halkla ordu çatışıyor, yaralılar var

25.10.2021 - 07:48 | Son Güncellenme:

Bir grup asker iktidar partilerinin liderlerini evlerinde gözaltına aldı. Sudan genelinde internet kesilirken, darbe karşıtı protestocular sokaklara indi ve son dakika haberlere göre, askeri karargahın önünde halkla ordu arasında çatışma çıktı. BM, Af Örgütü ve Arap Koalisyonu'ndan da açıklama geldi.

Son dakika... Sudanda darbe Halkla ordu çatışıyor, yaralılar var

Afrika ülkesi Sudan, güne yeni bir darbeyle başladı. Bir grup asker, Başbakan Abdullah Hamduk ve diğer koalisyon partilerinin liderlerini gözaltına aldı.

Haberin Devamı

Tutuklananlar arasında, geçiş hükümetinin bakanları da bulunuyor.

Evi kuşatılıp gözaltına alınan Başbakan Hamduk, bilinmeyen bir yere götürüldü.

DARBE KARŞITLARI SOKAĞA İNDİ, ÇATIŞMA BAŞLADI

Görgü tanıkları, darbenin duyulmasıyla Hartum’daki bazı bölgelerde protestolar başladığını aktarıyor. Göstericiler yollarda lastik yakıp ellerinde bayraklarla yürüyor.

Sudanlı siyasi partiler, darbe girişimi sonrası sivil itaatsizlik çağrısı yaparken Sudan Meslek Odalar Birliği ise halkı sokağa inmeye çağırdı.

Göstericilerin bariyerleri aşarak, ordu binasının çevresindeki sokağa girdiği bildirildi. El Arabiya televizyonu, görgü tanıklarına dayandırdığı haberinde çatışma çıktığını ve yaralılar olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Son dakika... Sudanda darbe Halkla ordu çatışıyor, yaralılar var

Ülkedeki askeri hareketlilik sonrası internet ve telefon hatlarında kesintiler yaşanıyor.

SUDAN DIŞİŞLERİ BAKANI: SİVİL YOLLARLA DİRENECEĞİZ

Sudan Dışişleri Bakanı Meryem Sadık el-Mehdi, Başbakan Abdullah Hamduk'un gözaltına alınmasının "çok tehlikeli ve kabul edilemez" olduğunu belirtti. 

Dışişleri Bakanı Mehdi, televizyonda yaptığı açıklamada, iletişim araçlarının kesilmesi ve köprülerin kapatılması nedeniyle bakanlar arasında iletişimin de kurulamadığını belirtti. 

Gözaltına alınan Başbakan Hamduk'un bilinmeyen bir yerde tutulmasının çok tehlikeli olduğunu vurgulayan Mehdi, bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. 

Mehdi, iktidardaki siviller ve ordu arasındaki iş birliğinin ciddi sınavdan geçtiğinin altını çizerek "Yapılacak herhangi bir darbe reddedilir. Buna tüm sivil yollarla direneceğiz." diye konuştu.

BAŞBAKANIN YARDIMCISI TUTUKLANDI

Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) başkan yardımcısı Yasir Arman'ın Twitter hesabından yaptığı açıklamada, evinden tutuklandığı bildirildi.

Arman, isyancı grubu 2020'de geçiş makamlarıyla bir barış anlaşması imzaladıktan ve orduya entegre olma sözü verdikten sonra, Başbakan Abdalla Hamdok'un danışmanı olarak çalışmaya başlamıştı.

BM VE ARAP KOALİSYONU 'ENDİŞELİ'

BM genel sekreterinin ülke özel temsilcisi Volker Perthes, Birleşmiş Milletler'in Pazartesi günü Sudan'da devam eden bir darbe ve siyasi geçişi baltalama girişimleri hakkında derin endişe duyduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Arap Koalisyonu da yaptığı açıklamada olaydan endişe duyduklarını belirterek, taraflar geçiş sürecine uyma çağrısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü de, "Sudan halkı demokratik geçiş sürecini savunmak için sokaklara indi" açıklamasını yaptı. 

EGEMENLİK KONSEYİ AÇIKLAMA YAPACAK

Öte yandan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan'ın, son gelişmelerle ilgili açıklama yapması bekleniyor. 

Sudan Meslek Odaları Birliği, Aralık 2018'deki "halk devrimine" sahip çıkılması ve sivil yönetime geçiş talebiyle yaklaşık 2 haftadır başkent Hartum'un merkezi ile Bahri ve Umdurman bölgelerinde, Kesele, Gadarif, Niyala, Cineyne, Sinnar, Damazin, Medeni, Ubeyd gibi birçok kentte devrimi ve mevcut sivil hükümeti destekleyenler gösteriler düzenliyordu. 

Birlik, daha önce eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in 30 yıllık iktidarına son veren kitlesel halk protestolarına öncülük etmişti.