Dünya Son dakika... Suriye'de IŞİD'in son kalesi de geri alındı! Çöl savaşı başlıyor

Son dakika... Suriye'de IŞİD'in son kalesi de geri alındı! Çöl savaşı başlıyor

09.11.2017 - 13:56 | Son Güncellenme:

Irak sınırındaki Ebu Kemal'i dün kuşatan ordu birlikleri, bugün ilçeyi kurtardı. Irak ordu birlikleri Suriye'deki operasyona sınırdan top atışlarıyla destek verdi, gelen ilk fotoğrafta sınırdaki bir Irak tankı görülüyor. Artık Suriye ve Irak'ta Fırat Nehri havzasında birkaç kasabayı kontrol eden IŞİD teröristleri çöle kaçıyor!

Son dakika... Suriyede IŞİDin son kalesi de geri alındı Çöl savaşı başlıyor

Terör örgütü IŞİD, Irak ve Suriye'den tamamen siliniyor. Irak sınırındaki son büyük ilçe olan Ebu Kemal, bir gün içinde Suriye ordusu tarafından geri alındı.

Haberin Devamı

Resmi açıklamada, ilçenin kurtarılmasıyla IŞİD projesinin çöktüğü ve çöl bölgesindeki yerler geri alınıncaya kadar savaşın süreceği belirtildi.

Operasyona Irak ordu birliklerinin de sınırdan top atışı yaparak destek verdiği bildiriliyor. Sosyal medyaya yansıyan ilk fotoğrafta, sınırdaki Irak tankı dikkat çekiyor.

Sınırın doğu tarafında ise Irak askerleri geçen hafta geri alınan El Kaim'in kuzeyindeki çöl bölgesine dün operasyon başlatmıştı.

Katil sürüsünün elinde yalnızca Fırat Nehri havzasındaki birkaç kasaba ve köy kaldı. Bunlardan en öne çıkan, Irak topraklarındaki Rava halihazırda kuşatma altında.

Haseke'deki kasaban da çekildiler

Anadolu Ajansı, teröristlerin Suriye'nin kuzeyindeki Merkede kasabasını da çatışmadan bıraktığını bildiriyor. Haseke yakınlarında yer alan söz konusu kasaba, uzun süredir kuşatma altındaydı ve IŞİD'in hakim olduğu bölgelere hayli uzak bir konumda.

Haberin Devamı

Propaganda bölgesiydi

BBC, IŞİD'in 'Fırat Vilayeti' olarak ilan ettiği bölgenin stratejik ve sembolik bir öneme sahip olduğunu aktarıyor.

Fırat Nehri boyunca uzanan kasabaların bir kısmını içeren söz konusu bölge, katil sürüsü tarafından 2014'ten bu yana propaganda aracı olarak kullanılıyor.

Katil sürüsünün en çok izlenen 'Tek Millet' adlı videosunda da Fırat Vilayeti vardı. Propaganda videosunda 'Sykes-Picot sınırlarını delmek' olarak gösterilen bölge için Irak ile Suriye arasında vizesiz, vergisiz serbest dolaşımı ve malzeme geçişi teşvik ediliyordu.

Sınırdaki levhaların yırtıldığı görüntüleri kullanan IŞİD, bu propagandayla çok sayıda yabancı militanı örgüte çekti.

Halifelik bir yılda çöktü

Irak ve Suriye'deki topraklarının yüzde 90'ını kaybeden terör örgütü, geçen yıldan bu yana büyük bir çözülme yaşadı.

17 Ekim 2016'da teröristlerin elindeki en büyük kent olan Musul'u kurtarmak için başlayan operasyon, dokuz ay sonra hedefine ulaştı ve tarihi şehir 9 Temmuz'da geri alındı.

Musul'un ardından Telafer kurtarıldı, Ekim ayı içerisinde ise katil sürüsünün son kalesi Havice ilçesi teröristlerden tamamen temizlendi.

Haberin Devamı

Suriye'de ise Şubat 2017'de terör örgütünün en batıdaki kalesi El Bab Türkiye'nin sınır ötesi harekatıyla geri alındı. El Bab'ın düşmesi domino etkisi yarattı, Fırat Nehri boyunca elinde tuttuğu her yeri kaybeden örgüt fiili başkent ilan ettiği Rakka'yı ise Ekim ayında yitirdi. Hemen peşinden doğudaki son büyük kalesi Deyr ez Zor da düştü.

Haziran 2014'te Musul'daki El Nuri Camii'nde hilafet eden katil sürüsünün elinde tuttuğu tüm toprakları yitirmesiyle, gerilla taktiğine geçiş yapması bekleniyor.

Beş kıta, 30'dan fazla ülke

IŞİD, Mayıs ayından bu yana İspanya, İngiltere, ABD, Fransa, Filipinler, Endonezya ve İran gibi ülkelerde saldırılar düzenledi. Bugüne kadar 30'dan fazla ülkeyi hedef alan ve sayıları 200'ü aşan saldırıların bazıları doğrudan örgüte üye teröristler tarafından yapıldı, bazılarında ise yerel militanlar kullanıldı.

Amerikan CNN International'ın Şubat ayında yaptığı derlemeye göre, beş kıtayı kana bulayan saldırılarda 2 binden fazla insan öldü. Irak ve Suriye'deki savaşta ölenlerin sayısı ise tam bilinmiyor. Örgütün katlettiği sivil veya askerlerin on binlerce olduğu tahmin ediliyor.

Haberin Devamı