Dünya Yetmiş dört kez kırbaçladılar! Dünyada infial yarattı, Tahran'da korkunç ceza

Yetmiş dört kez kırbaçladılar! Dünyada infial yarattı, Tahran'da korkunç ceza

08.01.2024 - 12:39 | Son Güncellenme:

İran'ın başkenti Tahran'da örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle genç kadına dünyada ses getiren bir ceza verildi.

Yetmiş dört kez kırbaçladılar Dünyada infial yarattı, Tahranda korkunç ceza

İran parlamentosu, kamusal alanda başörtüsü takmayı reddeden kadınlara ve onları destekleyenlere daha ağır cezalar verilmesini öngören bir yasa tasarısını onayladı. 70 maddelik tasarı, başörtüsü takmayan kadınlara hizmet veren işletme sahiplerine ve buna karşı örgütlenen aktivistlere yönelik cezaları genişletiyor. Suçun organize bir şekilde işlenmesi halinde ihlalciler 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

Haberin Devamı

KORKUNÇ CEZA

İran'ın bu sert yasayı onaylamasına rağmen geçtiğimiz aylarda Tahran'da örtünme kurallarını ihlal eden Roya Heshmati isimli aktivist 74 kırbaç cezası aldı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Roya'nın avukatı genç kadının "ahlaka zarar vermek", "edebe aykırı içerik paylaşmak" ve "insanları yozlaşmaya teşvik etmek" maddelerinden suçlu bulunduğunu dile getirdi.

Yetmiş dört kez kırbaçladılar Dünyada infial yarattı, Tahranda korkunç ceza

HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR

İran yargısı Roya'nın "Dış örgütlerle" bağlantısını olduğunu öne sürdü ancak konuyla ilgili ayrıntı vermedi. İran'ın önde gelen gazetecilerinden Abbas Abdi ise cezayla ilgili "Bu kırbaçlar sadece bir kadının bedenine inmedi, normal özgürlüklerle yan yana bir yaşam hayal eden herkesi vurdu, artık yeter" ifadelerini kullandı.

Yetmiş dört kez kırbaçladılar Dünyada infial yarattı, Tahranda korkunç ceza

74 kırbaç cezasının yanı sıra Roya'ya 12 ay da hapis cezası alacaktı ancak bu karar daha sonra para cezasına çevrildi, genç kadın yaklaşık 10 bin lira tazminat ödedi.